software-update 4.15 Kobo

Software-update 4.15.12920 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Afgelopen week is de software-update met versienummer 4.15.12920 beschikbaar gekomen voor ALLE Kobo ereaders (m.u.v. de Mini). Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Allereerst, voor wie het bijhoudt natuurlijk, even vermelden dat de 4.12 update van december 2018 de laatste was die ik hier besproken heb. De versies 4.13 (april 2019) en 4.14 (mei 2019) voegden zo weinig nieuws toe dat ik er geen aparte blogpost aan besteed heb.

Met software-update 4.15 brengt Kobo ook geen hele grote veranderingen maar voegt wel 1 compleet nieuwe functie toe (en een kleintje) die op zijn minst wel even het vermelden waard is.

Wat is er nieuw in deze software-update?

Ouderlijk toezicht:

 • Je kunt een pincode van 4 cijfers instellen die moet worden ingevoerd om de shop en webbrowser te openen op je eReader. Ga naar ‘Instellingen’ en selecteer ‘Accounts’ om deze optie in te schakelen.

Inspringende inhoudsopgave

 • Als de inhoudsopgave van je boek meerdere niveaus bevat, zal deze inspringen om de leesbaarheid te vergroten.

Betere zoekresultaten

 • Typen tijdens het zoeken is nu responsiever.
 • De Wi-Fi-verbinding wordt nu sneller hersteld voordat je in de shop zoekt, waardoor zoeksuggesties worden weergegeven terwijl je typt.

Opgelost:

 • Voorheen werd je voortgang niet bijgehouden als je .MOBI-boeken las.

Ouderlijk toezicht is de grote nieuwe functie en het komt neer op het kunnen instellen van een pincode bij Instellingen->Accounts die vanaf dat moment gevraagd wordt als je de shop of browser opent op je Kobo ereader. Omdat het mogelijk is rechtstreeks vanaf je ereader boeken te kopen (met gekoppelde betaalmethode) is er nu dus een tussenstap ingebouwd om te voorkomen dat je kind – of partner – voor duizenden euro’s aan ebooks koopt ;-)

Of je iets van inspringende inhoudsopgaven gaat merken is te betwijfelen. Ik heb nog even enkele tientallen ebooks op mijn ereader nagekeken maar fictie lijkt geen gebruik te maken van subhoofdstukken/paragrafen want ik heb er geen enkel voorbeeld van kunnen vinden. Bij non-fictie kan ik het me voorstellen dat je meerdere niveau’s hebt in een inhoudsopgave en die zijn met deze update dan kennelijk netjes ingesprongen :) Mail me gerust als je een voorbeeld hebt van hoe dat er bij jou uitziet!

Bij de melding over het nu wel onthouden van de leesvoortgang van MOBI boeken dacht ik ‘En wie leest er in hemelsnaam MOBI boeken op een Kobo ereader?’. MOBI is het Mobipocket formaat dat al jaren geleden door Amazon is overgenomen en dat je nog nauwelijks meer aantreft in de DRM vrije variant die door de Kobo ereaders wordt ondersteund. Mocht je overigens wel MOBI boeken hebben dan zou ik ze zonder enige twijfel converteren naar EPUB formaat m.b.v. Calibre want heel goed is Kobo er ook niet mee.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar jouw specifieke ereader in Nederland. Op het moment van schrijven is de 4.15 update echter WEL gewoon beschikbaar op mijn Kobo ereaders via wifi en is de kans groot dat je deze update dus automatisch binnen hebt gekregen (of gaat binnenkrijgen zodra je de wifi aanzet).

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken zodra de update beschikbaar is.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten of heb je geen zin om via wifi te updaten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Kobo website.

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De Aura H2O en eerste Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, de Aura ONE, de Aura Edition 2 en de Aura H2O Edition 2
 • Mark 7 Hardware: De Kobo Aura H2O Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Kobo Aura Edition 2 v2 (als het 7e getal in het serienummer ‘2’ is), de Clara HDen de Forma.
  Het serienummer vind je bij Instellingen->Informatie over het apparaat

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren. Hieronder vind je een lijst per model (bron: Kobo Firmware Downloads)

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;

Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In release 3.44 van Calibre is de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar als je deze versie (nog) niet hebt zul je de optie moeten aanvinken om deze nieuwere versie van de software te ondersteunen:

Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Hoi Raymond, sinds de laatste update op m’n kobo aura lijkt het wel of het scherm opnieuw gekalibreerd moet worden. Het is namelijk zo dat als ik bijvoorbeeld een hoofdstuk uit een inhoudsopgave wil kiezen die genummerd onder elkaar staan en ik tik op hoofdstuk 5 dat hij dan 6 pakt. Elke keer als ik ergens op tik zit ik zeg maar te hoog of te laag. Hij is gewoon niet meer secuur. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.
  Weet jij of er een manier is om dit opnieuw in te stellen?
  Voor de update had ik hier namelijk geen last van.

  Reply

  • Voor zover ik weet is het niet mogelijk om het scherm opnieuw te kalibreren maar ik denk ook niet dat de update dit veranderd heeft. De kans is groot (want ik heb het zelf ook gehad) dat het scherm simpelweg schoon gemaakt moet worden met een schoonmaak doekje of een vergelijkbaar iets waarmee je schermen goed kunt schoonmaken. Zeker bij langer of intensief gebruik kan het scherm – zo goed als onzichtbaar – vuil worden en wordt zowel de gevoeligheid als nauwkeurigheid minder.

   Reply

 2. Hoi Raymond, ik heb nog een Kobo Glo met software 2013. Kan ik die in één keer updaten naar de nieuwe, of moet dat stapsgewijs ?

  Reply

  • Dat kan gewoon in 1 keer! Als je de recentste update – 4.20.14622 op moment van schrijven – installeert dan ben je in 1 keer klaar. Als je je ereader verbindt met wifi dan zou die update overigens ook automatisch binnen moeten komen. En nee, je krijgt dus niet 18 updates binnen die je achter elkaar moet installeren :-)

   Reply

 3. Hallo Raymond
  Mijn PC herkent mijn E reader niet als station dus kan niks toevoegen aan mijn bibliotheek. Ik heb hem al geüpdate en diverse USB kabels geprobeerd.
  Heb jij enig idee
  Groeten Beppie Adriaens

  Reply

  • Dag Beppie, als je nog een tweede/andere USB poort hebt om uit te proberen dan is dat het eerste om te proberen. Werkt dat ook niet dan zou ik bij de buren, familie of vrienden eens proberen op hun pc of laptop zodat je zeker weet of het probleem bij de kabel ligt (of evt de ereader zelf). Soms doet Windows zelf vervelend en dat is wat lastiger op te lossen. In Apparaatbeheer van Windows kun je zien of er problemen met de USB apparaten zijn als je je ereader aangesloten hebt en je kunt dan proberen om, als dat het geval is, het niet werkende USB apparaat te verwijderen daar zodat Windows opnieuw alles installeert om de ereader te herkennen.

   Reply

 4. Hallo Raymond,
  ikzelf heb een Kobo Glo HD en mijn vrouw een Kobo Clara HD. Ik heb op beide readers de nieuwste Kobosoftware 4.21.15015 van 13 mei 2020 geinstalleerd. Mijn computer draait op een volledig bijgewerkte Wondows 10.
  Ik kan boeken vanuit mijn bestand op mijn computer via Calibre versie 4.18 naar beide e-readers krijgen. De Kobo Glo HD wordt wel herkend in Apparaatbeheer. De Clara wordt niet herkend in Apparaatbeheer.
  Ik heb via mijn oude laptop met Windows 7 wel op de Glo via Calibre 3.14 de boeken naar de reader kunnen sturen met de mededeling, dat Calibre de firmware van Kobo niet herkend. De Clara werkt ook hierop niet.
  Ik heb een viertal USBkabels geprobeerd. De Clara zwijgt in alle talen. De Glo werkt ook niet in Windows 10.
  Wat kan ik er aan doen om beide e-readers weer aan de praat te krijgen.

  Reply

  • Dat is een lastige, Ben, want je hebt al aardig wat geprobeerd. Je Glo HD lijkt wel in orde te zijn want het lukt op je oude laptop met Windows 7 maar de Clara gaat definitief niet goed. Je kunt nog proberen om die te resetten naar de fabrieksinstellingen in de hoop dat dat helpt maar eerlijk gezegd zou het ik daarna ook niet meer weten.

   Wat er met je Glo HD aan de hand is weet ik ook niet maar het feit dat het werkt op je andere laptop en dat je apparaatbeheer de ereader wel herkend in Windows 10 suggereert dat er met het apparaat dus zelf niets aan de hand is. Net als met de kabel die je daarvoor gebruikt. Ik snap niet waarom Windows 10 de ereader niet toont in de Verkenner als die wel netjes in Apparaatbeheer staat en ik weet ook daar ook geen oplossing voor…

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top