Miniboekenplog: Minibieb Kastanjeweg Deventer

Ik ben dol op boekenplekjes. De afgelopen jaren bezocht ik meer dan 70 boekwinkels, bibliotheken en boekenmarkten (en maakte daar foto’s van) maar besteedde weinig aandacht aan de minibieb. Vanaf nu komt er ook met enige regelmaat een miniboekenplog voorbij als ik weer een nieuwe minibieb gevonden heb.

Wat is een minibieb?

Minibiebs zijn zelfs in de VanDale opgenomen sinds eind 2016 en worden beschreven als “kast­je in een ge­meen­schaps­huis of op straat waar­in boeken staan die je gra­tis kunt le­nen en waar­aan je ook zelf boe­ken kunt do­ne­ren” en noemt het ook wel een boekentil (vergeleken met een duiventil).

Het leukste aan minibiebs vind ik het idee dat je een boek kunt halen *en* dat je tegelijkertijd 1 of enkele boeken komt brengen. Je weet nooit wat je gaat aantreffen en of je dus een nieuwe aanwinst vindt. Anderzijds vind ik het leuk om gelezen boeken in een minibieb te doen zodat anderen ze wellicht ontdekken om te lezen. Breng een boek en haal een boek dus.


Sinds april 2013 bestaat Minibieb.nl, met een overzicht van geregistreerde ruilbibliotheekjes (volgens de website ca. 1500 aangemelde minibiebs, juni 2018) en een webshop waar je – kant en klare – kastjes kunt kopen, met of zonder paal. Het is echter absoluut geen volledig overzicht en er valt nog genoeg te ontdekken in Deventer denk ik.

Minibieb Kastanjeweg

Ik woon in de wijk Bramelt in Colmschate, het zuidoostelijke hoekje van Deventer. Daar is het fijn wandelen en mijn dagelijkse rondje (voor Pokemon Go) brengt me dan al snel naar het randje van de stad en verder.

In mijn eigen wijk blijkt echter ook nog een minibieb aanwezig te zijn. Ik liep via een andere route eerder deze maand en kwam een kastje tegen dat verder niks aan de verbeelding overliet.

Minibieb Kastanjeweg Deventer

Tenminste, als het deurtje open staat want hoewel op het metalen kastje staat aangegeven dat het een minibieb is ben ik er volgens mij toch wel meerdere keren langs gelopen zonder dat het me opgevallen was.

Het zorgde er ook voor dat ik dus ook deze keer geen boek bij me had om zelf toe te voegen dus dat ga ik tijdens een andere wandeling goed maken.

Het bescheiden kastje was goed gevuld maar mijn oog viel toch eerst op het schriftje/boekje dat in het deurtje geklemd zat.

Minibieb Kastanjeweg Deventer

Het blijkt een logboekje (of gastenboekje) te zijn dat al het een en ander heeft meegemaakt gezien de schroeiplekken. En bezoekers hebben daar ook gebruik van gemaakt want diverse pagina’s bevatten opmerkingen, groeten en zelfs overzichten van titels die meegenomen en gebracht zijn.

Minibieb Kastanjeweg Deventer

Het persoonlijke aspect zal niet iedere gebruiker van een minibieb aanspreken maar ik vind het zelf een ontzettend leuk idee.

Bij de volgende wandeling langs deze minibieb neem ik een paar boeken mee (en een pen want die zag ik zo snel niet) en laat ik deze met een berichtje achter. Wie weet wordt dit ook door toekomstige bezoekers nog gelezen?

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 1 mei 2019. De foto’s van deze (en de vorige en de toekomstige) minibieb(s) zijn te vinden op Flickr.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Wat fantastisch leuk zo’n schriftje er bij. Alleen het weer-en-wind aspect speelt parten. Maar een kniesoor die daarmee zit.

  Reply

 2. Hallo,

  Ik zou graag een minibieb willen kopen. Ik ben net verhuisd en heb veel boeken die het waard zijn om te lezen, ook opvoedkundige boeken. Maar ik zie nergens waar je een minibieb kunt kopen. Wie kan mij helpen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top