Miniboekenplog: Minibieb RJ Schimmelpenninckhof Deventer

Ik ben dol op boekenplekjes. De afgelopen jaren bezocht ik meer dan 70 boekwinkels, bibliotheken en boekenmarkten (en maakte daar foto’s van) maar besteedde weinig aandacht aan de minibieb. Vanaf nu komt er ook met enige regelmaat een miniboekenplog voorbij als ik weer een nieuwe minibieb gevonden heb.

Wat is een minibieb?

Minibiebs zijn zelfs in de VanDale opgenomen sinds eind 2016 en worden beschreven als “kast­je in een ge­meen­schaps­huis of op straat waar­in boeken staan die je gra­tis kunt le­nen en waar­aan je ook zelf boe­ken kunt do­ne­ren” en noemt het ook wel een boekentil (vergeleken met een duiventil).

Het leukste aan minibiebs vind ik het idee dat je een boek kunt halen *en* dat je tegelijkertijd 1 of enkele boeken komt brengen. Je weet nooit wat je gaat aantreffen en of je dus een nieuwe aanwinst vindt. Anderzijds vind ik het leuk om gelezen boeken in een minibieb te doen zodat anderen ze wellicht ontdekken om te lezen. Breng een boek en haal een boek dus.


Sinds april 2013 bestaat Minibieb.nl, met een overzicht van geregistreerde ruilbibliotheekjes (volgens de website ca. 1500 aangemelde minibiebs, juni 2018) en een webshop waar je – kant en klare – kastjes kunt kopen, met of zonder paal. Het is echter absoluut geen volledig overzicht en er valt nog genoeg te ontdekken in Deventer denk ik.

Minibieb RJ Schimmelpenninckhof

Ik wandel graag vanuit Colmschate naar het centrum van Deventer. Dat is langs een drukke weg die niet bedoeld is om gezellig langs te lopen (nou ja, het kan wel maar een leuk uitzicht levert je dat niet op) en daarom loop ik het liefste een beetje binnendoor waar het iets rustiger is.

In een kleine nieuwbouw wijk, in de buurt van winkelcentrum Boreel (en Hogeschool Saxion), staat aan het huis aan de RJ Schimmelpenninckhof 36 ook een minibieb bevestigd.

Je ziet hem, zoals het hoort bij een minibieb denk ik wel eens, niet zo heel gemakkelijk. Vlak bij een mini speeltuintje kun je de minibieb bijna zien bij de hoekwoning die het dichtste bij staat. Maar eenmaal gevonden is het wel een juweeltje hoor.

Minibieb RJ Schimmelpenninckhof Deventer

Hier is wel werk gemaakt van de minibieb moet ik zeggen. Het is een behoorlijk groot kastje met zelfs zijn eigen afdakje en een solide deurtje erin … met raam natuurlijk. Inclusief de opdracht om vooral te ruilen of te lenen en ervan te genieten :)

Nou, dat ga ik ook zeker doen.

Ik heb zelf geen boek meegenomen deze keer maar ik ben wel nieuwsgierig wat er op dit moment allemaal instaat.

Minibieb RJ Schimmelpenninckhof Deventer

In de minibieb staat een brede selectie durf ik wel te zeggen. Van ‘Met God op weg‘ naar ‘1 bouillon, 100 soepen‘ tot een klein stapeltje kinderboeken. Ik overweeg nog even om het boekje van Carry Slee mee te nemen maar laat het toch staan omdat we al een redelijke stapel boeken van haar in huis hebben en ik niet zeker weet of we ‘De Smoezenkampioen’ al hadden.

Bij de volgende wandeling naar het centrum neem ik in elk geval een paar boeken mee om in deze minibieb te stoppen. En speur ik verder naar nieuwe minibiebs natuurlijk.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 29 april 2019. De foto’s van deze (en de vorige en de toekomstige) minibieb(s) zijn te vinden op Flickr.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top