header voor blogpost over nieuwe ereader kiezen

Op zoek naar een nieuwe ereader? Dit zijn je opties – zomer 2019 editie

Elk jaar rond de zomer worden de voordelen van een ereader extra duidelijk. Geen volle koffers met boeken meezeulen maar lekker gemakkelijk een ereader meenemen met honderden boeken erop. Maar welke is nou het beste voor jou?

Of je nou voor het eerst met een nieuwe ereader aan de slag wilt gaan of dat je simpelweg een ouder exemplaar wilt vervangen, het kan even flink uitzoekwerk zijn om er achter te komen welke ereaders er op dit moment allemaal te koop zijn en wat de voor- en nadelen van de verschillende modellen zijn. De één is (redelijk) waterbestendig – en dat is best handig aan het strand – terwijl de ander juist een hele fijne schermverlichting heeft die ook nog eens blauw licht filtert ‘s avonds. En waarom lopen die prijzen zo uiteen?

Hieronder presenteer ik enkele afwegingen die een rol kunnen – zouden moeten – spelen in het kiezen voor de ereader die voor jou geschikt is. Het is geen uitputtend overzicht van alle beschikbare modellen maar het zou je hopelijk moeten helpen een weloverwogen keuze te maken.

Hoe kom je aan je ebooks?

Voordat je kijkt naar de specificaties van ereaders is de belangrijkste vraag eigenlijk waar je je ebooks koopt (wilt gaan kopen) en voor welke leverancier je dus al feitelijk een voorkeur hebt.

Lees je – en koop je – veel Engelstalige titels dan is Amazon over het algemeen je beste keuze om ebooks te kopen. Hun aanbod is groter en er zijn dagelijks tientallen acties bij de Amerikaanse Amazon site die ook deels gelden in Nederland. Zeg je Amazon, dan zeg je ook meteen Kindle ereaders want deze ereaders zijn letterlijk gemaakt om zo gemakkelijk mogelijk de boeken te lezen die bij hen koopt. Je klikt een boek aan op de Amazon site en enkele seconden later kun je het lezen op je Kindle ereader.

Bij Kindle ereaders kun je kiezen uit de reguliere Kindle met een 6 inch scherm voor 80 euro (zonder reclame tijdelijk voor 70 euro), de Kindle Paperwhite met eveneens een 6 inch scherm maar wel eentje van hogere kwaliteit *en* een schermverlichting voor 140 euro en de Kindle Oasis met een 7 inch HD scherm voor 200 euro (30 euro korting omdat de nieuwere versie van de Oasis met blauwfilter schermverlichting op 24 juli te koop zal zijn voor 230 euro.)

Mijn review van de Oasis kun je hier vinden maar de Kindle Paperwhite is uiteindelijk de betere deal tenzij je per se bladerknoppen wil waar alleen de Oasis over beschikt.

Lees je vooral Nederlandstalige titels en koop je bij Nederlandse ebookwinkels? En wil je de optie hebben om een Kobo Plus ebookabonnement af te kunnen sluiten tijdens vakanties zodat je (1 of 2 maanden lang) kunt kiezen uit duizenden NL titels om te lezen? Dan kom je al meteen uit op een Kobo ereader want dat zijn de enige ereaders waar je een Kobo Plus abonnement op kunt gebruiken.

De huidige Kobo ereaders zijn de Aura H2O Edition 2 (met 6,8 inch HD scherm, waterbestendig en schermverlichting met blauwfilter voor 159 euro), de Clara HD (met 6 inch HD scherm en schermverlichting plus blauwfilter voor 130 euro) en de Forma (met 7,8 inch HD scherm, schermverlichting en bladerknoppen voor 280 euro).

De beste deal qua prijs/kwaliteit is zonder twijfel de Clara HD maar de Aura H2O Edition 2 is je beste keuze als je per se een waterbestendige ereader zoekt terwijl de Forma – duur als die is – een fijn groot scherm heeft en als enige over bladerknoppen beschikt.

Je bent niet van plan om iets met Kobo Plus te doen of om vast te zitten aan het (weliswaar gebruiksvriendelijke) ecosysteem van één leverancier. En je zoekt gewoon een ereader waar je zelf wel de ebooks op wilt zetten?

De keuzes zijn dan wat groter en diverser. Zo heb je de Tolino ereaders die via de Libris/Blz boekhandels verkocht worden en weliswaar integreren met die boekwinkels maar ook uitstekend zonder die integratie te gebruiken zijn. De Shine 3 HD kost 127,50 euro en voor de Vision 4 HD moet je 159 euro neertellen voor – met name – de toegevoegde waterbestendigheid.

Ook de ereaders van PocketBook zijn dan een goede optie en die komen ook in verschillende formaten. De PocketBook Touch HD 3 met een 6 inch scherm kost 159 euro en is een prima keuze dankzij de waterbestendigheid en de bladerknoppen die de PocketBook ereaders standaard hebben. De Aqua 2 is een wat ouder model met een wat minder goed scherm maar heeft wel het voordeel dat die slechts 109 euro kost, al heb je voor een tientje meer het nieuwere model Touch Lux 4. Wil je juist het topmodel van PocketBook? Dan is de Inkpad 3 voor 229 euro een prima optie met een groot 7,8 inch scherm. Bedenk wel dat de Inkpad 3 niet waterdicht is.

Grootte van het scherm

Ongeacht waar je je boeken vandaan wilt halen blijf je in de meeste gevallen nog steeds de keuze houden tussen modellen met verschillende groottes van schermen. Het zal je niet verbazen dat hoe groter het scherm is, hoe duurder de ereader is. Maar wat heb je nou aan een groter scherm?

Bij alle ereaders heb je diverse opties om zelf te bepalen hoeveel tekst er op een ‘pagina’, één scherm, wordt getoond. Je kunt de marges instellen, regelafstand en natuurlijk de grootte van de letters. Zet je alles op zo klein mogelijk dan past er veel tekst op een scherm en wil je een beetje ontspannen met grotere letters, marges en regelafstand lezen dan past er niet zo veel tekst meer op een scherm en zul je (veel) vaker moeten bladeren.

Kort door de bocht kun je dus zeggen dat hoe groter het scherm is, hoe minder vaak je hoeft te bladeren. Maakt dat je helemaal niets uit, ga dan vooral voor een 6 inch scherm en vind je dat wel relaxed dan kun je voor een 7 of zelfs 8 inch scherm gaan.

De keerzijde van grotere schermen (en dus grotere ereaders) is dat de “draagbaarheid” ook iets minder is dus die afweging moet je dan ook maken. Een ereader met 6 inch scherm houd je heel gemakkelijk langdurig met 1 hand vast terwijl het lezen op een ereader met 7,8 inch scherm (en hoes) aanzienlijk minder makkelijk met één hand vol te houden is.

Mijn tip voor de lichtste en beste ereader met 6 inch scherm is de Clara HD of de PocketBook Touch HD 3 als je bladerknoppen prefereert. Liever een tussenmaatje met 7 inch scherm? Dan de Aura H2O Edition 2 of de Kindle Oasis. Tot slot zijn zowel de Inkpad 3 als de Forma goede keuzes als je liever zo groot mogelijk wilt waarbij de Inkpad 3 wel een stuk goedkoper is ten koste van de waterbestendigheid.

Waterbestendig of niet?

Vooral als je op vakantie gaat en op het strand wilt lezen (of in het hotel in bad) kan het feit dat je ereader tegen een onbedoelde duik in het water opgewassen is, een handig criterium zijn. Al was het maar omdat het meteen het aantal modellen waar je uit kunt kiezen reduceert tot een handjevol.

Om precies te zijn houd je over: de Tolino Vision 4 (review), de PocketBook Touch HD 3, de Kobo Aura H2O Edition 2 (review), de Kobo Forma (review) en de Kindle Oasis (review). De goedkoopste waterbestendige ereader is de (oude) PocketBook Aqua 2 voor 109 euro.

De prijs

Als je je nieuwe ereader alleen maar op vakantie gebruikt dan wil je er vermoedelijk niet de hoofdprijs voor betalen. Hoewel er ongetwijfeld enkele merken zijn die budget ereaders maken kan ik je echter aanraden om het bij de grotere merken te houden. De software-ondersteuning is daar goed geregeld en je kunt voor allerlei vragen op tientallen, zo niet honderden, websites terecht omdat er wereldwijd heel veel gebruikers zijn.

Ruwweg dien je er rekening mee te houden dat een goede ereader met 6 inch HD scherm zo’n 130 tot 150 euro kost. De Clara HD, Kindle Paperwhite, Tolino Vision 4 en de PocketBook Touch HD 3 zijn daar uitstekende voorbeelden van.

Alle modellen met een groter scherm zijn ook meteen een stuk duurder. De beste deal voor een ereader met (bijna) 7 inch scherm is de Kobo Aura H2O Edition 2 (160 euro) en wil je nog een slag groter dan kom je eigenlijk automatisch bij de Kobo Forma voor 280 euro of de PocketBook InkPad 3 voor 230 euro. Bij Amazon is 7 inch de maximale grootte en betaal je voor de Kindle Oasis ook 230 euro. Daar krijg je dan ook een stevige en fijne ereader voor terug met fysieke bladerknoppen maar het is absoluut een extra luxe waar je extra voor betaalt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Hallo Raymond,
  Persoonlijk heb ik voor een Kindle Paperwhite gekozen, puur vanwege de kwaliteit en functionaliteit van deze e-reader. In de 6 jaar dat ik hem nu heb, heb ik nog niet één keer een boek bij Amazon gekocht. Dit onder meer omdat ik geen creditcard heb en die ook niet alleen om deze reden aan wil schaffen. Dankzij jouw gebruiksaanwijzing hoe boeken via Calibre te converteren van EPUB naar MOBI, is het ook nauwelijks meer moeite en kan ik bijvoorbeeld gewoon ebooks van de bibliotheek lenen en in principe bij iedere ebookwinkel mijn boodschappen doen.
  Dat de belangrijkste vraag zou zijn waar je je ebooks koopt, gaat i.i.g. voor mij dus niet op :-)

  Reply

 2. Goedemiddag,

  Is het mogelijk om op een Kobo reader ook andere boeken te plaatsen dan vanuit het assortiment aangeboden door Kobo. Ik download nogal eens wat boeken van anderen of gratis boeken en zou deze dan ook graag op mijn e-reader willen plaatsen. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar de e-reader Kobo Libra 20. Op dit moment hebben we nog een Bebook reader (al jaren en vlg één van de eersten), maar deze begint nu minder te worden.
  Kunt u mij op bovenstaande vraag antwoord geven?

  Reply

  • Dag Annemieke, ja hoor op een Kobo ereader (op elke ereader eigenlijk) kun je gewoon boeken plaatsen die je elders gekocht of gedownload hebt. Simpelweg door ze in de Verkenner te slepen naar de hoofdmap van de ereader nadat die met de kabel is aangesloten.

   Reply

 3. Hartelijk dank voor uw reactie. Ik had dirt ook verwacht, echter overal les je dat je dan dient te synchroniseren met Kobo. Op dit moment zet ik op mijn huidige ereader (bebook) ook de boeken vanuit mijn laptop naar dit ebook.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top