Kobo Libra H20 ereader op het strand

De Kobo Libra H2O in de praktijk

Bijna 1 jaar na de Kobo Forma komt Kobo met een nieuwe ereader die zowel de opvolger van de waterdichte Aura H2O is maar ook het kleinere – en flink goedkopere – broertje van de Forma is. De Kobo Libra H2O heeft een 7 inch scherm, dezelfde vormgeving als de Forma waarmee je zowel linkshandig, rechtshandig maar ook in landscape formaat kunt lezen en is eveneens voorzien van fysieke bladerknoppen. Is de Libra H2O de ideale ereader en is het de moeite waard om te upgraden als je nog een ouder model hebt?

De tijd dat een nieuwe ereader nog echt vernieuwende dingen deed ligt inmiddels alweer enkele jaren achter ons. Er is maar zo veel dat je qua constructie van een ereader, scherm en batterijduur kunt vernieuwen voordat je in herhaling valt en Kobo heeft, na 12 modellen ereaders te hebben uitgebracht in bijna 8 jaar tijd, zich nu duidelijk gefocussed op het verbeteren van de leeservaring met de hard- en software waarbij ook de portemonnee nog een beetje ontzien wordt.

Sinds 2016, met de introductie van de Aura ONE, heeft Kobo het aantal modellen waar je uit kunt kiezen teruggebracht naar drie: Een instapmodel met een 6 inch scherm (op dit moment de Clara HD), een waterbestendig “tussenmodel” met een 7 inch scherm en een topmodel met een 8 inch scherm dat voorzien is van alle toeters en bellen (op dit moment de Forma).

Aangezien vorig jaar dus zowel de Clara HD als de Forma verschenen, is het dit jaar de beurt aan de Aura H2O om een opvolger te krijgen. Dat doet Kobo door de vormgeving van de Forma toe te passen op het waterdichte H2O model met 7 inch scherm en het resultaat is de Libra H2O: een ereader met 7 inch scherm, met grip waardoor je hem zowel links- als rechtshandig kunt vasthouden en bladerknoppen zoals die ook op de Forma zitten. In essentie is de Libra H2O een iets kleinere – en veel goedkopere – versie van de Forma.

De Kobo Libra H2O samengevat

Specificaties:

 • Een 7 inch scherm (Carta E-Ink), 1264×1680 pixels en 300 pixels per inch. Het scherm is niet gelijk met de randen (zoals de Forma die de duurdere Mobius schermtechniek heeft) maar ligt nu verzonken omdat de LED’s nu in de randen zitten;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart. Dit is hetzelfde als de Forma en de Clara HD.
 • Een grip die je linkshandig of rechtshandig kan vastpakken – de tekst op het scherm draait mee – en waarin fysieke bladerknoppen verwerkt zijn;
 • Voor het eerst beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit.
 • Afmetingen: 144 x 159mm. De dikte is 7,8 mm bij de grip en 5 mm bij het uiteinde van het scherm. De Libra H2O is 192 gram zwaar (5 gram lichter dan de Forma – 18 gram lichter dan de Aura H2O);
 • 1Ghz MX6 processor en 512MB geheugen. Net als alle Kobo modellen van de afgelopen jaren;
 • ComfortLightPro (frontale schermverlichting met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht);
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Net als de Aura H2O Edition 2 en de Forma overigens;
 • Te koop voor €179,99 (100 euro goedkoper dan de Forma).

Pluspunten:

 • Fysieke bladerknoppen. Ja, ik ben bevooroordeeld want ik vind dat een grote verbetering. En ze zijn ook nog eens vernieuwd/verbeterd ten opzichte van de Forma;
 • De Libra H2O is perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen dankzij de grip en de bladerknoppen die nog steeds binnen bereik zijn;
 • Je kunt de Forma met je linkerhand vasthouden, je rechterhand vasthouden of zelfs in landscape stand vastpakken waarbij de tekst op het scherm – en de functionaliteit van de bladerknoppen – naadloos meedraaien;
 • Introductie van de Kobo software (4.16) die diverse nieuwe functionaliteiten toevoegt die de leeservaring verbeteren. Deze software komt overigens beschikbaar voor alle andere Kobo modellen binnen enkele weken;
 • Prima scherm met uitstekende schermverlichting en waterbestendigheid, al is dit niet uniek voor de Libra H2O;
 • Hoewel de prijs van €179,99 nog steeds fors is natuurlijk, ligt deze 100 euro onder de Forma terwijl je een bijna identieke ereader krijgt voor dit geld.

Minpunten:

 • De vormgeving – met de grip die je vast moet houden – is voor sommige mensen wellicht even wennen?;
 • De 4.16 software bevat nog enkele kleine schoonheidsfoutjes die zonder twijfel de komende weken verholpen zullen worden;
 • Nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten voor epubs. Kom op Kobo, doe het voor mij!

Het uiterlijk en de hardware

Net als de Forma is de Kobo Libra H2O niet symmetrisch en niet rechthoekig. Met 14,4 cm x 15,9 cm is die dus zelfs bijna vierkant maar dankzij een dikke rand aan de zijkant – die ook iets gebogen is en waar de processor, micro usb aansluiting en bladerknoppen in verwerkt zijn – heeft de Libra H2O dezelfde ergonomische vormgeving als de Forma.

De dikke rand dient namelijk als een grip waar je gemakkelijk je hand kwijt kunt als je je ereader wilt vasthouden, zonder dat je iedere keer moet oppassen dat je met je hand of vingers het scherm aanraakt met alle onbedoelde gevolgen van dien.

Om te voorkomen dat je altijd verplicht je ereader met dezelfde hand moet vastpakken is er een gyroscoop ingebouwd waarmee de ereader ‘weet’ hoe de ereader vastgepakt is en vervolgens het beeld kan kantelen. Ongeacht of je de Libra H2O met je linkerhand of rechterhand vastpakt, het beeld draait mee zodat je ‘gewoon’ kunt gaan lezen. Dat trucje doet de Libra H2O ook met de bladerknoppen waardoor de onderste knop altijd degene is waarmee je vooruit bladert en de bovenste knop te gebruiken is om terug te bladeren.

Met een icoontje in het menu van de ereader (dat pas verschijnt als je een boek aan het lezen bent!) kun je het automatisch draaien uitzetten en vastzetten op Portret of Landschap stand. Daarnaast kun je bij de Leesinstellingen de functies van de beide bladerknoppen omkeren mocht je liever vooruit bladeren met de bovenste knop.

Wat nog wel vermeldenswaardig is, is dat de aan/uit knop niet meer in de zijkant in de grip verwerkt is zoals bij de Forma. Ik vond die knop niet fijn omdat die lastig in te drukken was en daarmee lastig vast te stellen was of je de ereader nu daadwerkelijk aan (of uit) gezet had. De Libra H2O heeft een aan/uit knop op de achterzijde zitten waarbij je weliswaar soms eventjes moet voelen waar die zit – afhankelijk van hoe je de ereader vast hebt – maar wat aanzienlijk prettiger werkt dan de oude knop.

Kobo Libra H2O

Processor en schermverlichting

Qua processor (dat bepaalt hoe snel de ereader is) en schermverlichting is er letterlijk niets nieuws te melden. De processor blijft dezelfde 1Ghz MX6 single core processor die al jaren de Kobo modellen aanstuurt. Ook de schermverlichting, de ComfortLight Pro schermverlichting, is dezelfde als geïntroduceerd in de Aura ONE drie jaar geleden.

Een aantal gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een betere lichtverspreiding en laten het scherm er witter uitzien. Behalve de witte LED lampjes zijn er ook ook nog eens een aantal LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting. Dit werkt uitstekend en is een absolute aanrader als je veel en vaak in bed leest bijvoorbeeld.

Waar de Forma nog een bijzonder ‘probleem’ met deze schermverlichting had (de schermverlichting bereikte een dunne strook rondom het scherm net niet helemaal waardoor je een lichtovergang in de pagina zag), is dat met de Libra H2O ook verholpen door de veranderde schermtechniek. Het gehele scherm is nu gelijk verlicht.

Waterbestendig

De Kobo Libra H2O is waterbestendig is volgens de zogeheten IPX8 certificering. Dat is dezelfde mate van waterbestendigheid als de Aura H2O Edition Two en de Forma. Waar dit op neerkomt is dat de Kobo Libra H2O maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Let wel dat dit handig als je per ongeluk je ereader in het bad laat vallen of in een plasje water maar dat je geen fijne leeservaring hebt als je onder de douche of onder water een boek wilt gaan lezen. Het scherm reageert namelijk niet meer op input als het kletsnat is dus bladeren door een boek is er dan niet meer bij.

De software

De Kobo Libra H2O maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders maar krijgt als eerste de allernieuwste 4.16 versie waarin een aantal nieuwe en veranderde functionaliteiten zijn toegevoegd.

Op het hoofdscherm worden bovenin nog steeds de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt op de ereader (of in de Bol/Kobo app), het geïntegreerde Pocket gebruikt enz. Het zal je niet verrassen dat de Kobo Plus abonnementen ook gepromoot wordt op de voorpagina.

Als je de Libra H2O voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Bol of Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

Het onderdeel ‘Mijn boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt of die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden alleen de laatste vijf gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet. Heb je een Bol account, dan heb je geen archief helaas.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteurs en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het gebruikte account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Het derde en laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 12 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Op de Libra H2O kun je natuurlijk ook lezen in de landschapstand. Dit werkt prima en is zelfs een aanrader als je je ereader bijvoorbeeld op schoot wilt leggen tijdens het lezen. Door de lettergrootte of regelafstand aan te passen is het een prima manier om ontspannen te lezen zonder dat je constant de ereader moet vasthouden.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu sowieso handige aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zelf bijzonder irritant en daar is de plek om het uit te zetten.

Bij diezelfde leesinstellingen kun je ook bepalen of en hoe je je leesvoortgang wilt zien. Je kunt de leesvoortgang in het hoofdstuk laten zien in de header (als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen) en de leesvoortgang in het totale boek in de footer (idem als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen). Je kunt beide ook uitzetten en een leesvoortgangsbalk helemaal onderin het scherm laten zien als je dat prettiger vindt.

Het (navigatie)menu heeft ook een upgrade gekregen want als je nu omhoog veegt vanaf de onderkant van de pagina wordt het menu getoond en is er een nieuwe navigatiebalk bijgekomen om door het hele ebook te navigeren in plaats alleen door het hoofdstuk zoals dat voorheen was. Een zwarte stip toont waar je bent gebleven als je terug wilt naar de vertrekpagina en er verschijnt een preview van pagina’s als je via de navigatiebalk aan het bladeren bent. Op die manier kun je snel terug (of vooruit) bladeren om die ene pagina te vinden die je zoekt.

Onder de navigatiebalk, aan de rechterkant, vind je nu ook een icoontje waarmee je alle notities gemakkelijk kunt terugvinden die je in dat boek gemaakt hebt in één overzicht. Helaas kun je die nog steeds niet exporteren op een gemakkelijke manier maar daar is wel een mouw aan te passen gelukkig.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Libra H2O optimaal te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 3.48 nodig die op 13 september is uitgekomen. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Even vergelijken

Als je in de markt bent voor een nieuwe ereader dan wil je die kunnen vergelijken met anderen.

Het gaat te ver om alle aspecten die een rol kunnen spelen af te gaan wegen en daarvoor verwijs ik je naar een eerdere blogpost waarin ik zo veel mogelijk aspecten de revu laat passeren in de keuze voor een nieuwe ereader.

De Libra H2O vervangt de Aura H2O als ‘tussenmodel’ ereader met een 7 inch scherm en is daarmee vooral de logische keuze voor iedereen die graag of per se een waterdichte ereader wil. Qua vormgeving is de Libra H2O echter vooral vergelijkbaar met de Forma en daarom is het ook boeiend om juist naar deze beide ereaders te kijken.

Kobo Libra H2O en Forma

De Forma (links) is weliswaar van een ander – steviger – materiaal gemaakt en heeft een recentere schermtechniek met glas, vergeleken met de Libra H2O die veel meer ‘plastic achtig’ aanvoelt maar in de praktijk merk je er weinig van. Het grootste merkbare verschil is het verschil in schermgrootte natuurlijk maar een 7-inch scherm leest nog steeds heel fijn, zeker als je een 6-inch scherm gewend bent. Als je dan bedenkt dat je 100 euro minder kwijt bent voor de Libra H2O dan voor de Forma, terwijl je wel alle functionaliteiten hebt zoals waterdichtheid en de bladerknoppen, dan is de keuze niet moeilijk denk ik.

Veilig mee onderweg

Ik raad altijd aan om een ereader in een stevige hoes te stoppen als je hem niet permanent op je nachtkastje hebt liggen. Een e-ink scherm kan best wel tegen een stootje maar ereaders zijn nou eenmaal niet zo heel erg stevig en als je hem dagelijks in een rugzak meeneemt dan is de extra bescherming absoluut geen luxe.

Met de bijzondere vormgeving van de Libra H2O heb je dan helaas niet veel keuze. Een hoes moet rekening houden met het feit dat je de ereader zowel links- als rechtshandig kunt vastpakken en dat je ook in de landschapsstand moet kunnen lezen zonder dat de flap van de hoes in de weg zit. Bij de Forma zagen we al dat externe leveranciers nauwelijks of geen hoezen hebben gemaakt speciaal voor de Forma en ik denk dat je dat ook niet hoeft te verwachten bij de Libra H2O.

Kobo levert zelf wel eigen sleepcovers – in de kleuren zwart, roze, grijs en aquablauw om naar eigen smaak te kunnen combineren met je witte of zwarte Libra H2O – en eerlijk is eerlijk, dat zijn prima hoezen die behalve bescherming ook als standaard dienen om je Libra H2O op een tafel te plaatsen. Je vouwt de flap in de gewenste vorm om je ereader in portret of in landschapsstand neer te zetten. Eigenlijk is een dergelijke sleepcover onmisbaar als je het mij vraagt maar je moet wel rekening houden met de extra 40 euro die ze kosten.

kobo libra h2o sleepcovers

Conclusies

Is de Kobo Libra H2O de moeite waard? Krijg je waar voor je geld en zou je moeten overwegen om te upgraden?

Als je vorig jaar hebt getwijfeld over de aanschaf van een Forma (maar dat niet gedaan hebt omdat die zo duur was) dan is het antwoord op beide vragen absoluut ja. De Libra H2O is 100 euro goedkoper dan de Forma en hoewel er absoluut bezuinigd is op de kwaliteit van de gebruikte onderdelen merk je daar helemaal niets van. Dit is simpelweg de betaalbare versie van de Forma.

Ben je op zoek naar een nieuwe ereader die per se waterdicht (nou ja, waterresistent) moet zijn? Dan is de Libra H2O ook een prima keuze natuurlijk. Helemaal als je het juist fijn vindt om een ereader te hebben die net een slagje groter is dan de gemiddelde ereader met een 6-inch scherm.

Heb je al een Aura H2O en ben je daar tevreden mee? Dan is een upgrade niet echt nodig tenzij je heel graag wilt overstappen naar de bladerknoppen van de Libra H2O. De nieuwe leessoftware gaat ook naar de Aura H2O komen namelijk. En heb je afgelopen jaar wel een Forma gekocht, tja, dan voegt de Libra H2O natuurlijk zo goed als niets toe tenzij je ineens toch liever een iets kleiner scherm prettig vindt.

Kobo heeft met de Libra H2O absoluut niet iets innovatiefs gedaan – integendeel zelfs – maar het is gewoon een hele fijne ereader die over alle opties beschikt die je maar zou willen en die een waardige opvolger is van de Aura H2O. Het zou zo maar eens het bestverkopende model ooit kunnen worden vermoed ik.

De Kobo Libra H2O is vanaf 17 september 2019 te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 179,99 euro. De sleepcovers in vier kleuren zijn vanaf dezelfde datum verkrijgbaar.
Met dank aan LEWIS en Kobo voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (84) Write a comment

 1. Nou heb ik al jaren een oude Sony PRS-T2 en afgezien van het feit dat hij het nog steeds doet, is die wel zo traag als dikke stroop…
  Maar ik kan er wel mijn eigen volstrekt illegale boeken die ik in Calibre heb staan mee lezen en fatsoenlijk mee beheren, zonder van rechtenbeheer last te hebben.
  Hoe zit dat met die Kobo? Ik lees wel van alles over accounts bij Bol, dan wel Kobo, maar in hoeverre heb je daar last van bij dit apparaat?
  Groet,

  Wim Kreuger

  Reply

  • Je hebt er bij geen enkele ereader echt last van. Nou ja, het is lastig in de zin dat het verplicht is om met een Bol of Kobo account in te loggen op een Kobo ereader maar dat is de enige verplichting die er bij zit. Het maakt het mogelijk om automatisch de bij Bol/Kobo gekochte ebooks te synchroniseren naar de ereader toe maar alle ebooks die je – legaal of niet – in Calibre hebt staan kun je nog steeds zonder problemen op een Kobo ereader zetten.

   Mocht je het dus prettiger vinden om met een leeg account in te loggen op je Kobo ereader en daar vervolgens nooit een boek te kopen dan kan dat dus. En dat je de ereader gewoon gebruikt zoals je nu ook de Sony gebruikt. Maar dan wel met een fijner scherm en schermverlichting :)

   Reply

 2. Dank je wel voor deze uitgebreide review, Raymond.
  Miniem ‘missertje’: vermoedelijk heb je het stukje over de waterbestendigheid gekopieerd van je review over de Forma. Je hebt over het hoofd gezien ‘Forma’ daarbij te vervangen door ‘Libra’.
  Verder niets dan lof!

  Reply

  • Goed opgemerkt :) Ik had dat deel inderdaad overgenomen uit mijn eerdere review aangezien het ook een identieke functionaliteit is. Ik heb het meteen gefixed dus dank je!

   Reply

 3. Wederom een goede review ! Wat mij betreft ben je in Nederland een autoriteit op ereader gebied. Zou nog even een linkje zetten in de eraeder sectie van je website.
  Wat vindt je van de Pocketbook Inkpad 3 (Pro) ?

  Reply

  • Dank je wel, Marcel! De link heb ik alvast toegevoegd, al moet ik de overige onderdelen ook absoluut binnenkort nog bijwerken.

   Het is me nooit gelukt om ereaders van Pocketbook langere tijd in handen te krijgen (zonder ze aan te moeten schaffen) zodat ik ze kon reviewen en dat is de reden dat ik er helaas ook geen reviews over heb kunnen schrijven. Ik heb de Inkpad 3 wel even 5 minuutjes kunnen bekijken in een winkel maar daar durfde ik geen review op te baseren dus ik moet je mijn mening verder schuldig blijven. Behalve dat het me een zeer capabel (en betaalbaar) alternatief lijkt als je graag een een ereader met groot scherm wilt.

   Reply

 4. Dank je Raymond.
  Ben een absolute Kobo fan en heb nu een Aura H2O ed 2. Fijn dat je aangeeft of het het overstappen waard is. Hiervoor een Glo HD gehad, die vond ik wat prettiger bladeren, bij de Aura H2O moet ik soms vaker drukken, best irritant.
  Misschien zijn de fysieke knoppen van de Libra dan wel een optie voor mij.
  Verder nog blij met de Aura H2O dus nog even door voorlopig!
  Ook dank voor je lettertypes van je website!

  Reply

 5. Heb vandaag een libra gekocht. Werkt alleen als hij met een snoertje aan de power hangt. Zonder snoertje hangt het gelijk. Geeft aan dat hij volledig is opgeladen.
  Gaat morgen terug naar de MediaMarkt.
  Geef mij maar de Sony.

  Reply

  • Wij hebben hetzelfde probleem, een splinternieuwe reader gekocht eind mei en nu doet hij het alleen nog met het snoertje van de lader erin en aan de lading, battery zegt dat hij helemaal opgeladen is, maar als ik dan het snoertje loskoppel dan hangt de reader direkt, en kan je niets meer doen, totdat je opnieuw het laadsnoertje aankoppel en dan start hij wederom helemaal weer opnieuw op.
   Vraagje heeft u een nieuwe gekregen of hadden ze een oplossing?
   b.v.d.

   Jan van den Berg

   Reply

 6. Interessante review, weer nieuwe mogelijkheden ontdekt voor de juist aangekochte Kobo Libra H2O e-reader. Helemaal akkoord met jou review.
  Na vele jaren intensief lezen met Kobo e-readers: glo, Aura HD, Aura H2O Edition 2 heb ik nu voor de Libra gekozen. De bladerknoppen, de staande of liggende leesstand en de witte variant waren doorslaggevend.
  Ik heb echter een probleem met de LibraH2O dat ik jou wil voorleggen:
  De pictogrammen (stand, het licht, leesinstellingen enz…) op de navigatiebalken werken bij mijn e-reader enkel naar behoren in de Portretstand (met grip met de fysieke bladerknoppen rechts).
  Deze knoppen (of pictogrammen) werken meestal niet in Landschap stand en soms wel en soms niet in Portretstand (met de grip met de fysieke bladerknoppen links).
  Volgens mij zouden de pictogrammen op de navigatiebalken in elke stand van de e-reader moeten functioneren.
  Heb jij dit probleem ook ondervonden?
  Een oplossing zou zijn dat Ik altijd de portretstand (met grip met de fysieke bladerknoppen rechts).gebruik als startscherm om pictogrammen te wijzingen, maar handig is dat niet.
  Ik heb het probleem ook voorgelegd aan de klantendienst van Bol. Toch zou ik graag jouw bevindingen vernemen.
  Alvast hartelijk dank.

  Reply

 7. Ik heb de KOBO LIBRA enkele weken geleden gekocht en ingebruikgenomen.
  Ondanks het feit dat bij de laatste update van Calibre gemeld werd dat de driver voor deze ereader is opgenomen zie ik een foutmelding wanneer ik een titel vanuit Calibre download. Calibre zeght dan dat ik weliswaar de tital kan downloaden naar de LIBRA maar dat ik de database van de ereader niet met Calibre kan bewerken.
  Vraag: zal dit probleem opgelost zijn wanneer ik de plug-in KoboTouchExtended toevoeg aan mijn Cailbre of moet ik wachten op een update door de makers van Calibre.

  Reply

 8. Dag Joseph,

  Ik had het zelfde probleem. Ik gebruik ook graag Calibre. Als je de Kobotouchextended als plug-in gebruikt, dan kun je zonder problemen boeken overzetten op je Kobo reader. Daar kwam ik achter via wat gegoogel. Je moet ergens de instelling aanpassen en dan wijst het zich vanzelf.
  Ik kwam van een Sony reader en heb nu ook de Kobo Libra gekocht, voornameijk voor de verlichting. Ik ben er erg blij mee..

  Met vriendelijke groet,
  Marijke

  Reply

 9. Goedemiddag Marijke.

  Ook ik ben na veel jaren tevreden gebruik overgestapt van de SONY naar de KOBO omdat mijn SONY té vaak kuren vertoonde (die ik overigens wel geroutineerd kon oplossen) en geen fijne verlichting had.
  Ook ik ben blij met de verlichting van de LIBRA maar ik moet nog wel wennen aan de wijze van instellen van sommige functies.
  Ik zal de plug-in voor KOBO aan Calibre toevoegen en zie dan wel of daarmee het probleem is opgelost. Kan altijd nog terug naar de voorlaatste versie van Calibre.

  Reply

 10. Hallo. Kan je ook handmatig via windows verkenner eboeken op de libra plaatsen? Ik vind dat zelf handiger.
  Deze libra klinkt geweldig!

  Reply

   • hallo, als ik de kobo aan de computer hang, krijg ik niet de melding op de kobo libra dat ik deze wil verbinden. ook geef de computer geen melding dat hij een kobo heeft gevonden. hoe los ik dit op?

    Reply

    • Dat is dus geen probleem met de Kobo ereader maar met de verbinding met je computer. Oftewel een ander USB kabeltje proberen danwel een andere USB poort op je computer proberen. 1 van die 2 dingen is het probleem hier.

     Reply

     • Hoi Raymond,
      Ik heb nog van alles geprobeerd, maar het lukt niet. ook niet na alle usb poorten gebruikt te hebben en diverse kabels. Weet U een oplossing?

    • Ik heb 6 verschillende USB kabels gebruikt op 4 verschillende USB poorten op mijn computer. alle laders geven op elke usb poort aan dat de batterij wordt opgeladen. maar bij geen een kabel/poort krijg ik een melding op de reader om te verbinden en ook geen melding op de computer dat er een reader is gevonden… wat zou dan het probleem kunnen zijn?

     Reply

     • Wat gebeurt er als je een USB-stick aansluit?
      Moet er niet ook iets op je Kobo vrijgegeven worden?

     • Sorry Willem,
      ik bedoelde natuurlijk op je computer…
      Wat gebeurt er als je een usb-stick aansluit?
      En moet er op je Kobo niet iets vrijgegeven worden?
      Bijvoorbeeld: als ik mijn telefoon aansluit op mijn pc, begint die telefoon wel te vragen of ik ook dataverbinding open wil zetten.
      Ik heb zelf geen Kobo, maar een oude Sony. Maar ook niet onhandig met computers….

     • @Wim,
      als ik mijn telefoon aansluit vraagt mijn telefoon idd of ik de verbinding open wil zetten. dit zou bij de kobo ook moeten zijn, maar deze melding krijg ik niet.
      opladen met de computer lukt wel, maar het lijkt erop dat ze elkaar niet zien.
      @raymond: weet jij een oplossing?

 11. Beste Raymond,

  Ik heb zojuist Calibre 4.0 geïnstalleerd. Omdat ik tot dusverre een gebrekkige connectie met mij KOBO Libra had (zie mijn eerder comment) en de aangeboden plug-in bewust nog niet had geïnstalleerd in Calibre, dacht ik nu uit de problemen te zijn.
  Ik stel het volgende vast: 1) Calibre herkent mijn Libra niet hoewel de ereader zegt de computer gevonden te hebben 2) Bij de ‘preferences’ is een speciale sectie gemaakt voor KOBO ereaders. Een voor mij ingewikkeld menu, waarbij de KOBO Libra niet wordt opgesomd.
  Vraag: moet ik een tijdje geduld hebben totdat de ontwikkelaars van Calibre c.q. de ontwikkelaar van de plug-in de Libra hebben bijgewerkt?

  Reply

  • Dag Joseph, Calibre zou je Libra gewoon moeten herkennen sinds de vorige 3.48 versie (het werkt probleemloos bij mij) dus wachten op een nieuwe update van Calibre gaat je probleem niet oplossen vrees ik. Je zegt dat je computer de Libra wel herkent? Kun je wel vanuit de Verkenner boeken slepen naar de Libra bijvoorbeeld? Mijn gok zou namelijk toch zijn dat je computer de Libra niet goed herkent en dan is een ander kabeltje of usb poort proberen in elk geval de eerste stap om te proberen.

   Reply

 12. Beste Raymond,

  Ik ben blij met de positieve reviews van de Libra. Ik heb nu een Kobo Glo HD en wil graag overstappen naar de Libra. De witte ziet er prachtig uit en zou ik graag aan willen schaffen. Heeft u al enige ervaring met deze witte? Blijft wit ook wit of wordt het smoezelig?

  Mvg Ingrid

  Reply

 13. Dank voor het snelle antwoord. Ik heb de reader op 2 computers aangesloten een met Calibre 4.0 en een met de vorige versie van Calibre. Resultaat negatief.
  Ik heb besloten naar de fabrieksinstelling terug te gaan en het daarna opnieuw te proberen.

  Reply

 14. Dag Raymond,

  Ben teruggegaan naar de fabrieksinstelling en heb de reader opnieuw inbedrijfgesteld. Aangesloten aan de computer. Opnieuw geen reader zichtbaar in Calibre. Vervolgens de oude kabel van SONY gebruikt en bingo!
  Meegeleverd kabeltje van KOBO werkt dus niet goed….

  Reply

 15. Hartelijk dank voor je mooie review. Ik heb geen E-reader maar jouw blog haalt mij wel over er een aan te schaffen. Ik heb alleen nog een vraag waarop ik het antwoord niet kan vinden. Misschien kan jij mij helpen. Ik kan natuurlijk boeken kopen en downloaden maar gaat dat ook makkelijk met boeken van de bibliotheek? Kan ik die met de reader downloaden of moet dat via mijn laptop?

  Harry

  Reply

  • @Harry Het gaat iets minder makkelijk met boeken van de bibliotheek helaas (maar dat geldt voor alle ereaders) want dat moet altijd via je laptop als je die op een ereader wilt lezen. De boeken van de bibliotheek zijn beveiligd met Adobe DRM zodat je na de ‘uitleentermijn’ geen toegang meer hebt en daarvoor heb je het programma Adobe Digital Editions nodig op een computer of laptop. Ik heb een blogpost over hoe je bibliotheekebooks leest op ereaders hier staan https://rsnijders.info/vakblog/2018/07/14/ebooks-lenen-online-bibliotheek/ en diezelfde informatie vind je ook op de site van de onlinebibliotheek.nl zelf.

   Veel plezier alvast gewenst in elk geval!

   Reply

 16. Super fijn deze info! De accu van mijn o zo fijne Kobo glo heeft het begeven, jarenlang veel plezier van gehad!! Ik ga nu na het lezen van deze review binnenkort de libra aanschaffen. Ik ben wel benieuwd naar de levensduur van 1 accu lading van de libra? Iemand al ervaring mee misschien?

  Reply

 17. Super fijn deze info! De accu van mijn o zo fijne Kobo glo heeft het begeven, jarenlang veel plezier van gehad!! Ik ga nu na het lezen van deze review binnenkort de libra aanschaffen. Ik ben wel benieuwd naar de levensduur van 1 accu lading van de libra? Iemand al ervaring mee misschien?

  Reply

  • Nee. De mogelijkheid om te koppelen met een Dropbox account is (voorlopig?) beperkt tot alleen de Kobo Forma. Ik ga er eigenlijk van uit dat deze mogelijkheid ook naar de Libra gaat komen maar daar is voorlopig geen sprake van nu.

   Reply

   • Wat ontzettend jammer! Als ik zeker wist dat de update kwam ging ik deze vandaag nog kopen.
    Dank voor je antwoord.

    Groet, Martine

    Reply

 18. Dag Raymond , sinds een paar maanden heb ik de Kobo Libra H2O . Na 7 jaar deed mijn Sony PRST1 niet veel meer . Dus nu de KOBO Libra . Mijn vraag is : hoe kan ik op deze ereader inzoomen op afbeeldingen ?

  Reply

 19. Hallo ,

  Ik wil de kobo libra aanschaffen, maar ik wil wel mijn biebboeken kunnen blijven lezen. Ik kan echter nergens vinden of de libra ook geschikt is voor drm beveiligde bestanden. Ik de handleiding staat alleen iets over Overdrive voor het lenen van biebboeken, maar Overdrive is niet beschikbaar in NL…
  Hopelijk heb jij het antwoord voor mij!

  Mvg,
  Anne

  Reply

  • Hallo Anne, ik heb hetzelfde probleem ben al terug gegaan naar mediamarkt en zij hebben het ook geprobeerd om mijn boeken over te zetten, maar ook hun konden er niet in komen na een uur heeft hij het opgegeven, ik heb hem speciaal gekocht omdat hij gebruiksvriendelijk schijnt te zijn, maar niet wat de bib boeken betreft, dus Plessers help mij hoe kom ik hierachter ???

   Mvg Joke

   Reply

   • Hoi Joke,

    Ik ben inmiddels al een tijdje in het bezit van deze kobo en ik download en lees mijn boeken op de manier waarop ik het altijd deed: via adobe digital editions . Op de site van de bieb staat geloof ik een duidelijke handleiding van hoe dat werkt. Anders even googlen. Het is niet zo moeilijk als het koppelen van het apparaat eenmaal is gelukt.
    Hopelijk lukt het jou nu ook!
    Mvg,
    Anne

    Reply

 20. Petra
  9-12-19
  Dag Raymond , sinds een paar maanden heb ik de Kobo Libra H2O . Na 7 jaar deed mijn Sony PRST1 niet veel meer . Dus nu de KOBO Libra . Mijn vraag is : hoe kan ik op deze ereader inzoomen op afbeeldingen ?

  Ik heb geen idee hoe deze website werkt . Moet ik om antwoord te krijgen eén van de twee onderstaand aanvinken??

  Reply

 21. Ik ben geïnteresseerd in de Kobo libra
  Dit wordt mijn eerste ereader
  Ik begrijp dat je dan ook een account erbij moet hebben
  Welke adviseert u: Kobo of Bol?

  Reply

  • Ik gebruik zelf een Kobo account maar dat is vooral omdat ik een Kobo ereader had voordat de samenwerking met Bol er was. Dat bevalt me meer dan prima want ik koop de ebooks ook via kobo.com. Heb je al een Bol account dan zou ik deze gewoon gebruiken en niet speciaal voor de ereader een nieuw account aanmaken. Heb je geen van beide? Dan zou ik denk ik nu ook een Bol account gebruiken omdat hier ook wel echt de nadruk op gelegd wordt. Zelf op kobo.com word je tegenwoordig eerst om je Bol account gevraagd om in te loggen ipv een Kobo account.

   Reply

 22. Toevallig hier aangekomen via internet na aankoop van een Kobo Libra H2O verleden week, daar ik geen ervaring had met e-readers even rondgekeken via internet en hier op jou postje de nodige info gevonden waarvoor dank Raymond (blijf het hier volgen)

  Reply

 23. Is er iemand die mij kan zeggen hoe ik op afbeeldingen kan inzoomen op de KOBO Libra ?
  Ik kan het bij “instellingen”niet vinden …
  Alvast dank!

  Reply

 24. Bedankt voor de duidelijke en uitgebreide review! Ik heb nog een oude Sony PRS-T1 die het overigens nog prima doet, maar ik neig toch over te stappen naar een andere reader vanwege de verlichting en de mogelijkheden voor abonnementsdiensten. De keuze van ereaders is dan alsnog reuze… ik lees redelijk veel en snel, dan lijkt me deze Kobo een goede optie! Ook de knopjes, die de Sony ook heeft, vind ik een fijne optie. Ik ga deze denk ik bestellen. Nogmaals dank!

  Reply

 25. Hallo , wie dit leest . Hoe deze website werkt weet ik niet … Is er iemand die ASJEBLIEFT de moeite wil nemen mij uit te leggen hoe ik antwoord kan krijgen op mijn vragen? Ik heb een aantal keren een vraag over mijn ereader gesteld waarop helemaal niet gereageerd wordt . Frustrerend!! Ik ben blijkbaar de sufferd die het niet weet …

  Reply

  • Dag Petra, er is geen enkele reden om daar gefrustreerd over te raken. Er is geen geheime methode om een antwoord te krijgen op je vraag op mijn website. Dit is simpelweg mijn persoonlijke blog waar ik reviews en artikelen voor schrijf en waar ik ook graag vragen beantwoord omdat het nou eenmaal prettig is om elkaar te kunnen helpen, nietwaar?

   Dat betekent echter niet dat ik een helpdesk ben waar je van kunt verwachten, laat staan eisen, dat je binnen een bepaalde termijn antwoorden kunt krijgen op vragen. Daarvoor verwijs ik je dan graag naar de klantenservice van Bol en Kobo.

   Niet dat het uit zou moeten maken maar door ziekte en persoonlijke omstandigheden ben ik de laatste maanden niet in staat om nieuwe artikelen te plaatsen hier of om de tijd te maken voor het antwoorden van vragen. Dat vind ik vervelend maar het is even niet anders en ik kan alleen maar hopen op begrip van lezers.

   Dus ik hoop ook op jouw begrip en geduld dat het (helaas veel) langer kan duren voordat ik reageer.

   Overigens is je vraag over hoe je kunt inzoomen op afbeeldingen in ebooks op een Kobo ereader wel heel snel te beantwoorden: het kan namelijk niet. Een ereader geeft een ebook dynamisch weer, wat wil zeggen dat de tekst – en eventuele afbeeldingen – automatisch aanpast en schaalt naar de grootte van het scherm. De opties van een ereader zijn er dan om dingen als lettergrootte, regelafstand, marges enz aan te kunnen passen waarna de tekst zich opnieuw aanpast naar het scherm toe. Afbeeldingen kunnen niet meeschalen en worden altijd weergegeven op de ware grootte of op de grootte zoals dat in het ebook expliciet aangegeven staat. Inzoomen of uitzoomen kan daardoor niet softwarematig en ook niet hardwarematig doordat een ereader een heel ander soort scherm heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

   Reply

 26. Wat vind ik het fijn een reactie van u te krijgen op mijn vraag . Als ik eisend ben overkomen spijt me dat . Dat is niet mijn bedoeling! Ik heb gezocht hoe uw website “werkte” maar vond dat niet , vandaar mijn terugkerende vragen.. Nogmaals excuus en dank!

  Reply

 27. Beste meneer Snijders, ik heb zopas mijn eerste e reader een KOBO Libra H2O gekocht en er mijn eerste boek op gezet. Ik probeer echter al de hele tijd om het toetsenbord van qwerty naar azerty over te zetten, maar dit lukt niet en ik vind hierover nergens informatie. Kan dit wel, en zo ja, kunt u me zeggen wat ik best doe?

  Reply

  • De toetsenbord layout wordt bepaald door de gekozen taal en het heeft geen relatie met het geselecteerde land. Dat is een beetje kortzichtig van Kobo vind ik want het heeft als gevolg dat kiezen voor Nederlands automatisch en exclusief een qwerty toetsenbord oplevert. Ongeacht of je land Nederland (waar qwerty de standaard is) of Belgie (waar dus azerty de norm is). De enige manier om een azerty toetsenbord te krijgen is om de taal in te stellen op Frans vrees ik. Het kan zijn dat met handmatige aanpassingen van de configuratiebestanden nog iets te doen is maar ik heb die niet kunnen vinden in elk geval.

   Reply

 28. Beste Raymond,

  Ik heb ook de Kobo Libra H20 gekocht, naast de Kobo Aura H2O edition 2 die ik al had. Ik vind hem echt veel fijner. Houdt prettiger vast, is sneller, beeld scherper, iets lichter, drukknoppen en onderin de voortgangsbalk zichtbaar. En ook nog eens in het wit, wat ik ter afwisseling leuk vind. (Mijn eerste ereader, een Bebook uit 2010, was ook wit.)

  Ik las net dat in de ereadertest van de Consumentenbond dd feb 2020 de Kobo Libra als 1 na beste ereader getest is, met een score van 7.7. Alleen de Tolino Vision 5 scoort hoger met een 7.8 (terwijl ik dacht dat deze vergelijkbaar waren is de nieuwste Tolino dus toch net ietsjes beter). Maar de verschillen zijn klein hoor.

  De Kobo Forma scoort een 7.6 en de Kobo Clara een 7.5, dus ze liggen allemaal dicht bij elkaar. Maar de Kobo Libra H20 is dus op dit moment de beste Kobo!

  De Kobo Aura H2O edition 2 staat er momenteel niet meer bij. Die kreeg in 2017 ook een 7.7 terwijl de hoogste score toen ook een 7.8 was. Maar dat was toen en nu zijn er duidelijk verbeteringen bij de nieuwere modellen.

  Ivm mijn Kobo Plus abonnement zou ik zelf altijd een Kobo kiezen en ik ben heel erg blij met de Kobo Libra. Mijn oude Aura H2O edition 2 gebruik ik ook nog hoor, in bed en hij zal meegaan als reserve op vakantie; die leest ook nog steeds prettig. Maar de Kobo Libra wint het!

  Als je wilt dat ik je wat printscreens mail over de ereadertest van de Consumentenbond dan kan ik ze je opsturen. Stuur me dan maar een pb.

  Tot slot hoop ik dat het een beetje ok gaat daar met jou en je vrouw. Het is namelijk erg stil qua blogs… (alle begrip hoor!). Sterkte en ik hoop je berichten weer te lezen als het beter gaat.

  Met vriendelijke groet,
  Anita Langeveld

  Reply

 29. Ik heb e boeken geleend bij bibliotheek online.nl. De boeken staan op mijn Kobo libra H2o, maar de letters blijven heel klein. Ze zijn niet te vergroten.

  Reply

  • Dat heeft te maken met hoe sommige uitgevers – al dan niet expres – de layout “vastzetten” waardoor je op een ereader niet van lettertype kunt veranderen en in sommige gevallen dus ook niet eens de grootte kunt wijzigen. Daar kan de bibliotheek helaas weinig aan doen want dat probleem ligt bij de uitgever van die boeken. Bij gekochte boeken kun je zelf nog met wat knutselwerk de boel fixen (zie o.a. https://rsnijders.info/vakblog/2015/08/15/veranderen-van-lettertypes-op-ereaders/) maar met beveiligde boeken zoals die van de Bibliotheek houdt dat helaas op.

   Reply

 30. Beste Raymond,
  Ik ben sinds een week in bezit van mn eerste e-reader, de Kobo Lobra H20, en vind hem geweldig, maar op een puntje na.
  Heel vaak als ik de bladzijden omsla met de knoppen dan komt de bladzijde eerst in in negatief (dus zwarte bladzijde en witte letters). Het duurt niet lang en dan is het weer gewon wit met zwarte letters, maar is wel heel hinderlijk dat geflits.
  Is dit te verhelpen of is dat een fout in de reader? Heb je hier al meer iets van gehoord.
  Ook trouwens als in de e-reader aansluit op de laptop, dan komt het scherm “verbonden met pc” ook in negatief (dus zwart).

  Met vriendelijke groet,
  Jet

  Reply

  • Dag Jet,
   Zoals ze wel eens zeggen bij software: it’s not a bug, it’s a feature. Het is geen fout in de ereader maar een kenmerk van hoe een e-ink scherm werkt dat in elke ereader zit. Heel kort door de bocht gezegd wordt op het scherm van een ereader niet constant een beeld aangestuurd (zoals bij je tv, telefoon of tablet) maar bestaat het scherm uit zwarte en witte bolletjes die met een eenmalig signaal zo worden geconfigureerd dat er zwarte tekst op een witte achtergrond getoond wordt. Die bolletjes blijven zo staan tot je de pagina omslaat en er weer een klein beetje stroom naar het scherm gaat om de bolletjes in een nieuwe opstelling te plaatsen: de nieuwe pagina met tekst.

   Het probleem met deze werkwijze is dat na enkele keren dit gedaan te hebben, de contouren van de pagina’s met tekst zichtbaar blijven als een soort schaduw op het scherm. Om dit te wissen en ‘schoon te maken’ wordt de boel gereset door alle zwarte bolletjes wit te maken en alle witte bolletjes zwart te maken. Dat is het flitsen wat je ziet en hoort er dus gewoon bij vrees ik.

   Reply

 31. Beste Raymond,
  Ik heb vandaag een Kobo Libra gekocht. Hiervoor gebruikte ik een Boox reader met als besturingssysteem Android. Groot voordeel daarvan was dat het synchroniseerde met mijn telefoon en tablet.
  Ik heb op internet gelezen datver ook voor de Kobo een cross-platform app is: KOreader. Hiermee kun je met dezelfde reader op je Kobo, Anroid of IOS apparaat boeken lezen en ze worden onderling gesynchroniseerd.
  Ken jij deze App of heb je er ervaring mee?

  Met vriendelijke groet,
  Dirk Dekema

  Reply

  • Ik ken KOreader van naam maar heb het nog nooit gebruikt. KOreader kun je met behulp van een patch installeren op je Kobo ereader en het vervangt de default leesapp maar dat komt – los van de voordelen die je al noemt – ook met nadelen. Namelijk dat na elke software update van de Kobo ook KOreader weer opnieuw geinstalleerd moet worden en voor mij is dat onwerkbaar omdat ik a) Kobo Plus gebruik en dus verplicht moet synchroniseren (en dus updaten) en b) ik meerdere ereaders gebruik die sowieso niet onderling synchroniseren. Dat maakt het allemaal erg onpraktisch voor me vrees ik.

   Ik ben echter wel heel benieuwd of en hoe het allemaal werkt om met KOreader crossplatform te lezen dus mocht je het toch overwegen, dan hoor ik graag je ervaringen ermee!

   Reply

 32. Beste Raymond,
  Bedankt voor je uitgebreide review over de Kobo Libra H20. Ik las helaas echter niks over het eventueel wel of niet mogelijk zijn van het installeren van apps die niet van Kobo zelf zijn, maar gewoon van Google Play, dus mijn vraag 1 luidt: weet jij of dat kan op de Kobo Libra ? Je bent helemaal een topper als je het antwoord op vraag 2 ook weet (haha) :
  Ik heb tot nu toe nog nooit een e-reader gehad, en heb sinds kort een digitaal abonnementje op een verzamelbundel-tijdschriften app, genaamd Readly. Dus, vraag 2 = Weet jij (of andere lezers van dit bericht ?) of die Readly app geïnstalleerd kan worden en bruikbaar is op de Kobo Libra H2O ?!
  Groet, Jeroen

  Reply

  • Ik kan er (helaas?) heel kort over zijn want je kunt geen enkele app zelf installeren op de Kobo ereaders. Deze ereaders werken niet op een standaard Android (het OS van Kobo is op linux gebaseerd dacht ik) en Android apps zijn er dus niet op te installeren. Dus ook niet de Readly app.

   Overigens zou ik je voor Readly ook absoluut een tablet aanraden want met tijdschriften – die volledig in kleur zijn en kleine letters hebben – zou een scherm van een ereader sowieso onwerkbaar zijn.

   Reply

 33. Hoi
  Ik sta op het punt een Libra aan te schaffen en vroeg me af of er ook luisterboeken op ‘afgeluisterd’ kunnen worden? Kan daar nergens info over vinden.

  Reply

  • Nee, dat is niet mogelijk. Luisterboeken worden over het algemeen alleen in een app aangeboden voor smartphone of tablet. Op Kobo ereaders kan het in elk geval niet, ook al biedt Kobo tegenwoordig ook zelf luisterboeken aan.

   Reply

 34. Goede avond. Ik heb de Libra H2O aangeschaft en ben super tevreden. Echter duurt het erg lang voordat de reader uit de slaapstand weer wakker wordt. Ik heb een originele Kobo sleepcover. Kent iemand dit verschijnsel?

  Reply

 35. Van mij ook een vraagje, net in het bezit van een kobo libre h20. Hoe kan ik e boeken overzetten uit de gratis e boeken van de vakantiebieb. Ik heb ze nu op mijn tablet staan en inmiddels een hele oude compuer die niet meer ondersteunt wordt door windows. Kan het ook rechtstreeks van mijn tablet ?
  Tablet leest prima maar niet in de zon, vandaar de e reader. E books van kobe en bol kwamen er automatisch op zodra ik ingelogd was.
  Graag je advies.

  Reply

  • Helaas maar dat kan dus niet. Ebooks die je bij Bol of Kobo gekocht hebt worden via je account automatisch gesynchroniseerd naar je Libra, net zoals dat gebeurd naar de Kobo/Bol app op je tablet maar de VakantieBieb app staat daar helemaal los van. Die app -van de Bibliotheek- is er zelfs specifiek op ingericht dat je de boeken niet op een andere manier kunt lezen dan via die app zelf en er is dus geen manier om die over te zetten naar je ereader. Noch rechtstreeks via de tablet noch via een computer.

   Wat wel een optie is, is als je lid bent van de Bibliotheek. De titels in de VakantieBieb app zijn veelal ook gewoon te lenen via https://www.onlinebibliotheek.nl/ en je zou kunnen controleren of die titels ook voor de ereader te lenen zijn. Dat zijn ze niet altijd dus het is geen garantie helaas.

   Reply

  • Hoe lang is de accuduur van de kobo libra h20 en kan je eventueel wifi verbinding ook uitschakelen? Ik zet de boeken over via mijn pc. dmv usb kabel. Dus weet ik eigenlijk niet waarvoor ik de wifi verbinding aan zou moeten laten?

   Reply

   • De accuduur is vooral afhankelijk van hoe lang je er mee leest natuurlijk, of en hoe fel je de schermverlichting hebt aan staan en inderdaad of je de wifi verbinding permanent aan hebt staan. Bij ca. een uur lezen per dag gaat die bij mij weken mee maar ik heb de schermverlichting op een lage stand staan en de wifi zet ik uit tenzij ik de ereader synchroniseer voor updates of nieuwe aankopen (of Kobo Plus). De wifi is met 1 tik aan en uit te zetten dus ja, dat is heel gemakkelijk te doen.

    Reply

 36. Hallo Raymond….
  Ik heb sinds 3 maanden een Kobo Libre en ben heel tevreden hiermee….mooie layout van de boeken en gemakkelijk te bedienen….
  Ik heb veel niet gekochte boeken…deze parkeer ik in mijn laptop en via een koppeling met de Kobo, kopieer ik deze!
  Super gemakkelijk….
  Ik heb wel een vraag over de accuduur…ik moet veel laden…ook als het op uitstand heeft gestaan?
  Komt dat door het licht? Zeker eenmaal per week leeg…dat was ik van mijn Pocketbook niet gewend….

  Reply

  • Dag Wilma, als je meerdere uren per dag leest met de schermverlichting aan dan is het niet heel raar dat je hem na een week weer moet opladen. Oudere modellen ereaders – zonder schermverlichting – gingen zeer zeker langer mee en ik vrees dat de accuduur niet 1 van de dingen is waar nou grote verbeteringen in gemaakt zijn. Kobo en andere makers kiezen er vaak bewust voor om geen hogere capaciteit accu’s op te nemen en dan helpt een schermverlichting (maar ook het frequente synchroniseren waardoor je de wifi veel vaker hebt aanstaan) niet om een ereader lang mee te kunnen laten gaan.

   Reply

 37. Sinds korte tijd herkent Windows 10 mijn Kobo Clara HD niet meer.
  Ook Calibre vindt de Kobo niet meer.
  Alsd ik de reader aansluit zegt ie wel: Computer gevonden.
  Mijn laptop geeft hetzelfde probleem.
  Op de laptop van mijn vrouw lukt het wel.
  Waarschijnlijk dus een foutje in de upgrade van Windows
  Wie heeft een idee en helpt mij

  Reply

 38. Beste Raymond…
  Eerder heb ik een Kobo Forma gekocht en naar de winkel terug gebracht, en het geld terug gekregen, omdat het me niet lukte om vanuit Windows 10 een e-book van de online bibliotheek op de ereader te krijgen. Betekent dit dat ik niet de juiste handelingen gedaan heb? Ik heb deze vraag voorgelegd aan de online bibliotheek en als antwoord gekregen dat de meeste e-readers van Kobo overweg kunnen met e-books van de online bibliotheek ondanks het feit dat ze niet voorkomen in de lijst van Adobe, zoals de Kobo Forma of de Kobo Libra H20. Kun jij misschien bevestigen dat ik de Kobo Libra H20 en de Kobo Forma daadwerkelijk kan gebruiken om boeken van de online bibliotheek te lenen? Als ik die zekerheid heb dan zal het uiteindelijk zeker lukken, maar ik heb geen zin om opnieuw een e-reader terug te brengen. Bij voorbaat dank.

  Reply

  • Ik heb zelf ondertussen antwoord op mijn eigen vraag. Het blijkt inderdaad mogelijk om e-books van de online bibliotheek te plaatsen op een Kobo Libra H2O. Het bleek echter nodig om de bestaande versie van Adobe Digital Edition van mijn pc te verwijderen en er de nieuwste versie van ADE op te zetten voordat het werkte.

   Reply

 39. Hallo,
  Ik heb een vraag : klopt het dat er op de kobo Libra geen woordenboek aanwezig is ? Kan dit gedownload worden ? Gratis of Tegen betaling ?

  Reply

  • Hallo Gudrun, ik weet niet of het de bedoeling is dat ik je vraag beantwoord aangezien dit een site is van Raymond, maar ik doe het toch maar. Vorige week heb ik zelf een Kobo Libra H2O gekocht en er daarna een e-book opgezet. Zojuist heb ik dat e-book geopend en, volgens de handleiding ‘KoboLibraH2OUserGuide-NL.pdf’ een bepaald woord aangeraaakt en even vastgehouden. Vanzelf verschijnt bij mij dan onder in beeld een korte omschrijving van het woord uit Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands. Ik heb hier verder niets voor hoeven doen.

   Reply

 40. Goedenavond,

  Ik heb niet zozeer commentaar als wel een vraag.
  Maar toch allereerst even de mededeling dat ik heel veel plezier aan de blogs over Calibre beleef. Ik heb er onwijs veel van geleerd, bedankt daarvoor.
  Mijn vraag: Ik wil de leesvoortgang van de ene reader meenemen naar de andere en dat lukt niet. Als ik de eerste reader koppel zie ik dat van een boek 69% is gelezen. Dat boek staat ook op de nieuwe reader, maar daar heb ik nog niets gelezen, Calibre geeft 0% aan.
  En die 0% blijft ook staan als ik die nieuwe reader loskoppel.
  Koppel ik daarna de oude reader dan staat de stand weer op 69% en blijft die stand staan in Calibre.
  Ik heb van Calibre, van beide readers en van de Kobo utilities de nieuwste versies staan.
  Wat doe ik fout?
  Alvast veel dank voor de hulp.

  Reply

 41. Is er een mogelijkheid om in een bibliotheek de boeken weg te schrijven onder een andere noemer dan naam ven de auteur.
  Ze staan nu bij mij in mappen die bestaan uit Voornaam, Achternaam
  Ik wil ook een bibliotheek maken waarin de mappen vernoemd worden naar de REEKS
  Als voorbeeld Jessica Haider ipv Corine Hartman
  Ik hoop dat hier een mogelijkheid voor is

  Reply

 42. Hopelijk kan ik hier nog reageren voor support. Ik heb net de Kobo Libra H2O gekocht. Als deze op uitgeschakeld staat zie je nog steeds de kaft van het laatst gelezen boek. Dit gaat niet weg, klopt dat? Ik lees het nergens terug, bij geen enkele voorlichting of review. Het lijkt mij niet goed voor het beeldscherm

  Reply

  • Hoi Arianne, het klopt helemaal hoor. Het is iets waar niet specifiek in een review over gesproken wordt omdat het een kenmerk is van het soort scherm dat gebruikt wordt door een ereader. Een e-ink scherm wordt, kort door de bocht gesteld, opgebouwd door de miniscule bolletjes in het scherm te veranderen van kleur (wit of zwart) waarmee de tekst of de kaft dan weergegeven wordt. Dat scherm vraagt alleen maar stroom op het moment dat al die miniscule bolletjes van kleur moeten veranderen en daarna niet meer. Als de pagina dus eenmaal op het scherm staat, dan kost het geen extra stroom meer en blijft het staan tot het moment dat jij verder bladert.

   Zet je de ereader uit, dan wordt de kaft getoond van het boek dat je aan het lezen bent en dat kost dus geen stroom. Of nou alle bolletjes op wit gezet moeten worden of dat ze de kaft tonen, dat komt op hetzelfde neer.

   Oftewel, het is precies zoals het hoort op je ereader :-)

   Reply

 43. Hoi Raymond,
  Bedankt voor je snelle reactie en uitleg!
  Goed te weten. Ik dacht dat de mijne kapot was en zag het al helemaal voor me dat ik er weer mee terug moest enzo.
  Helemaal happy nu :-)

  Reply

 44. Beste Raymond,
  Ik heb net voor het eerst een eraeader gekocht, een KOBO Forma wegens het grotere scherm maar bij het opstarten en invoeren van je gegevens moet je de knop aan de zijkant zo enorm hard indrukken dat je veel pijn in je vingers krijgt, ook reageert de knop vaak niet. Voordat ik mijn gegevens ga invoeren (en de reader definitief koop bij bol.com) zou ik graag zeker weten of dit alleen bij de eerste keer zo is want anders vrees ik dat ik hem beter kan omruilen voor een Libra. Op de Kobo Libra zit gewoon een heel fijne knop aan de achterkant die wel makkelijk aan en uit gaat.
  Ook wil ik er nog één voor de kinderen kopen. Als je 2 of 3 ereaders hebt, kun je dan ook het beste drie verschillende accounts hebben bij bol.com of beter één?
  Ik hoor graag van je want ik twijfel erg of de Forma door deze aan/uit knop wel de beste keuze is ondanks het grotere scherm.

  Reply

  • Dag,

   Helaas is het niet een eenmalig iets. De aan/uit knop van de Forma gaat erg stroef en je moet behoorlijk veel kracht zetten om de ereader aan en uit te zetten. Het werkt allemaal wel maar fijn is het bepaald niet. Ik denk dat Kobo dit ook onderschat heeft want bij de Libra hebben ze voor een veel betere oplossing gekozen. Ik moet wel zeggen dat het voor mij geen dealbreaker is maar snap dat het een reden kan zijn om toch maar niet voor de Forma te kiezen.

   M.b.t. de meerdere ereaders en accounts: dat hangt er dus vooral van af welke boeken er gelezen gaan worden op die ereaders. Heb je drie hele verschillende smaken in boeken en wil je liever je eigen boeken kopen in je eigen account, dan is het handiger om verschillende accounts te hebben. Maar maakt het niet veel uit, dan is 1 account handiger, zeker als je voornemens bent een Kobo Plus abonnement te nemen of je maar 1 betaalmiddel wilt koppelen aan een Bol account. Op die manier ben je niet verplicht om meerdere keren hetzelfde boek voor meerdere accounts aan te schaffen natuurlijk, of 2 of 3 keer een Kobo Plus abonnement af te sluiten.

   Het nadeel is wel dat als je juist wel dezelfde (gekochte) boeken wilt lezen, dat wat lastig gaat als 2 of 3 mensen tegelijk dat boek lezen en de leesvoortgang synchroniseren maar in de praktijk zul je weinig of nooit hier last van hebben. Ik zou zelf het ene account op alle ereaders zetten en pas een nieuw account aanmaken voor je kinderen als daar concrete aanleiding voor is. Tot die tijd kun je zonder problemen 1 account gebruiken.

   Reply

 45. Ik heb me deze vandaag aangeschaft maar ik krijg op geen enkele deftige manier mijn boeken van mijn calibre bib overgezet. Heb eerst de plugins precies moeten zoeken, maar dan de kobotouch die krijg ik niet geladen. Ik kan de boeken nu wel al opslaan op harde schijf, kobo dan, moet altijd map kiezen en neem dan de kobo zelf, Epub op harde schijf en dan zet hij over. Na het uitwerpen staan de boeken er op maar iedere keer jpg en epub. Ik weet echt niet meer wat ik kan doen. Weet ook niet hoe ik ze in verzameling, eigen map krijg, die blijft leeg, als ik het zo probeer. pfff… had daarvoor een ander model.

  Reply

 46. hoi, dank je voor de uitgebreide review. Ik ga hem vandaag bestellen :)
  Weet je of het mogelijk is om de Kobo met 2 accounts te gebruiken? De bol.com account van mijn man en mij? Dus dat we wisselen als we willen lezen erop?

  Alvast bedankt!
  Nathalie

  Reply

 47. vandaag ging mijn glo kapot dus een nieuwe het is de libra geworden. net zoals met de glo als met de libra herkent de laptop IOS/big-sur m1 de erader niet. is op te lossen via callibre maar o omslachtig. een uur met kobo gechat, ze gaan eraan werken. heeft iemand al een andere oplossing.

  Reply

 48. Ik heb een Kobo Libra.
  Kan ik die ook zonder account van de Kobo gebruiken? Of ben ik verplicht een account aan te maken om updates te krijgen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top