Welke ebookacties zijn er in april 2019 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooks

In tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst van deze week, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 14 2019) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Mijn moeders strijd door Murat Isik (niet beschikbaar als ebook)
 2. Otmars zonen door Peter Buwalda
 3. Façade door Esther Verhoef
 4. De zeven zussen door Lucinda Riley
 5. Stad vol ballonnen door Femke van der Laan
 6. Grand Hotel Europa door Ilja Leonard Pfeijffer
 7. Serotonine door Michel Houellebecq
 8. Wees onzichtbaar door Murat Isik
 9. Verloren grond door Murat Isik
 10. De Bourgondiërs door Bart Van Loo

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (4 april 2019). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties april 2019 bestsellers

Deze maand is het goed speuren naar de koopjes maar … ze zijn er wel. Net als de voorgaande maanden zijn alle delen van de Zeven zussen serie voor 6,79 te koop bij Google Play Books. Daar vind je ook Stad vol ballonnen voor maar 8,15 euro en dat is bijna 4 euro goedkoper dan elders.

Murat Isik staat met drie boeken in de top 10 en daar zal de nummer 1, het boekenweek essay, natuurlijk mee te maken hebben. Het is niet digitaal uitgegeven en voordeel valt er met Wees onzichtbaar ook niet te halen. Verloren grond is echter is 2 euro goedkoper bij Amazon.nl te vinden. Tot slot is Bourgondiërs bij Bruna met 4 euro korting te krijgen. Ik geloof dat dit de eerste keer is dat je bij Bruna voor een titel goedkoper uit bent?

Deze editie is er géén titel uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus te vinden. In de Online Bibliotheek is er geen top 10 titel te leen.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €102,87 voor de negen digitale titels in plaats van €197,95 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 52% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 49,5%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit helaas. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt. Als het er niet bij vermeld staat dan geldt de actie de gehele maand.

 • Het Ebookalarm van Singel Uitgeverijen is terug in een nieuwe opzet: eens per maand een thema-actie, 1 of 2 keer per maand een uitgelichte auteur en 1 of 2 keer per maand een ebook van de week. Al deze aanbiedingen gelden voor alle ebookwinkels.
  • April is de Maand van de filosofie en daarom zijn 30 titels de hele maand afgeprijsd naar € 5,99 per stuk;
  • Op 2 april verscheen de nieuwe roman van Arne Dahl en daarom zijn de hele maand april al zijn eerdere titels € 4,99.

Permanente ebookacties

Elke ebookwinkel heeft zijn eigen deals die regelmatig vernieuwen – vaker dan dat ik ze probeer samen te vatten in dit overzicht – en het is dus een goed idee om zo af en toe even te kijken of er wat voor jou bij zit. Oftewel, dit zijn de pagina’s voor de echte koopjesjagers.

 • [doorlopend] Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels
 • [doorlopend] Bol heeft een weekaanbieding voor ebooks (rechtsbovenaan de pagina) en ook (on)regelmatig een flitsdeal die een halve dag geldig is;
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bookspot kent een dagdeal waar (behalve dvd’s en games) ook ebooks fors in de aanbieding gedaan worden gedurende een dag. Je kunt je overigens abonneren zodat je de dagdeal in de mail ontvangt;
 • [doorlopend] Bookspot heeft een eigen aanbiedingenpagina waar je altijd de koopjes voor ebooks kunt vinden;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Goedemorgen.

  Ik wil niet vervelend doen, juist niet, maar het boek Mijn moeders strijd is wel als e-book verkrijgbaar, tenminste, bij Libris.

  Reply

  • Dag Theo, helemaal niet vervelend want ik waardeer alle aanvullingen. In dit geval heb je echter maar half gelijk (of ik half ongelijk) want hoewel er wel een ebook versie te vinden is bij Libris, is deze niet leverbaar en kan die niet gekocht worden. Bij de andere ebookwinkels wordt er zelfs helemaal geen gewag van gemaakt en dat is de reden dat ik aangegeven heb dat die niet als ebook beschikbaar is.

   Mocht je het ergens te koop vinden dan hoor ik het graag!

   Reply

 2. Zou ook wel raar zijn als dat niet zo was. Nummer 1 in de bestseller lijst en dan geen eboek.

  Reply

  • Toch is het zo :) En het is absoluut geen uitzondering want er zijn eerder jubileum of speciale uitgaven geweest die de nummer 1 halen en dan geen ebookversie hebben. Recentelijk was dat nog het geval met een kookboek op nummer 1 want ook kookboeken (en fotoboeken zoals bepaalde biografieën) hebben maar zelden een digitale variant.

   Reply

 3. Tja, ik heb het als e-boek gelezen op mijn Tolino, afgelopen weekend. Goed boek overigens.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top