kobo nia ereader

De Kobo Nia in de praktijk

Ruim 2 jaar na het uitbrengen van de Clara HD komt Kobo met een nieuw instapmodel ereader die het nog betaalbaarder en gemakkelijker moet maken om in te stappen in het Kobo/Bol ecosysteem. De Kobo Nia is een ereader met een 6 inch scherm en schermverlichting maar moet het zonder blauwlichtfilter, waterdichtheid en andere features stellen van de drie grotere broers.

Na het uitbrengen van de Forma en de Libra H2O in respectievelijk 2018 en 2019 was het nu tijd om een update van het instapmodel te krijgen. Dat is ook wat Kobo nu doet met de Nia maar niet door de Clara HD te vervangen die nog steeds te koop is voor 129,99 euro maar door met een (nog) goedkoper model te komen dat onder de Clara HD gepositioneerd wordt. De Kobo Nia is qua hardware bijna gelijk aan de Aura Edition 2 uit 2017 en is voor 99,99 euro te koop via o.a. Bol.com.

Met de introductie van deze nieuwe ereader heeft Kobo nu dus vier modellen ereaders in het assortiment:
* De Nia voor 99,99 euro
* De Clara HD voor 129,99 euro
* De Libra H2O voor 179,99 euro
* De Forma voor 279,99 euro (of 329,99 euro voor de 32GB versie)

De Kobo Nia samengevat

Specificaties:

 • Een 6-inch scherm (Carta E-Ink), 1024 x 768 resolutie met 212 pixels per inch. Wat dus een lagere resolutie is dan de 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch van de Clara HD;
 • 8GB interne opslag. Net zoals bijna alle andere Kobo ereaders;
 • Afmetingen: 159,3 x 112,4 x 9,2mm en 172 gram zwaar;
 • 1Ghz processor en 256 MB geheugen. De helft van het werkgeheugen van de andere Kobo ereaders;
 • ComfortLight (frontale schermverlichting) met regulier wit licht. Het blauwlichtfilter (ComfortLight Pro ontbreekt);
 • Te koop voor €99,99.

Pluspunten:

 • De Nia is het nieuwe instapmodel van Kobo en de daarbij horende lage prijs is het grootste pluspunt;
 • 8 GB opslag (6,8GB vrij) zou voor iedereen genoeg moeten zijn met plek voor duizenden ebooks;
 • De Nia is compact en perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen. Mede dankzij een patroon op de achterkant waardoor je gemakkelijk grip houdt;
 • Er zijn drie kleuren – betaalbare – sleepcovers beschikbaar voor als je niet per se de Nia met één hand hoeft vast te houden.

Minpunten:

 • De Nia heeft, net als de Clara HD, een dunne aan-/uitknop aan de onderkant zitten die lastig in te drukken is;
 • Deze ereader doet werkelijk niets vernieuwends en is eigenlijk een opnieuw uitgebrachte Aura Edition 2 met minder werkgeheugen.

In de doos

Het rijtje met kenmerken op de achterkant van de doos is begrijpelijk kort aangezien het om een instapmodel gaat: er staat alleen dat de Kobo Nia over een 6 inch HD eInk Carta scherm beschikt, ComfortLight heeft en Wifi. Tja.

Kobo Nia box

In de doos tref je alleen een micro-usb kabel aan, een kleine snelstart gids en natuurlijk de Nia zelf. De snelstart legt je uit waar de aan-/uitknop zit – die toegegeven dus regelmatig op een andere plek zit dan je zou verwachten – dat je hem moet verbinden met wifi en dat je een account nodig hebt om hem in gebruik te kunnen nemen.

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Nia

kobo nia voor en achterkant

De Nia is het instapmodel van Kobo en dat betekent dat er op de kosten gelet is. Het is een eenvoudig – maar functioneel en bewezen – case waar een scherm met basis-schermverlichting zonder blauwlichtfilter aan toegevoegd is zonder enige toeters en bellen. Of, zoals je wilt, de Aura Edition 2 hardware uit 2017 in de case van de Clara HD uit 2018.

De software

De Kobo Nia maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders en dat is versie 4.22 op het moment van schrijven. Op het hoofdscherm worden bovenin de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt, het geïntegreerde Pocket gebruikt enz.

Als je de Nia voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

Het onderdeel ‘Mijn boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt, die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn of die je aan je boekenplank toegevoegd hebt uit een Kobo Plus abonnement.

Als je veel ebooks op je boekenplank hebt staan dan worden alleen de laatste vijf gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet. Heb je een Bol account? Dan is er geen archiefdeel helaas.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteurs, Reeks en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Reeks geeft je een snel en gemakkelijk overzicht van alle titels op je ereader die tot dezelfde serie behoren.

Het vierde en laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit.

De informatie die in de kop- en voettekst getoond wordt kan aangepast worden en zelfs helemaal uitgezet worden in diezelfde Leesinstellingen waardoor je meer tekst op een pagina te zien krijgt. Zelf vind ik het echter wel prettig om in de voettekst te zien hoever ik in het boek zelf ben maar het is volledig optioneel.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er na al die jaren helaas nog steeds niet waardoor ik dat handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Nia te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 4.21 nodig. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Conclusies

Ik merk dat ik het wat lastig vind om de Nia te beoordelen na de excellente Forma en de uitstekende Libra H2O die feitelijk een ‘budgetversie’ van de Forma is. De Nia is niet bedoeld als een (kleine) vernieuwende innovatie richting de ultieme ereader maar als het goedkope basismodel om mensen te overtuigen ebooks te gaan lezen voor een schappelijke prijs. Bij Kobo/Bol natuurlijk.

En wat dat betreft is de Nia zeker een aanrader. Voor 100 euro heb je een ereader waar je prima mee uit de voeten kunt als je zo af en toe een boek wilt lezen (tijdens een vakantie). Je kunt er rechtstreeks boeken op lezen die je gekocht hebt bij Bol of Kobo, die je geleend hebt bij de Online Bibliotheek of die in het (tijdelijke?) abonnement van Kobo Plus zitten. En dat het een scherm heeft met een iets lagere resolutie dan de duurdere modellen merk je eigenlijk niet of nauwelijks.

Maar het is wel verstandig denk ik om te beseffen dat je al snel meer wilt van je ereader als je geen casuele, incidentele, lezer van ebooks bent. Als je (ook) graag ‘s avonds leest in bed dan is de betere schermverlichting met blauwlichtfilter van de Clara HD echt een fijne toevoeging. En ben je van plan om in bad of bij het zwembad te lezen? Dan is de waterbestendigheid van de Libra H2O het extra geld wel waard in mijn ogen. Om nog maar niet te spreken van de fysieke bladerknoppen en het (iets) grotere scherm van de twee duurste modellen.

Het maakt Kobo – denk ik – niet uit welke ereader je koopt want ze hebben nu vier verschillende modellen met drie verschillende groottes van het scherm voor (hele) verschillende portemonnees. Gaat het je alleen om de prijs, dan is de Nia een solide keuze maar het kan de moeite waard zijn om ook naar de andere modellen te kijken als je meer wilt dan alleen de basisfunctionaliteiten.

De Kobo Nia is vanaf 17 juli 2020 te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 99,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Geachte,
  Ik zoek een ereader met volgende extra of gewone mogelijkheden: het beste type wat licht en klaarte betreft en geen andere afwijkingen.
  1. Eerst en vooral AUDIO mogelijkheid op alles wat de ereader kan en in verschillende talen, waarom niet (noodzakelijk) vertaling (nuttig bij wetenschappelijke boeken of buitenlandse boeken: “lees eens een Duits boek!”).
  2. De mogelijkheid van het lezen (dagelijks en uit het archief daarvan) van Dagbladen, weekbladen en tijdschriften allerhande.
  3. Zelf boeken of teksten er op te plaatsen (‘pdf’, ‘word’ of ….) om te lezen of om te raadplegen (bv iemand schreef een ruime studie (600 blz.) over een of ander wetenschappelijk onderwerp, een thesis (‘Iemand wil dit lezen of laten lezen!’). Niet om te verbeteren, wel met nota’s aanvullen. (zie 4.)
  4. Nota’s kunnen maken in de marge op je leesboeken en op je te lezen of gelezen teksten en deze bewaren en/of bewerken of verwijderen!
  5. In ELK boek of ELKE tekst die gelezen kan worden of wordt gelezen (AUDIO), de mogelijkheid om een woord dat men herinnert opnieuw op te roepen en op te zoeken (“waar stond dat ook weer?” en “in welke context?”).
  6. Een zeer goede batterij.
  7. Een “zeer” grote opslagmogelijkheid.
  8. Wat met vertalen en in welke talen: lezen en audio!!!!! (lezen van anderstalige boeken en wetenschazppelijke edities). “lees eens een Italiaans boek!”
  9. Mogelijkheid om foto’s en beelden op te slaan en te raadplegen op de juiste plaats en kunnen oproepen.
  10. Een ‘last but not least’ een complete Wifi verbinding en dus volledig internet (geen email, geen telefoon, geen fototoestel (dat mag!!), ….) om bepaalde info te raadplegen: bv in Google, wikipedia en vele andere, in alle talen.
  Gegroet en bedankt op op voorhand voor het antwoord.
  Prijs: laat ik in het midden!
  S. Debruyne

  stef.debruyne@vvb.org

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top