geef een boek cadeau header

Geef een boek cadeau: Kruistocht in spijkerbroek

Geef een boek cadeau is een voortzetting van de ‘Geef mij maar een boek!’ actie die in 2016 begon waarbij er in februari een klassiek kinderboek voor 2 euro in alle boekwinkels te koop is en in april een prentenboek voor datzelfde bedrag. Dit jaar kun je – vanaf 8 februari – een exemplaar van Kruistocht in spijkerbroek in alle boekwinkels op de kop tikken voor slechts 2,50 euro. (Jawel, de inflatie/btw-stijging doet hier ook hier zijn ding)

Geef een boek cadeau

Vanaf morgen begint dus de vierde editie van ‘Geef een boek cadeau’ en kan de boekenkast wederom goedkoop worden voorzien van een klassiek kinderboek. Het achterliggende idee is nog steeds om bekende en klassieke (prenten)boeken laagdrempelig toegankelijk te maken voor kinderen. In 2016 was dat Oorlogswinter van Jan Terlouw – voor slechts 1 euro zelfs – terwijl in 2017 Achtstegroepers huilen niet van Jacques Vriens en het beroemde prentenboek De Gruffalo ter beschikking werd gesteld. Vorig jaar konden we ten slotte genieten van Ronja de Roversdochter en Raad eens hoeveel ik van je hou.

Je kunt nooit genoeg kinderboeken hebben en dus is deze actie alleen maar aan te moedigen.

Kruistocht in Spijkerbroek

geef een boek cadeau kruistocht in spijkerbroek

De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?

Als kind heb ik alle boeken van Thea Beckman gelezen (verslonden eigenlijk) en Kruistocht in spijkerbroek was één van mijn favorieten. Mijn exemplaar heeft tot de dag van vandaag een ereplekje in de boekenkast in de woonkamer. Misschien dat het komt omdat het boek in 1973 – mijn geboortejaar – uitkwam? Hoe dan ook, het is en blijft een fantastisch boek waar nu iedereen voor een heel zacht prijsje van kan genieten.

Ik ga morgen zeker 1 of enkele exemplaren kopen om cadeau te geven. En jij? Ga jij morgen langs de boekwinkel?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Als kind heb ik ook genoten van dit boek, al is de bespreking in Madoc, jaargang 1991 minder lovend (zie de DBNL website). Een andere favoriet uit uit mijn kindertijd, en veel ouder boek geef ik ook graag cadeau: Joh. Kieviet’s Fulco de Minstreel, een mooi verhaal over de middeleeuwen dat gratis (en legaal) te downloaden bij Project Gutenberg. Heb je het uit: er zijn daar nog honderden andere Nederlandstalige boeken.

  Reply

  • Ik was als kind groot fan van de Dik Trom boeken en heb toen Fulco de Minstreel ook gekocht (via de ECI boekenclub nog als ik me niet vergis) die tot de dag van vandaag in de boekenkast staat :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top