Tweetweekoverzicht week 13 2019: De nieuwe Europese auteursrechtrichtlijn gaat er komen

Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

De nieuwe Europese auteursrechtrichtlijn

Het grote nieuws van de afgelopen week is – voor mij tenminste – het instemmen van het Europees Parlement met een nieuwe Auteursrechtrichtlijn.

Het ging gepaard met demonstraties van burgers, diverse sites en burgerrechtenorganisaties die zich nadrukkelijk uitspraken tegen de gevreesde artikelen 11 en 13 (en zelfs nog een relletje over hoe door het veranderen van de stemvolgorde enkele europarlementariërs per ongeluk voor hebben gestemd) maar, zoals ik al verwacht had, veranderde dat helemaal niets. Het Europees Parlement lijkt de mening toegedaan te zijn dat het maar eens afgelopen moet zijn met de macht van grote techbedrijven en ziet kennelijk de nieuwe wetgeving als een mogelijkheid om ‘tot een eerlijkere verdeling’ te komen.

Hoewel er gelukkig wel wat formuleringen aangepast zijn in de definitieve goedgekeurde tekst ben ik duidelijk minder optimistisch over de gevolgen van met name die 2 artikelen (15 en 17 in de nieuwe tekst). Auteursrechtenorganisaties en beheerorganisaties van nieuwsuitgevers, auteurs, muzikanten en filmmakers lijken van mening te zijn dat de grote techbedrijven nu miljoenen gaan overmaken om een, in hun ogen, groot onrecht te compenseren maar dat lijkt me vooral getuigen van een enorme naïviteit.

Voor mij is het meest waarschijnlijke scenario dat sites, platformen en techbedrijven uiteindelijk hun dienstverlening gaan aanpassen voor Europese internetgebruikers. Of zelfs volledig zullen gaan mijden. Bedrijven werken met een kosten-baten principe en zullen de afweging (opnieuw) moeten gaan maken of de Europese markt voor hun wel rendabel is door de vorige week geïntroduceerde restricties, gedwongen inspanningen en opgelegde aansprakelijkheid.

Bij de invoering van de AVG zagen we al meerdere sites en diensten maandenlang de toegang voor EU gebruikers taken en ik denk niet dat ik onrealistisch verwacht dat het met deze twee bepalingen in de EU richtlijn een stuk heftiger zal gaan.

Zo ver is het nog niet echter want de komende twee jaar zullen de EU lidstaten de nieuwe richtlijn moeten gaan verwerken in hun lokale wetgeving en dat zal in grote mate gaan bepalen hoe de nieuwe wetgeving gaat uitpakken. In tegenstelling tot de richtlijn moet de lokale wetgeving namelijk wel praktisch uitvoerbaar gemaakt worden. Dat we daarna nog vele, vele, VELE, zaken gaan krijgen die bij het Europees Hof van Justitie aanhangig gemaakt gaan worden lijkt me ook een zekerheid omdat er door de nieuwe richtlijn ook meteen een paar tegenstrijdigheden zijn ontstaan met eerdere uitspraken van het Hof over de aansprakelijkheid van platformen. Om het over het recht van vrijheid van informatie nog maar niet te hebben …

Verder speculeren over wat de consequenties van de nieuwe EU richtlijn gaan zijn doe ik daarom ook niet. Daarvoor wacht ik tot het voorstel er ligt tot de aanpassing van de Auteurswet. Het artikel van Tweakers geeft al een mooi overzicht en ook Charlotte van Charlotte’s Law heeft een prima stuk geschreven.

Wel komt er volgende maand een uitgebreid overzicht van wat er nou precies allemaal nieuw is in de nieuwe richtlijn want met alle aandacht voor de linktax en uploadfilters zou je bijna vergeten dat er ook een nieuwe text- and datamining uitzondering wordt geïntroduceerd, een nieuwe onderwijsuitzondering en eentje voor culturele erfgoedinstellingen. Ook deze zullen een belangrijke rol gaan spelen en hopelijk valt hier positiever over te zijn.

En verder nog …

Op 26 maart concludeerde het Europees Parlement ook nog dat Nederland een belastingparadijs is en stemde ze ook in met een voorstel om het verzetten van de klokken vanaf 2021 af te schaffen. Wat me ook enorm verbaast want er ligt geen enkel voorstel over wat de vervolgafspraken dan moeten zijn om te voorkomen dat je straks een bont geheel krijgt van tijden in Europa. Tja.

Echt vet ja.

De nieuwe Bibliotheek app komt er aan volgende week. En ja, natuurlijk ga ik die uitproberen.

Google komt met Fact Check Tools. Ik heb er nog nauwelijks mee gespeeld dus wellicht kom ik er in latere blogposts op terug.

Europa was druk de afgelopen week want vrijdag maakt de Europese Commissie bekend dat alle publicaties, rapporten enz. in de toekomst met een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie gaan komen waardoor ze vrij te hergebruiken zijn.

Gelukkig is Europa geen China of Rusland. Toch? TOCH?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top