meerdere series

Meerdere series voor een boek maken in Calibre

Steeds vaker kunnen boeken meer dan 1 serie hebben maar hoe voeg je die dan toe aan Calibre als die maar 1 veld voor een serie heeft? Gelukkig kun je eenvoudig nieuwe kolommen toevoegen voor meerdere series die ook nog eens tegelijk te doorzoeken zijn.

In langere series/reeksen boeken wordt er vaak gebruik gemaakt van series-binnen-series of subseries en hebben die boeken dan vaak meerdere series. De boeken van Michael Connelly lees ik bijvoorbeeld in de volgorde van verschijnen maar hoewel ze bijna allemaal in het Harry Bosch universum vallen zijn er ook subseries waarin Mickey Haller of Renée Ballard de eigenlijke hoofdrolspelers zijn. Hetzelfde geldt voor de Discworld boeken van Terry Pratchett die ook uit subseries bestaan waarin o.a. Rincewind, de heksen, de Wacht of Tiffany de hoofdrolspelers zijn.

Het probleem als je die titels in Calibre wilt toevoegen aan je bibliotheek is dat Calibre standaard maar over één serie veld beschikt:

meerdere series calibre

A Darkness More Than Night is het zevende deel van de Harry Bosch boeken maar de hoofdrolspeler van dit boek is Terry McCaleb die zijn eigen avontuur al beleefde in Blood Work waarin Harry Bosch niet zat.

Eigenlijk wil ik dus een reeks aanduiding voor de Michael Connelly boeken in chronologische nummering van uitgave en een tweede reeks om aan te geven dat dit het tweede boek is van Terry McCaleb. Dat eerste is snel gefixed door een serienaam te gebruiken als “Michael Connelly books” en ze dan te nummeren op volgorde van jaar van uitgave maar er moet een tweede serie bij komen dan.

Een nieuwe kolom voor een serie toevoegen

In Calibre kun je gemakkelijk nieuwe velden toevoegen voor metadata die kolommen heten (omdat je ze als kolom kunt tonen in de bibliotheek). Ga daarvoor naar Voorkeuren en kies daar voor Voeg eigen kolommen toe.

meerdere series calibre

Je krijgt dan een overzicht van alle bestaande kolommen.

Klik op de knop met het groene plus-teken [1] om een nieuwe aangepaste kolom te maken.

Vul hier de Opzoeknaam in (een interne naam die je niet ziet maar geen spaties mag bevatten. Serie2 is een prima naam) en de Koptekst van kolom die je wel als naam te zien krijgt [2]. Maak het alleen niet te lang dus Serie 2 of Subserie is een prima naam.

Het kolomtype is extreem belangrijk en moet Tekstkolom voor het bewaren van informatie over reeksen zijn [3]. Deze kun je uit een menu selecteren. Een beschrijving is vervolgens geheel optioneel en krijg je alleen te zien in het overzicht van bestaande kolommen waar je weer terecht komt als je op OK klikt. Klik vervolgens op Toepassen om de kolom toe te voegen en start Calibre daarna opnieuw op zodat de kolom ook verwerkt kan worden in de bestaande bibliotheek.

Meerdere series toevoegen aan boeken

Gaan we nu terug naar een titel waar je meerdere series van wilt toevoegen dan kan dat nu gewoon.

meerdere series calibre

Ik heb zelf de ‘hoofdserie’ nu aangepast maar de subserie is daar nog steeds niet te zien. Dat komt omdat alle eigen toegevoegde velden te vinden zijn onder het tabblad Aangepaste metadata.

meerdere series calibre

Ik heb daar meerdere velden staan maar je vindt er ook het zojuist aangemaakte tweede serieveld onder de naam die je bij Koptekst ingevuld hebt. Er is een tweede veld automatisch aangemaakt voor het nummer binnen die subserie en in mijn geval wordt dit dus het tweede deel van de Terry McCaleb boeken.

meerdere series calibre

De nieuwe kolom wordt ook automatisch getoond in je bibliotheek, al moet je waarschijnlijk wel een paar andere kolommen kleiner maken om die in beeld te krijgen (of scrollen) en je krijgt het nieuwe veld Subserie ook te zien bij de volledige gegevens van een boek als je het ingevuld hebt bij de aangepaste metadata.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Als leden van forum De Digitale Boekenkast zijn wij hier in 2015 ook al eens mee bezig gewest, Raymond, wat heeft geresulteerd in een voor ons heel bevredigende oplossing die nog net iets uitgebreider is dan de jouwe.
    Zie het topic ‘Meerdere reeksen voor één boek’ ( https://www.tapatalk.com/groups/dedigitaleboekenkast/meerdere-reeksen-voor-1-boek-t2867.html ) en dan met name vanaf het stappenplan in bericht # 21 (en verder).
    Vind jij misschien ook wel interessant :)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top