delete google zoekgeschiedenis

Je Google zoekgeschiedenis automatisch verwijderen in My Activity

Dat Google bijhoudt hoe je hun diensten en apps gebruikt zal niemand verbazen. Ze doen het ook niet stiekem want ze bieden zelfs een aparte site aan binnen je accountinstellingen waar je je eigen zoekgeschiedenis en appgebruik kunt inzien en handmatig verwijderen. Sinds kort is echter de optie toegevoegd om je Google zoekgeschiedenis en activiteiten automatisch te laten verwijderen na een aantal dagen.

My Activity

google zoekgeschiedenis

Twee jaar geleden introduceerde Google My Activity als een verzamelplek van alle privacy gerelateerde zaken binnen je account. Hierin krijg je een tijdlijn te zien met alle zoekacties [1] die je in Google hebt uitgevoerd, de sites die je bezocht hebt en wat je bekeken hebt in alle overige Google diensten zoals YouTube, Google Maps en Google Books. Mits je ingelogd bent bij Google maar dat is inmiddels standaard in alle browsers wel zo.

Deze informatie gebruikt Google primair om je gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen maar het bedrijf geeft je ook een beperkt aantal opties om zelf controle te hebben over wat je hun verstrekt.

Die opties bestaan uit de mogelijkheid om handmatig zoekacties, bekeken YouTube filmpjes enzovoorts, te verwijderen [2] en om het registreren van deze informatie uit te zetten / te pauzeren [3].

google zoekgeschiedenis

Bij de Activity controls heb je bij het schuifje de mogelijkheid om het bijhouden van de Web & App Activity (je Google zoekgeschiedenis en wat je in apps bekijkt die gebruik maken van Google diensten, te pauzeren.

Waarom niet meteen pauzeren in plaats van handmatig of geautomatiseerd verwijderen van wat er verzameld is? Nou omdat Google steeds zwaarder inzet op personalisatie en de kwaliteit van hun diensten daar ook van laat afhangen. Zonder deze informatie krijg je simpelweg een minder goede ervaring en dienstverlening.

Het schuifje zet de optie ook niet uit maar PAUZEERT het gebruik van de verzamelde data. Google verzamelt nog steeds informatie over je appgebruik en zoekacties zolang je Chrome gebruikt of met je Google account ingelogd bent. Het enige verschil is dat ze het niet meer gebruiken voor gepersonaliseerde diensten. Persoonlijk denk ik dat het onmogelijk is om Google te weerhouden van informatie te verzamelen terwijl daar dus wel minder goede diensten van Google tegenover staan. Maar vanzelfsprekend kun je daar je eigen keuze in maken :)

Pauzeer je het niet dan heb je in elk geval de mogelijkheid om via Manage Activity te bekijken welke data verzameld is en om die vervolgens handmatig te verwijderen.

google zoekgeschiedenis

Nu kun je er echter ook voor kiezen om de activiteiten automatisch te verwijderen. Bij Web & App Activity/Web & App Activiteit kun je de knop terugvinden waarmee je dit kunt instellen.

web & app activity

Standaard staat het zo ingesteld dat alle activiteiten bewaard worden totdat ze handmatig verwijderd worden maar je kunt dat wijzigen naar een periode van 18 of 3 maanden waarna ze automatisch verwijderd worden.

Zelf lijkt me drie maanden meer dan genoeg en na het aanvinken van die optie komt nog de vraag om dit te bevestigen. Hierbij wordt ook meteen alles opgeschoond tot de gekozen periode.

web & app activity

Je krijgt nog de bevestiging dat vanaf nu alle verzamelde gegevens verwijderd worden zodra ze ouder zijn dan de gekozen periode.

Het automatisch verwijderen van deze gegevens is absoluut een stap in de goede richting hoewel het feit dat je er specifiek naar moet zoeken niet echt positief is. Dat je alleen maar kunt kiezen uit 3 of 18 maanden is ook raar want hoe lastig is het om zelf die termijn in te stellen tussen bijvoorbeeld 1 maand en 24 maanden? Zoals het nu geregeld is zul je nog steeds zelf bewust aan de slag moeten met het bewaken van je Google zoekgeschiedenis en app-activiteiten. Google is misschien wel transparant over wat ze doen maar dat betekent niet dat ze jouw privacy hoog in het vaandel hebben staan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. In Mijn Activiteiten zag ik alleen materiaal van youtube die ik in Chrome heb bekeken. Sinds een maand of 8 houdt ie ook dat niet meer bij. Met Chrome log ik automatisch in en Chrome gebruik ik alleen voor blogspot en zelf kaarten maken in maps. Browsen doe ik hoofdzakelijk met Waterfox en de Google toolbar. Maar die is niet meer van Google en geeft niets door. Wat mij betreft prima, ik hoef geen ‘relevante’ suggesties of reclames. Die laatste blokkeer ik aangezien ik vrijwel niets op het internet koop.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top