Miniboekenplog: Minibieb Versteegstraat Deventer

Ik ben dol op boekenplekjes. De afgelopen jaren bezocht ik meer dan 70 boekwinkels, bibliotheken en boekenmarkten (en maakte daar foto’s van) maar besteedde weinig aandacht aan de minibieb. Vanaf nu komt er ook met enige regelmaat een miniboekenplog voorbij als ik weer een nieuwe minibieb gevonden heb.

Wat is een minibieb?

Minibiebs zijn zelfs in de VanDale opgenomen sinds eind 2016 en worden beschreven als “kast­je in een ge­meen­schaps­huis of op straat waar­in boeken staan die je gra­tis kunt le­nen en waar­aan je ook zelf boe­ken kunt do­ne­ren” en noemt het ook wel een boekentil (vergeleken met een duiventil).

Minibiebs komen in vele soorten en maten aangezien iedereen zelf een kastje in elkaar kan (laten) zetten en het verschilt ook waar je ze kunt vinden. Vaak in een carport, halletje of tegen een huis aan omdat er dan geen toestemming nodig is van de gemeente maar er zijn er ook vele die je op straat aantreft.

Ik ga op boekenreis en neem mee …

Het leukste aan minibiebs vind ik het idee dat je een boek kunt halen *en* dat je tegelijkertijd 1 of enkele boeken komt brengen. Je weet nooit wat je gaat aantreffen en of je dus een nieuwe aanwinst vindt. Anderzijds vind ik het leuk om gelezen boeken in een minibieb te doen zodat anderen ze wellicht ontdekken om te lezen. Breng een boek en haal een boek dus.


Sinds april 2013 bestaat Minibieb.nl, met een overzicht van geregistreerde ruilbibliotheekjes (volgens de website ca. 1500 aangemelde minibiebs, juni 2018) en een webshop waar je – kant en klare – kastjes kunt kopen, met of zonder paal. Het is echter absoluut geen volledig overzicht en er valt nog genoeg te ontdekken in Deventer denk ik.

En dus begon ik mijn zoektocht naar minibiebs in Deventer (ik ga geen tientallen kilometers reizen met stapels boeken, sorry) met een vraag op Twitter. Daar kwamen al snel meerdere suggesties als antwoord op en dus fietste ik op een zonnige Goede Vrijdag met een SF boek in mijn rugzak naar de wijk de Vijfhoek in Deventer.

de draken van heorot minibieb versteegstraat deventer

Minibieb Versteegstraat Deventer

Google Maps doet een beetje ingewikkeld als je een fietsroute uitstippelt naar de Versteegstraat maar dat komt omdat het een wirwar aan straatjes in dat deel van de wijk is. Ik fietste er zelfs 2x voorbij zonder dat ik de minibieb zag maar bij nummer 34 zag ik hem uiteindelijk – een beetje uit het zicht – toch aan de muur hangen van een osteopathiepraktijk.

Minibieb Versteegstraat Deventer

Een klein en bescheiden wit boekenkastje dat met een plantje opgeleukt is en voorzien is van een krijtbord dat duidelijk maakt dat je toch echt boeken mag ruilen of lenen. Zelfservice natuurlijk.

Heel veel boeken staan er natuurlijk niet in – een tiental romans en een paar kinderboeken – maar tot mijn vreugde staat er wel een prima (Engelstalige) pocket in van Dan Brown. Goed, ik heb die jaren geleden al eens gelezen maar deze neem ik mee om in de volgende minibieb te doen.

lost symbol dan brown minibieb

Ik voeg zelf het boek van Larry Niven toe (twee stuks zelf want ik had er nog eentje liggen) en maak nog even een foto van wat er allemaal in staat.

Minibieb Versteegstraat Deventer

Zit er iets van jouw gading bij? Dan weet je nu de minibieb te vinden natuurlijk … mits je er op tijd bij bent :)

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 19 april 2019. De foto’s van deze (en toekomstige) minibieb(s) zijn te vinden op Flickr.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top