afbeeldingen zoeken

Afbeeldingen zoeken: CC Search (mei 2019 update)

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

CC Search

In februari 2017 besprak ik al de eerste versie van CC Search, een zoekmachine die ontwikkeld is door de Creative Commons organisatie en waarmee je meerdere bestaande collecties met foto’s in één keer kan doorzoeken. Foto’s die voorzien zijn van een CC-licentie en die je dus kunt hergebruiken voor je eigen website, presentatie of werkstuk.

CC Search is een nieuwe versie van de oude CC Search tool die al jaren aangeboden werd op https://search.creativecommons.org en eigenlijk een soort meta-zoekmachine was: je typte daar een zoekactie in en achter de schermen werden een aantal bronnen doorzocht waar je vervolgens naar toe kon doorklikken.

Dat werkte wel redelijk maar het probleem was dat al die verschillende sites hele verschillende manieren hebben om duidelijk te maken of en welke CC-licentie er aan een werk gekoppeld is en dat je per gevonden zoekresultaat nog steeds moest controleren of de CC-licentie klopte.

De nieuwe CC Search op https://ccsearch.creativecommons.org pakt het heel anders aan en koppelt zelf met alle bronnen op een zodanige manier dat alle zoekresultaten via de CC Search site gepresenteerd worden.

In februari 2017 begon CC Search met een vijftal bronnen (500px, een selectie van Flickr, de Metropolitan Museum of Art, de New York Public Library en het Rijksmuseum). Dit werd in september vorig jaar uitgebreid met nog meer bronnen van, met name, erfgoedinstellingen maar vanaf deze maand is de zoekmachine definitief “live” gegaan en kunnen er een groot aantal bronnen tegelijk doorzocht worden met in totaal meer dan 300 miljoen foto’s.

Om precies te zijn doorzoek je met CC Search vanaf mei 2019 deze bronnen:

ProviderDomain# CC Licensed Works
Animal Diversity Webhttps://animaldiversity.org15,538
B?hancehttps://www.behance.net5,273,585
Brooklyn Museumhttps://www.brooklynmuseum.org46,476
Culturally Authentic Pictorial Lexiconhttp://capl.washjeff.edu15,139
Cleveland Museum of Arthttp://www.clevelandart.org29,280
DeviantArthttps://www.deviantart.com248,249
Digitalt Museumhttps://digitaltmuseum.no126,748
Flickrhttps://www.flickr.com289,779,352
Flora-Onhttps://flora-on.pt54,869
Geograph Britain and Irelandhttps://www.geograph.org.uk1,183,199
Metropolitan Museum of Arthttps://www.metmuseum.org447,320
Museums Victoriahttps://museumsvictoria.com.au79,568
Rawpixelhttps://www.rawpixel.com147,292
Rijksmuseumhttps://www.rijksmuseum.nl/en29,999
Science Museum – UKhttps://www.sciencemuseum.org.uk59,234
SVG Silhhttps://svgsilh.com20,009
Thingiversehttps://www.thingiverse.com27,643
Thorvaldsens Museumhttp://www.thorvaldsensmuseum.dk8,061
World Register of Marine Specieshttp://www.marinespecies.org20,580

Het leeuwendeel komt daarmee dus van Flickr af maar er zijn ook miljoenen afbeeldingen uit musea en andere erfgoedinstellingen te vinden in CC Search. Ongetwijfeld zal het aantal bronnen en foto’s de komende jaren alleen maar toenemen.

Zoeken in CC Search

cc search

CC Search heeft een nieuwe zoekinterface gekregen in de definitieve versie. Of beter gezegd, ze hebben van Google afgekeken door simpelweg geen enkele zoekfunctie meer aan te bieden behalve de zoekbalk zelf. Een schril contrast met de vorige zoekinterface waarbij je meteen de zoekresultaten kon filteren op specifieke CC-licentie of op de te doorzoeken bron(nen).

cc search

De mogelijkheid om alsnog te filteren komt nadat je de zoekresultaten gekregen hebt. Dat is ook geen overbodige luxe als je, zoals ik, bijna 60.000 zoekresultaten krijgt op een zoekactie.

Nadat je de ‘Filter’ optie aanklikt schuift het balkje met de filteropties uit en kun je op algemene mogelijkheden van een CC-licentie filteren, op een hele specifieke CC-licentie of op één van de bronnen. Selecteren van meerdere bronnen (meer dan één) om tegelijk te doorzoeken is niet meer mogelijk.

Heb je een afbeelding gevonden die je wilt gebruiken? Dan kun je doorklikken op een afbeelding en krijg je, onderaan, een setje met drie tabbladen te zien [1]. Standaard is het eerste tabblad Attribution actief maar je kunt ook op Info klikken of meteen de afbeelding delen via Twitter, Facebook of Pinterest op het Share tabblad.

Bij Attribution vind je meteen, in zowel tekst als HTML [2], een bronverwijzing die je kunt kopiëren en plakken naar je eigen document of website. Het verwijzen naar de bron en maker is een voorwaarde van alle Creative Commons licenties en het is de reden waarom hier veel aandacht aan besteed is.

Hoewel je dankzij de rechtstreekse koppeling van CC Search met, in dit geval, Flickr er van kunt uitgaan dat de gegevens kloppen, biedt CC Search een rechtstreekse link aan om in de bron zelf bij de afbeelding en kwestie te verifiëren of bijvoorbeeld de CC-licentie wel klopt.

Tot slot vind je nog een overzicht van toegekende tags [4] dat tevens gebruikt wordt om daaronder nog andere relevante afbeeldingen te tonen.

CC search

Het is wel een beetje raar – vind ik – dat de CC-licentie die gebruikt is voor de afbeelding niet meteen op dat eerste, standaard, tabblad zichtbaar is. Je vindt deze, net als de titel, maker, bron en exacte omvang in pixels, terug op het Info tabblad.

Conclusie

Er zijn ondertussen veel uitstekende fotosites met een zeer uiteenlopend aanbod, zowel qua omvang als kwaliteit. De meeste hiervan, zoals Pixabay of Unsplash, focussen zich op CC0 foto’s die helemaal geen naamsvermelding nodig hebben. Dat lijkt nog veel handiger te zijn dan CC Search maar het grote nadeel is dat het aanbod toch redelijk beperkt blijft. Er zijn nou eenmaal geen duizenden fotografen die hun foto’s volledig vrij op internet willen zetten.

De mogelijkheid om in één zoekmachine maar liefst 300 miljoen foto’s met een Creative Commons-licentie doet alle alternatieven verbleken. De miljoenen foto’s met CC-licentie van Flickr alleen al maakt CC Search de moeite waard en het feit dat ook de collecties van erfgoedinstellingen doorzoekbaar zijn maakt het alleen maar fraaier.

Nadenken over hoe je vervolgens een naamsvermelding kunt doen is ook niet meer nodig want deze is met 1 klik te kopiëren en te plakken. Het maakt het eenvoudig om foto’s en andere afbeeldingen correct te gebruiken zodat je ook niet in de problemen kunt komen met o.a. rechthebbenden.

Eigenlijk is CC Search de site die iedereen zou moeten gebruiken voor het vinden van foto’s i.p.v. Google Afbeeldingen…

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top