Tweetweekoverzicht week 38 2019: Digitale publicaties per 1-1-2020 onder laag btw-tarief en doorverkopen digitale games moet mogelijk zijn

Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Heb ik iets gemist? Of ben je wat interessants tegen gekomen? Stuur me dan een mail of tweet en dan neem ik het op in het (volgende) tweetweekoverzicht.

Een nog kariger weekje

Ik was nog steeds duizelig en ziek afgelopen week en toen ging het ook ineens heel slecht met mijn echtgenote. Dus de afgelopen week stond in het teken van verzorgen, huishouden en veel stress. Ik heb dus nauwelijks (zeg maar niet) op het nieuws van de afgelopen week gelet en geen tijd gehad voor tweets, RSS feeds en bloggen. Volgende week komt er nog wel een blogpost over de nieuwe software-update voor de Kobo ereaders maar daar zal het voorlopig eventjes bij blijven vrees ik.

Dit tweetweekoverzicht is dan ook bijzonder kort weer. Het is niet anders.

Btw tarief definitief verlaagd voor digitale publicaties

Ik heb weinig meegekregen van Prinsjesdag en de troonrede maar één van de dingen die desondanks opviel was dat digitale publicaties per 1-1-2020 onder het lage btw-tarief komen te vallen.

Dat was niet echt nieuws omdat daar al jaren van discussies aan vooraf was gegaan in Europees verband – ik schreef er al diverse malen eerder over (o.a. hier en hier) – maar toch wel een beetje omdat de scope van digitale publicaties gelukkig ruimer gerekend wordt dan in eerste instantie het geval leek.

Behalve voor ebooks en digitale kranten/tijdschriften gaat het lage btw-tarief namelijk ook gelden voor de nieuwswebsites van kranten, digitale bladmuziek en databanken. Wel zo eerlijk maar niet per se vanzelfsprekend dus dat is een goede ontwikkeling. Het betekent nog wel wat boeiende administratieve handelingen voor alle licenties die we als onderwijsinstellingen afnemen via SURF aangezien die voor 1-1-2020 betaald moeten worden terwijl het om de toegang in 2020 gaat.

Doorverkopen digitale games via Steam moet mogelijk zijn

Voor wie Steam niet kent: het is het grootste platform waar games op verkocht worden. Hoewel het heel veel voordelen kent om digitaal je games te hebben op 1 platform, zit er voor sommigen ook een duidelijk nadeel aan want je gekochte games zijn onlosmakelijk verbonden en gekoppeld aan je account … zonder optie om een uitgespeelde game door te kunnen verkopen zoals je dat bij fysieke exemplaren wel kunt.

Om fraude en (lastige) handel in games te voorkomen – die vaak ook nog eens voor lagere prijzen in verschillende werelddelen verkocht worden – is het daarom ook onmogelijk om dit te doen. Steam verbiedt het ook expliciet in de voorwaarden. Een Franse consumentenorganisatie spande in 2015 hierover al een zaak aan tegen de eigenaren van Steam en afgelopen week deed het hooggerechtshof in Parijs een uitspraak.

Het hof oordeelde dat aangezien de gekochte games geen onderdeel van een abonnement uitmaken maar daadwerkelijk gekocht zijn als exemplaar, Steam het niet mag verbieden om dat exemplaar door te verkopen.

Hoe en of Steam dat ook in de praktijk gaat (kan) uitvoeren is maar de vraag aangezien de gamemakers daar ook ongetwijfeld een mening over hebben. Het is echter een hele boeiende uitspraak met mogelijk verregaande consequenties als het gaat om eigenaarschap van digitale content.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top