word bibliografie

Zo maak je een backup van je Word bibliografie en bronnen

Je hoeft niet per se een referentiemanager, zoals EndNote of Mendeley, te gebruiken om een bronnenlijst te maken die je in een Word document wilt gebruiken. Ook Word zelf biedt de mogelijkheid om een bibliografie met bronnen samen te stellen. Deze wordt echter (een beetje) verstopt opgeslagen op je computer en als je je zorgvuldig samengestelde bibliografie op een andere pc wilt gebruiken zul je dus zelf een backup moeten maken.

Een Word bibliografie maken (conform APA-richtlijnen)

Ongeacht of je een onderzoeker bent die veel literatuuronderzoek doet of een student die voor een opdracht een bronnenlijst moet opnemen met geraadpleegde bronnen, in onderwijs en onderzoek zul je vroeger of later die geraadpleegde bronnen ergens moeten organiseren.

Dat kan met behulp van speciale software (referentiemanagers) zoals
Endnote, Mendeley, Refworks of Zotero maar ook in Word zelf als je niet zo heel veel bronnen wilt/hoef te beheren.

Daar zitten wel een paar restricties aan als je je aan de APA-richtlijnen wilt of moet houden die sinds 2017 in het hoger onderwijs ‘geuniformeerd’ worden toegepast maar gelukkig heeft dezelfde werkgroep APA ook een handleiding uitgebracht over hoe je de APA-richtlijnen kunt toepassen op/in een bibliografie in Word 2013 en 2016.

Het legt ook meteen uit hoe je zo’n bibliografie met bronnen kunt maken dus daar verwijs ik dan ook met plezier naar.

Maar waar staat die Word bibliografie dan?

word bibliografie voorbeeldje

Mooi dat je een bibliografie kunt maken natuurlijk en die ook nog naar je hand kunt zetten zodat je aan de APA-richtlijnen voldoet. Het is echter wel goed om te beseffen dat Word (zowel 2013 en 2016) die bibliografie met al die bronnen lokaal opslaat op je computer.

Dat is geen enkel probleem zolang je altijd achter die ene computer zit en die altijd blijft werken maar het is wel verstandig om een backup te maken zodat je die eventueel op een andere computer kunt zetten of op dezelfde computer kunt terugzetten als je bijvoorbeeld Windows opnieuw hebt geïnstalleerd.

De Word bibliografie vind je terug als Sources.xml in de C:\Users\[je inlognaam in Windows]\AppData\Roaming\Microsoft\Bibliography map als je een Engelstalige Windows gebruikt of C:\Gebruikers\
[je inlognaam in Windows]\AppData\Roaming\Microsoft\Bibliography
voor een Nederlandstalige Windows.

Verborgen mappen en bestanden tonen

Zie je in je gebruikersmap (C:\Gebruikers\[je inlognaam]) geen map AppData staan? Dan worden verborgen bestanden en mappen niet weergegeven en zul je dat eerst moeten aanzetten in Windows.

Windows 7:

  • Selecteer de knop Start en selecteer vervolgens Configuratiescherm > Vormgeving en persoonlijke instellingen
  • Selecteer Mapopties en vervolgens het tabblad Weergave
  • Onder Geavanceerde instellingen selecteer je Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven en dan klik je op OK

Windows 10:

  • Typ map in het zoekvak op de taakbalk en selecteer Verborgen bestanden en mappen weergeven in de zoekresultaten
  • Onder Geavanceerde instellingen selecteer je Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven en vervolgens OK

Backuppen maar

Het maken van een backup en het vervolgens terugzetten is puur een kwestie van het kopiëren van dit Sources.xml bestand naar bijvoorbeeld een bestandsdienst als OneDrive of Dropbox en vervolgens in diezelfde map terugzetten op een andere (of dezelfde) computer. Waarbij je wel rekening moet houden dat als er al een ander Sources.xml bestand staat op een andere pc, deze dan overschreven wordt. Er is geen eenvoudige manier om ze samen te voegen helaas.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top