Tweetweekoverzicht week 15 2019: Geschiedenis van Microsoft IE en Edge, EU landen gaan cultureel erfgoed samen digitaliseren, mp3’s in OneDrive streamen, foto van een zwart gat en een nieuwe literatuurprijs voor non-fictie

Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

De opkomst en evolutie van Microsoft webbrowsers

Ergens in mijn bureaulade heb ik nog een diskette liggen met daarop de eerste versie van Netscape die ik ooit gebruikte. Versie 0.9 als ik het me goed herinner. Het was ergens begin jaren 90 en op mijn school hadden ze dat beschikbaar gemaakt. Ik vond het geweldig want eindelijk kon je het web doorbladeren. Netscape kwam met versie 1.0, daarna 2.0 (Navigator) en toen werd het een hele suite met mailpakket en nog wat pruttel erbij.

Toen Microsoft met Internet Explorer 3 kwam was ik eigenlijk ook wel klaar om over te stappen, net als kennelijk de rest van de wereld want omdat Netscape het verder liet liggen – en Microsoft zijn monopolie uitbuitte door het in Windows te integreren – gebruikte echt iedereen Internet Explorer.

Ook Microsoft liet na een paar jaar steken vallen en verbeterde IE niet of nauwelijks. Daar sprongen Firefox en Chrome handig op in en sindsdien is Microsoft hekkensluiter in de markt voor browsers. Op Fastcompany is er een mooi totaaloverzicht te lezen van deze geschiedenis en wat Microsoft met de nieuwe versie van Edge, gebaseerd op de Chrome techniek, hoopt terug te winnen.

Overigens is de testversie van die nieuwe Edge browser nu te installeren en uit te proberen – inclusief de mogelijkheid om Chrome extensies te installeren:

EU lidstaten beloven samen te gaan werken om cultureel erfgoed te digitaliseren

Afgelopen week, op 9 april om precies te zijn, tekenenden 24 EU lidstaten (nou ja, 23 lidstaten plus het Verenigd Koninkrijk) een samenwerkingsverklaring om het digitaliseren van cultureel erfgoed te stimuleren. Het achterliggende idee is om betere techniek en software uit te wisselen om dit mogelijk te maken maar ook om het gebruik van en de toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed te verbeteren.

Streamen van mp3’s via OneDrive

Nadat Microsoft de stekker trok uit Groove is het niet meer mogelijk om via Microsoft’s eigen apps de muziek te streamen die je in je OneDrive hebt staan. Gelukkig zijn er nog (betaalde) alternatieven beschikbaar zoals CloudPlayer Platinum (7,99 euro) voor Android en CloudBeats (5 euro) voor iOS waar je niet alleen muziek mee kunt streamen vanaf OneDrive maar ook andere clouddiensten.

Toch handig als je, zoals ik, nog een mp3 verzameling hebt waar je geen afscheid van wilt nemen.

Over foto’s van zwarte gaten

Eén (best wel) wazige foto die een grote stap betekent voor de mensheid want afgelopen week maakte een team van wetenschappers van de Event Horizon Telescope voor het eerst een afbeelding openbaar van een zwart gat en toonde daarmee onweerlegbaar het bestaan ervan aan.

Waar het Rijksmuseum prachtig op insprong met een werk uit hun collectie uit 1714.

Maar waar helaas ook meteen weer partijen misbruik van probeerden te maken:

Tja.

Nieuwe literatuurprijs voor non-fictie

Er komt dit jaar een nieuwe grote literatuurprijs voor non-fictie. De BookSpot Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs en ECI Literatuurprijs) krijgt een aparte variant voor non-fictie. De winnaar krijgt 50.000 euro, net als de winnaar van de fictieprijs.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top