Tweetweekoverzicht week 29 2019: Vernieuwde Twitter website, Pearson gaat digital-first, Bookaroo gaat door en Audible komt met Captions voor luisterboeken

Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Heb ik iets gemist? Of ben je wat interessants tegen gekomen? Stuur me dan een mail of tweet en dan neem ik het op in het (volgende) tweetweekoverzicht.

Nieuw jasje voor Twitter

Ik denk niet dat veel mensen enthousiast worden van de vernieuwde Twitter.com website – wie gebruikt deze nou dagelijks? – maar eerlijk is eerlijk, het ziet er prima uit. De site lijkt nu veel meer op een app en dat betekent dat de menu-opties overzichtelijker zijn en dat je nu makkelijk je weergave opties kunt instellen zoals de grootte van het lettertype, kleurtjes en zelfs thema’s. Ik ga voorlopig voor paars ;-)

Pearson gaat digital-first met studieboeken

Vorige week gaf 1 van de grootste educatieve uitgevers (van de wereld) een persbericht vrij waarin ze aankondigden te breken met hun traditionele uitgeefmodel van studieboeken. De groei en omzet van de digitale studieboeken en studiemodules – dat 62% van de omzet uitmaakt inmiddels – is zo groot geworden dat Pearson de focus gaat leggen op deze digitale boeken en modules.

Alle toekomstige uitgaven zullen “digital-first” zijn en hoewel er ongetwijfeld de komende jaren daarna ook nog steeds wel papieren versies zullen verschijnen, zal dit afgebouwd gaan worden.

Daar kun je natuurlijk allerlei conclusies aan verbinden als gebruiker of voor- of tegenstander van digitaal lezen maar het is zonder twijfel een economische afweging voor Pearson. De digitale producten zijn nu al een enorme markt voor ze en door de lagere prijs (t.o.v. papieren boeken) houden ze gebruikers veel beter vast.

Door digital-first (en digital-only voor hele modules natuurlijk) te gaan voorkomen ze ook dat studenten tweedehands papieren studieboeken kopen. Wat niet als papieren versie bestaat kun je niet kopen en je kunt geen derving van inkomsten hebben voor je papieren boeken als je ze niet meer maakt :-)

Zo’n vaart zal het in Nederland niet gaan lopen, al zie je ook hier dat steeds meer educatieve uitgevers mooie stappen maken in het digitaal aanbieden van hun titels. De mogelijkheden en schaal die Pearson heeft met hun platform is echter niet te evenaren vrees ik.

Bookaroo gaat (voorlopig) door

Ik ben en blijf skeptisch over de rol en functie van Bookaroo. Gebruikers kopen een goed gevoel over het steunen van boekhandels terwijl ze het bestaansrecht van boekhandels tegelijkertijd juist ondermijnen door diezelfde winkels niet meer te (hoeven te) bezoeken en de marges voor verkopers kleiner te maken. Maar goed, daar zijn de boekhandels zelf bij betrokken dus als er honderden boekhandels aan deelnemen zal er vast wel een meerwaarde zijn voor ze. Voor nu.

Waar ik echter niet aan twijfelde was dat Bookaroo hun zelf opgelegde grens van 10.000 bestellingen in 15 dagen zou gaan halen. Al die tijd stond er een teller op de site waar iedereen ‘gespannen’ kon meekijken of de doelstelling gehaald ging worden. Wat een klassieke en beproefde manier is om de betrokkenheid en aandacht voor langere tijd vast te houden, terwijl het uiteindelijk volledig oncontroleerbaar is of die cijfers ook wel kloppen natuurlijk. Als een bedrijf zelf een gevestigd belang heeft in het halen van die doelstelling *en* zelf de metingen doet dan mag je daar best skeptisch bij zijn.

Hoewel het dus niet te controleren is of de dagelijkse stand van de teller klopt, kun je wel kijken en bijhouden wat die standen waren in de loop van de tijd. En dat is precies wat Tobias Putman deed.

Niet per dag maar zelfs alle mutaties vanaf 7-7 t/m 17-7 zijn in de grafiek opgenomen. Het laat een hele geleidelijke stijging zien waarbij de horizontale stukjes veroorzaakt worden door het niet bijwerken van de teller (denk ik). Het zegt in die zin ook niks meer dan dat maar het verrast me wel omdat ik meer scherpere pieken had verwacht. Enfin.

Bookaroo gaat dus, als ze zich aan hun eigen doelstelling houden, door en we gaan met zijn allen zien of het ook een bestaansrecht heeft als de media-aandacht gaat verslappen. Overigens zijn de twee nieuwe papieren boeken in huize Snijders gewoon bij de Bruna boekwinkel gekocht. Waarvan er eentje besteld moest worden en heel vlot al opgehaald kon worden.

Audible komt met Captions (en maakt uitgevers boos)

Begin vorige week kondigde Audible – de grootste producent en verkoper van audioboeken – aan met een nieuwe functie te komen. Captions zet de gesproken tekst (weer) om naar leesbare tekst en laat dit dan synchroon met het luisterboek lopen. Je kunt dan meelezen met de gesproken tekst wat definitief handig is voor al die namen van personages die je simpelweg niet kunt afleiden uit de gesproken tekst (ik heb serieus vele malen zitten googelen om de schrijfwijze van de naam van een personage uit een boek te achterhalen).

Nou is dat voor Audible niet zo’n hele vreemde stap om te maken. Het bedrijf is van Amazon en het is al heel lang mogelijk om de Kindle editie en Audible editie van een titel te combineren waardoor je kunt meelezen met een gesproken boek (of een boek kunt laten voorlezen, wat je wil).

Wat je van kilometers echter zag aankomen was dat uitgevers en auteurs boven op hun kasten zouden gaan klimmen omdat ze de Captions functie als een inbreuk zouden gaan zien op hun auteursrecht (en contracten die met Audible afgesloten zijn). En jawel hoor …

Hoewel Audible bij de aankondiging van Captions meteen benadrukte dat dit absoluut geen alternatief ging zijn voor de ebook/Kindle versie, zien veel uitgevers dit toch anders. En roepen moord en brand.

Iets dat vooral voor de buhne en achterban gedaan wordt vermoed ik want de juristen van Amazon zijn ook niet gek en Captions zal zo opgezet zijn dat het binnen de grenzen van auteursrecht toelaatbaar is. Het feit dat de gesproken tekst als basis gebruikt wordt (en niet het boek), dat je alleen maar een klein aantal regels te zien krijgt en dat het onmogelijk is om die tekst los te lezen zonder dat je naar die passage luistert, geeft genoeg ruimte.

Tot een rechtszaak zal het niet komen maar of Audible het voor elkaar krijgt om Captions daadwerkelijk breed te implementeren is een andere vraag. Uitgevers zullen in de overeenkomsten met Audible kunnen eisen dat die titels niet met Captions beschikbaar gesteld mogen worden en dat zal Audible moeten honoreren. Mocht Captions een succes worden (bij titels waarvan uitgevers geen bezwaar maken) dan wordt het interessant om te zien of de andere uitgevers toch van gedachten veranderen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top