auteursrechten.nl header auteursrecht

Wat weet jij van het auteursrecht?

Auteursrechten.nl is de website van de Auteursrechten Informatie Punten van het hbo en wo i.s.m. SURF. Je vindt er basiskennis over het auteursrecht, het antwoord op tientallen meestgestelde vragen, de publicatie De APA-richtlijnen uitgelegd en het verwijst natuurlijk naar het Auteursrechten Informatie Punt van de eigen instelling voor als je zelf nog vragen hebt.

Maar goed, je gaat pas zoeken naar informatie over auteursrecht als je ook weet dat het een rol speelt bij het schrijven (en publiceren) van je scriptie, onderwijsmateriaal of onderzoekspublicatie. Daarom heeft de redactie van de site een aantal korte animatiefilmpjes gemaakt die gebruikt kunnen worden in voorlichting, modules informatievaardigheden of op de site van onderwijsbibliotheken.

Of op een blog natuurlijk ;-)

Scriptie aan het schrijven? Vergeet de auteursrechten niet


Auteursrechten bij het maken van een scriptie. Oei! Hoe zit het daar ook alweer mee? Ben je student, druk in de weer met je scriptie en heb je vragen over auteursrechten? Kijk dan eens op www.auteursrechten.nl voor betrouwbare informatie rondom auteursrecht in het onderwijs.

Niet iedereen is zich bewust van de rechten die berusten op het materiaal dat zij gebruiken tijdens het schrijven van een scriptie. Op www.auteursrechten.nl kun je als student terecht voor praktische en betrouwbare informatie over auteursrechtelijke kwesties en bijbehorende wet- en regelgeving in het onderwijs.

Filmpje aan het maken? Vergeet de auteursrechten niet


Ben je een filmpje aan het maken? En heb je daarbij rekening gehouden met de auteursrechten? Er zijn een heleboel zaken om rekening mee te houden als het om de wet- en regelgeving rondom het auteursrecht gaat. Maak je gebruik van bestaand materiaal? Heb je je bronnen juist vermeld? Heeft iedereen die in beeld komt daarvoor toestemming gegeven? De antwoorden op deze vragen vind je op www.auteursrechten.nl, de website voor praktische en betrouwbare informatie over auteursrechtelijke kwesties en bijbehorende wet- en regelgeving in het onderwijs.

Bezig met het samenstellen van je les? Vergeet de auteursrechten niet


Of het nu gaat om het inzetten van video’s tijdens een college, het samenstellen van een reader of het gebruiken van een quote of citaat: als docent krijg je al gauw te maken krijgen met wet- en regelgeving op het gebied van auteursrecht. Niet iedereen is zich bewust van de rechten die berusten op het materiaal dat zij gebruiken. Op www.auteursrechten.nl kun je als docent terecht voor praktische en betrouwbare informatie over auteursrechtelijke kwesties en bijbehorende wet- en regelgeving in het onderwijs.

Bezig met je onderzoek? Vergeet de auteursrechten niet


Als onderzoeker krijg je vroeg of laat te maken met wet- en regelgeving op het gebied van auteursrecht. Ben je je bewust van de rechten die berusten op het materiaal dat je gebruikt? Weet je wie de eigenaar is van jouw onderzoek(sdata)? Op www.auteursrechten.nl kun je als onderzoeker terecht voor praktische en betrouwbare informatie over auteursrechtelijke kwesties en bijbehorende wet- en regelgeving in het onderwijs.

Alle video’s zijn voorzien van een Creative Commons Naamsvermelding licentie en kunnen dus vrijelijk gebruikt, verspreid of aangepast worden.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

  1. De APA-richtlijnen gaan op de eerste pagina (pagina 13 van de PDF: https://www.auteursrechten.nl/files/auteursrechten/2019-03/De%20APA-richtlijnen%20uitgelegd_november%202018.pdf) al de fout in door plagiaat en auteursrechtinbreuk te verwarren. Plagiaat is het laten doorgaan van andermans werk als je eigen, auteursrechteninbreuk is het zonder toestemming van de auteursrechthebbende gebruiken van een stuk tekst. Je kunt allebei tegelijk plegen (doen alsof je een stuk van Harry Potter hebt geschreven en dat publiceren); alleen plagiaat (doen alsof je een stuk van Hamlet hebt geschreven en dat uitgeven); of alleen auteursrechteninbreuk plegen (de gehele Harry Potter nadrukken en uitgeven).

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top