leesdoelen 2020 goodreads

De leesdoelen voor 2020

Een nieuw jaar op Vakblog betekent dat ik allereerst iedereen de beste wensen wil doen voor dit jaar. Hoewel er privé nog heel veel speelt zal ik vanaf vandaag weer af en toe gaan schrijven hier. En de eerste blogpost van het nieuwe jaar is traditioneel een kort overzichtje van de leesdoelen die ik me elk jaar weer opnieuw stel. Doe gezellig mee zou ik zeggen.

Leesdoelen in je leven

Ik vind het heerlijk om bij te houden wat ik lees en om lijstjes te maken van boeken die ik (ooit) nog eens zou willen lezen. Dat doe ik sinds jaar en dag via Goodreads – een soort sociaal netwerk voor boekenliefhebbers – en ondanks het feit dat het een Amerikaanse site is vind je er de Nederlandse titels zonder problemen. En als ik ze onverhoopt niet kan vinden dan voeg ik ze gewoon zelf toe.

Hoewel lezen op zich geen groepsactiviteit is, heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat het ‘sociaal lezen’ heel stimulerend werkt om ook daadwerkelijk meer te gaan lezen. Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken die je ooit nog eens zou willen lezen. Het kan allemaal op Goodreads waar ik inmiddels de updates van meer dan 100 boekenliefhebbers volg. Twitter voor boeken zonder narigheid en nepnieuws als het ware.

Het werkt zelfs zo goed dat mijn ‘Want to Read‘ lijstje maar blijft uitdijen en 1 januari is daarom ook een mooi moment om die lijst een beetje door te nemen en te kijken welke ik daadwerkelijk nog voornemens ben te gaan lezen. Ook al heb ik niet de illusie dat ik daar in 2020 wel ineens aan toe kom want ik heb nog honderden ongelezen boeken in mijn Amazon, Kobo en Comixology accounts staan.

Goodreads stimuleert dat alleen maar en roept elk jaar – meteen op 1 januari – al hun gebruikers op om de Reading Challenge, de leesuitdaging, voor dat jaar aan te gaan met jezelf. Hiermee spreek je vooraf af dat je een x aantal boeken wilt gaan lezen dat jaar en kun je in de loop van het jaar zien hoe ver je gevorderd bent en of je voor (of achter) loopt op die planning. Voor mij werkt dat heel prettig want ik kies veel gemakkelijker voor een boek lezen (ipv tv kijken) als ik weet dat ik daarna weer een stapje dichterbij mijn leesdoelen ben gekomen.

Vorig jaar kwam ik tot 308 boeken en voor dit jaar steek ik wat lager in omdat ik verwacht minder tijd te hebben voor lezen. Maar met 150 boeken zul je me nog steeds heel regelmatig met mijn ereader aantreffen :)

Eerst de stapels lezen of op zoek naar nieuwe titels?

Ik las het afgelopen jaar, ondanks alle privé omstandigheden, nog steeds veel maar de stapel ongelezen titels wordt er niet kleiner van aangezien ik ook wekelijks weer nieuwe titels voorbij zie komen die me interessant lijken.

Sommige titels en series liggen echter wat hoger op de stapel dan anderen en daar wil ik dit jaar mee aan de slag:

 • The Silent Corner van Dean Koontz en de vier vervolgen die inmiddels al uit zijn. Koontz is 1 van mijn favoriete schrijvers en ik heb enorm veel zin om deze reeks nu eindelijk te gaan lezen;
 • Ik las diverse Harry Bosch boeken van Michael Connelly in 2019 maar heb er nog heel veel liggen om van te genieten;
 • Wederom (minstens) 2 of 3 boeken van Haruki Murakami;
 • Wederom een paar boeken van Claire North;
 • De boeken over The Witcher die ik na het lezen van de comics, het spelen van de games en het bekijken van de Netflix serie nu echt eens een keer wil lezen;
 • De 7 Academy boeken van Jack McDevitt die ik jaren geleden al kocht, heel graag wilde gaan lezen maar waar ik nog steeds geen tijd voor heb gemaakt;
 • En natuurlijk de gebundelde tradepaperbacks van de vele comicseries. die ik tijdens al die sales op de kop tik.

In 2020 gaan natuurlijk weer heel veel nieuwe titels komen van favoriete auteurs en dus hoop – en wacht ik – op nieuwe boeken van Stephen King, Neil Gaiman, Dean Koontz, Martha Wells, Genevieve Cogman, Jennifer Foehner Wells, Becky Chambers, Peter Cawdron, Lee Child, Claire North en de vele anderen die ik nu even vergeet.

Heb jij ook leesdoelen of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op en voeg me toe op Goodreads.

Weet jij al wat jij wilt gaan lezen dit jaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Behalve dat ik een beetje moedeloos word van wat ik op mijn ereader heb staan en in mijn kast, want ook nog papieren boeken, stel ik mijn Goodreads al voor het tweede jaar in op 50 boeken. Ik vind het leuk om te zien dat ik 286% van mijn doel heb gehaald. Goed om je weer te zien op je blog.

  Reply

 2. Ook ik heb Witcher 3: The Wild Hunt gespeeld op de PS4 en het eerste seizoen op Netflix gezien. Ook al heb ik van alle twee genoten, toch vraag ik me af of de boeken lezen dan nog wel leuk is. Zo te zien, denk jij van wel. :-)
  Ik wens je heel veel leesplezier en vooral nieuwe ontdekkingen toe in 2020.

  Reply

 3. Beste Raymond,
  Ik wens jou en je familie het allerbeste voor het komende jaar. Ik ben blij dat je terug bent.
  Ook ik doe mee aan de Reading Challenge van GoodReads, maar zoveel lezen als jij, dat lukt me niet. In 2019 had ik mijn doel op 50 boeken gezet, en ik heb er 52 gelezen. Dat wil zeggen, 52 Engelstalige boeken, want mijn Nederlandstalige staan op LibraryThing. Daar heb ik er een 25-tal van gelezen. Dit jaar heb ik mijn doel ietwat lager gezet, slechts 45 Engelstalige boeken, omdat ik de aandacht wat meer op mijn uitpuilende en almaar groeiende TBR lijst ook op LibraryThing wat wil uitdunnen. Ik maak me echter geen illusies, blijkbaar koop ik voor elk boek dat ik van mijn lijst lees, twee nieuwe. Dat schiet natuurlijk niet op zo. ?
  Maar gelukkig zijn dit maar luxeproblemen…

  Reply

 4. Ook ik doe mee aan een readingchallenge maar dan op het Nederlandse Hebban.nl Fijn om bij te houden wat je leest en wat je nog graag lezen wil! Na het eerste jaar voorzichtig begonnen te zijn met 30 boeken heb ik er het afgelopen jaar er 52 gelezen. Iedereen weer een fijn leesjaar gewenst!

  Reply

 5. Ik doe geen reading challenge. Maar ik had nog nooit wat van Murakami gelezen, totdat mijn leesclub besloot om Japanse schrijvers te gaan lezen. Ik vind ‘De Opwindvogelkronieken’ een geweldig boek . En’Norwegian Woods’

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top