readly header

Readly: een eerste indruk van de Spotify voor digitale tijdschriften

Na 5 jaar is het Zweedse Readly, na eerst o.a. in Duitsland en Amerika te lanceren, nu ook in Nederland beschikbaar en kun je duizenden internationale tijdschriften – waaronder meer dan 100 Nederlandstalige – in de Readly app of browser lezen voor een tientje per maand. Ik las twee maanden een groot aantal tijdschriften en probeerde het uit.

Het is zo’n dienst waarvan je je afvraagt waarom het al niet jaren bestaat. In plaats van een abonnement nemen voor enkele tientjes per jaar om één tijdschrift maandelijks door de brievenbus te laten vallen, kun je ze gewoon ‘allemaal’ lezen voor slechts één tientje per maand. Net zoals je bij Spotify geen losse cd’s meer koopt maar kiest uit het enorme grote aanbod.

Misschien verrast het je dat Readly ook inderdaad al jaren bestaat. In 2013 startte het Zweedse bedrijf met ruwweg hetzelfde idee voor digitale tijdschriften als hun landgenoten met digitale muziek uitwerkten. In 2014 lanceerde Readly in Duitsland en in de jaren erna volgden o.a. Italië, Engeland en de Verenigde Staten. Allemaal met hetzelfde concept: maak afspraken met tijdschriftenuitgevers in zo veel mogelijk landen en biedt alle titels aan in een gebruiksvriendelijke app (of speciale website) voor een vast bedrag per maand.

En nu ook Readly in Nederland

Eind november 2018 kwam Readly ook – voor mij onverwachts – naar Nederland met een Nederlandse site en aanbod. De Readly app is te vinden in de App Store en Google Play Store en via de site maak je gemakkelijk een account aan.

Hoewel een abonnement 9,99 euro per maand kost, betaal je voor de eerste maand slechts 99 cent en kun je je abonnement op elk moment opzeggen. Dat maakt het gemakkelijk om het een maandje te proberen maar ook om het (tijdelijk) weer op te zeggen als je er even niet aan toe komt.

Veel informatie is op de site te vinden en je kunt ook via de browser de tijdschriften lezen, maar de kracht van Readly zit mijns inziens echt in de app en aan de hand hiervan loop ik ook even langs de verschillende aspecten.

Bladeren en zoeken in de app

Readly ios app

Zoals bij alle diensten met een overweldigend aanbod – de teller op de Readly site staat op moment van schrijven op 3817 tijdschrifttitels – probeert de startpagina (of het tabblad dat als eerste opent) een beetje overzicht te geven. Je kunt horizontaal door categorieën scrollen die o.a. populaire titels laat zien maar ook de titels waar recentelijk nieuwe nummers van verschenen.

Op het tweede tabblad Tijdschriften kun je het jezelf echter wat makkelijker maken want daar kun je de lijst van duizenden titels filteren op land, taal en categorieën om te kijken of er ook iets van je gading bij zit.

Readly landen in de app

Er zitten een groot aantal landen in (de lijst overlapt wel grotendeels overigens omdat ik twee screenshots nodig had om de laatste vier landen te laten zien) maar zoals je zou verwachten komt het overgrote deel van het aanbod uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Als je deze twee landen afvinkt dan hou je ineens fors minder dan de helft over.

Waarmee je alvast kunt concluderen dat als je op zoekt bent naar Engelstalige titels, je met Readly absoluut aan je trekken komt. Ik las vroeger veel Britse en Amerikaanse SF, computer- en game tijdschriften en die zitten er volop in.

Readly categorieën van tijdschriften in de app

Taal is één ding maar slechts weinigen zullen interesse hebben in alle soorten tijdschriften die er zijn qua onderwerpsgebied. Mannen kunnen ‘Woman’s interest’ eruit filteren (en vrouwen die van de mannen) of welke van de 34 categorieën je nog meer niet boeit.

Readly app downloaden tijdschriften

Heb je eenmaal de lijst gefilterd? Dan kun je door de resterende lijst scrollen en tijdschriften toevoegen aan je Favorieten (je selectie) door op de witte plus in het gele rondje te tikken. Je hebt ook de opties om alle beschikbare nummers van het tijdschrift te bekijken of meteen te gaan lezen.

Wil je het later lezen en weet je niet of je dan een internetverbinding hebt? Je kunt het dan downloaden en offline lezen wanneer je tijd hebt.

Je kunt tijdschriften op maximaal vijf apparaten tegelijkertijd lezen en ook maximaal vijf gebruikersprofielen aanmaken om verschillende selecties te maken. Dat is handig voor andere gezinsleden natuurlijk waarmee je het abonnement kunt delen maar ook als je een (te) grote selectie aan tijdschriften overzichtelijker wilt maken door zelf meerdere profielen te gebruiken. Readly vraagt ook naar het actieve gebruikersprofiel zodra je naar je Favorieten gaat.

Readly selectie/favorieten van titels

Zelf kwam ik op meer dan 25 tijdschriften uit die me interessant leken of die ik vroeger op papier las. Die titels worden in rijen van drie getoond met de omslag van het recentste nummer en je kunt ze sorteren op o.a. titel en op de volgorde van titels waar recentelijk het nieuwste nummer van is verschenen zodat je altijd de actuele nummers vooraan hebt staan.

Nou moet ik hier dus een puntje van kritiek geven want ik vind het dus vervelend dat er niet de optie aanwezig is dat het laatste ONGELEZEN nummer wordt getoond bij de tijdschriftitel in de Favorieten, met een duidelijk zichtbare vermelding hoeveel nieuwere nummers er zijn. Hoewel je dus op elke titel kunt doorklikken om alle beschikbare nummers te zien is het niet heel duidelijk wat het laatst gelezen nummer is en welke nummers je dus nog moet lezen.

Ook zou de mogelijkheid om bijvoorbeeld vijf of zes titels op een rij te krijgen wenselijk zijn in combinatie met het bovenstaande zodat je snel inzichtelijk krijgt wat en hoeveel je nog op je ongelezen digitale stapel hebt liggen.

Lezen in de app

Over het lezen zelf is duidelijk goed nagedacht want dat werkt echt uitstekend. Op een grote tablet zoals de iPad in elk geval. Op een telefoon werkt het ook maar moet je regelmatig flink inzoomen op de tekst (door twee keer te klikken op de tekst past die de verhouding aan ten opzichte van het scherm).

Readly lezen

Tijdschriften worden snel geladen in de app en bladeren gaat vloeiend zonder de kleine pauzes om pagina’s ‘op te bouwen’ zoals je die in andere leesapps nog wel eens ziet. De tekst wordt scherp weergegeven en met dubbeltikken of pinch zoomen kun je de tekst desgewenst groter en beter leesbaar maken.

Op alle pagina’s wordt ook een gele knop met een witte bladzijde weergegeven die de leesmodus aanzet. Dat lijkt heel erg op wat Pocket ook doet met bewaarde webpagina’s: het verwijdert alle opmaak van een pagina zodat alleen de tekst overblijft. Het moet overduidelijk wel ondersteund worden door de uitgever want bij de Engelstalige tijdschriften werkte dat een stuk beter dan bij de Nederlandstalige en de leesmodus heeft sowieso moeite met pagina’s die tekst in achtergrondfoto’s en gekleurde tekstblokken zet. Leuk als het werkt maar het levert geen garantie op dat je ook echt makkelijker kunt lezen.

Tik je één keer op het scherm dan komt er een menu te voorschijn aan de bovenkant. Dit heeft opties om dubbele pagina’s te zien, te scrollen in plaats van te bladeren, te zoeken of te delen op social media maar ook om de pagina te bewaren als bladwijzer. Alle bladwijzers duiken weer op op het vierde tabblad Mijn inhoud zodat je favoriete artikelen later altijd weer terug kunt vinden. Handig!

Onderaan het scherm opent de enkelvoudige tik een weergave van alle pagina’s van het tijdschriftnummer zodat je snel kunt navigeren naar een specifieke pagina. Ook dit werkt snel en zonder haperen.

Onder de tab Mijn inhoud kun je tot slot alle recent gelezen tijdschriften nakijken, worden je bladwijzers getoond en kun je puzzels maken (?).

Conclusies

Readly is niet de enige dienst voor digitale tijdschriften (in Nederland). Leeslounge heeft zo’n 200 Nederlandse tijdschriften, alle (70) Sanoma tijdschriften vind je bij Tijdschrift.nl en losse nummers van zo’n beetje alle Nederlandse tijdschriften kun je via MagZine.nu digitaal aanschaffen en lezen.

Wil je per se de (bekende) tijdschriften lezen die Sanoma uitgeeft zoals de Margriet en Libelle of de Donald Duck? Tja, dan is Tijdschrift.nl simpelweg je enige optie want die zitten niet in Readly. Er zitten echter ruim 100 Nederlandse titels zoals de Elle, Cosmo, Computer Totaal en PCM in Readly hoewel de toegevoegde waarde vooral komt van de duizenden Engelstalige titels. Als Engels lezen geen bezwaar is dan is er zonder problemen voor elk wat wils te vinden en is dat maandelijkse tientje prima te rechtvaardigen want je koopt er niet eens twee papieren tijdschriften voor in de winkel.

Zowel de app als de website werken uitstekend en hoewel er nog wel wat verbeterpuntjes zijn in het organiseren van je eigen selectie van tijdschriften, doen deze niet af aan de pluspunten van Readly: een prima aanbod en een prima manier om elke avond urenlang in tijdschriften te lezen voor een relatief klein vast bedrag per maand.

Nu nog de tijd vinden om ze daadwerkelijk te gaan lezen natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Met grote interesse heb ik je Readly review gelezen en uiteindelijk besloten een abonnement te nemen. Ik lees in Nederlands, Engels en Duits en dan is het aanbod enorm. Met name de glossy’s die leuk zijn om te lezen maar te duur om ze te kopen, vind ik erg leuk. Voor mij een blijvertje!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top