Een uurtje auteursrecht voor de afdeling BMI van de KNVI

Vorig jaar werd ik gevraagd om een lezing over auteursrecht te komen geven tijdens een bijeenkomst van de afdeling BMI (Biomedische Informatiespecialisten) van de KNVI. Toen kon ik dat niet combineren met andere werkzaamheden en bood ik aan dat op een ander moment alsnog te gaan doen.

Van dat aanbod maakten de organisatoren van de Verdiepingsdag van de BMI ook meteen gebruik dit jaar en, aangezien ik nu wel kon, verzamelde ik via hun diverse vragen die met auteursrecht en open access te maken hadden vanuit de leden en maakte daar een verhaal van.

Ik heb het ‘Een uurtje auteursrecht’ genoemd omdat ik mezelf wilde dwingen het ook eens binnen de gegeven tijd te houden. Ik reisde 16 mei, anderhalf uur eerder dan nodig was omdat ik rekening hield met uitzinnige Ajax fans die dezelfde dag een feestje gingen vieren in Amsterdam, af naar het AMC en wist het redelijk binnen de tijd te houden. En volgens mij waren ze wel tevreden ;-)

Ook al heb ik de afgelopen jaren steeds meer informatie, antwoorden op (vooraf gestelde) vragen en casussen verplaatst van de Powerpoints die ik gebruik naar mijn presentatie zelf, toch hoop ik dat iemand nog wat heeft aan de Powerpoint zelf.

“Wordt de Powerpoint achteraf nog gedeeld?”, blijft toch altijd de eerste vraag die gesteld wordt namelijk. Ook al is het (hopelijk) geen alternatief voor het daadwerkelijk aanwezig zijn :P

Na al die jaren vertellen over auteursrecht denk ik dat ik er redelijk in geslaagd ben om het verhaal terug te brengen naar een paar basale uitgangspunten waar informatiespecialisten ook daadwerkelijk wat mee kunnen als het gaat om het uitleggen aan gebruikers/klanten wat er echt niet – en juist wel – mogelijk is met de informatie die ze aanbieden.

Toch verbaast het me nog steeds hoe lastig het blijkt om al die misverstanden en aannames uit de weg te ruimen. Ik ben in elk geval wel blij dat onderwerpen als auteursrecht en open access op de agenda’s van bijeenkomsten van informatiespecialisten blijven staan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top