leesdoelen 2021

Mijn leesjaar 2020 en de leesdoelen voor 2021

Het is Nieuwjaarsdag en ook op Vakblog sluit ik daarmee een bijzonder heftig jaar voor mezelf (en anderen natuurlijk) af. Hoewel ik in 2020 bijna geen blogposts schreef, vind ik het toch leuk om dit nieuwe jaar traditiegetrouw te beginnen met een overzicht van de leesdoelen voor 2021.

Aangezien ik vorig jaar maar nauwelijks iets las wat ik me voorgenomen had – en ik desondanks toch nog wel veel tussendoor blijk te hebben gelezen en geluisterd – kijk ik ook nog even kort terug op hoe mijn leesjaar er in 2020 uit zag.

2020 in boeken

In 2020 is er veel gebeurd. Heel veel zelfs. Het viel niet mee om tijd te vinden om te lezen en dat blijkt natuurlijk ook wel uit het aantal titels dat ik las. Ik had mijn leesdoelen al bijgesteld voor 2020 naar 150 boeken (ik las er ruim 300 in 2019) maar stelde dat tussendoor nog een keer bij naar 125 boeken en kwam uiteindelijk uit op 134 gelezen titels.

Mijn hoofd zat vaak te vol om me te storten op die fijne romans die ik eigenlijk wilde lezen en Murakami, Claire North en Michael Connolly blijven helaas grotendeels ongelezen op mijn ereader staan. Van kinderboeken, comics, manga en (korte) verhalenbundels daarentegen wist ik heel erg te genieten en ik heb er toch nog heel wat verslonden tussendoor.

Ik las de Sep Seti boeken van Nicki Thornton (ik zie nu dat er een derde deel uit is gekomen in het Engels die mei 2021 in vertaling komt!), de Winterhuis Hotel boeken van Ben Guterson, de Ministerie van Oplossingen boeken van Sanne Rooseboom en de Matilda/Boekwandelaars boeken van Anna James. Sommige in het Nederlands, andere in het Engels. Sommige als fysiek boek, de meeste als ebook. Allemaal echte aanraders.

Ik genoot (heel erg) van een reeks boeken over Cyberpunk City van D.L. Young, moest schakelen bij de nieuwste titel van Emily St. John Mandel (maar vond hem achteraf toch erg mooi), las tientallen mangapockets van One Piece en Nodame Cantabile en begon – na letterlijk decennia uitstelgedrag – eindelijk aan de serie van Thorgal stripalbums. Al in de jaren 90 probeerde de eigenaar van de stripwinkel waar ik wekelijks comics kocht me te overtuigen om Thorgal te lezen maar nu kan ik hem toch eens een berichtje sturen dat ik er niet alleen aan begonnen ben, maar het ook nog eens geweldig vind.

Mijn favoriete boeken waren echter toch de twee boeken van Michael Connolly (A Darkness More Than Night & City of Bones) die ik tussendoor wist te lezen (ik heb er gelukkig nog heel veel om op te verheugen dus), The Midnight Library van Matt Haig, If it Bleeds van Stephen King en het nieuwe vijfde deel van The Murderbot Diaries van Martha Wells. Network Effect was ook mijn favoriete boek van 2020 want ik had me er erg op verheugd en ik werd niet teleurgesteld :-)

Leesdoelen voor 2021

Sinds 2012 hou ik mijn gelezen boeken, plus alles wat ik nog wil lezen, bij via Goodreads. Voor mij werkt die site heel stimulerend om ook daadwerkelijk meer te gaan lezen. Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken die je ooit nog eens zou willen lezen. Het kan daar allemaal en ik volg de updates van vele tientallen boekenliefhebbers die me vaak leuke leestips opleveren. Die vervolgens in mijn immer uitdijende nogtelezenlijstje terecht komen.

Voor komend jaar ga ik mezelf geen hele specifieke doelen stellen want zelfs van het bescheiden lijstje van vorig jaar wist ik maar enkele titels te lezen. Claire North staat nu met drie boeken nog op mijn ereader, Michael Connolly nog met meer dan 20 en ik hoop echt ook nog 2 of 3 boeken van Haruki Murakami te lezen want ik wil geen 10 jaar doen over zijn prachtige boeken.

Voor nu stort ik me eerst op de resterende Thorgal albums die door Grzegorz Rosi?ski getekend zijn, de nieuwe dichtbundel van Merel Morre, het laatste boek van Hendrik Groen en de grote stapel Marvel Masterworks van The X-Men die ik in een recente sale voor een prikkie digitaal kocht bij Comixology. Het zevende deel van The Invisible Library boeken van Genevieve Cogman wacht ook nog op mijn Kindle dus ik kom de eerste weken nog wel door ;-)

Heb jij ook leesdoelen voor 2021 of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op, voeg me toe op Goodreads en daag jezelf uit met de Reading Challenge.

Weet jij al wat jij wilt gaan lezen dit jaar?

#


Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Zo een lijstje met wat je leuk vindt om te lezen vind ik top. Zo kan ik eens ook iets anders proberen. Misschien valt het mij dan ook mee.
  Ik zou graag een nieuwe ereader aanschaffen ik zie dat je een Kindle hebt. Kan je ook doorgeven welk model?
  Een heel fijn en vooral gezond 2021 gewenst.

  Reply

  • @Linda Voor mij werkt het erg goed in elk geval. Misschien wel iets te goed want ik heb te veel om te lezen :-)

   Ik heb zowel een Kobo Forma als een Kindle Oasis. Het zijn de modellen die beide gebruik maken van bladerknoppen zodat je niet de hele tijd op het scherm hoeft te tikken en dat vind ik zelf prettig. Doordat ze de grootste schermen hebben zijn het ook de duurste modellen van Kobo en Kindle zeg ik er meteen bij. De iets kleinere Kobo Libra en de Kindle Paperwhite zijn beide ook hele fijne ereaders vind ik zelf.

   En jij ook een heel fijn, gelukkig en gezond 2021 gewenst!

   Reply

 2. Leuk om weer van je te horen. Blijf gezond in 2021 en volgende jaren. Ik stel mijzelf helemaal geen aantal titels als doel. Ik ben gepensioneerd en heb dus wat meer tijd om aan ‘lezen’ te besteden. Ik woon in Brazilie, dus de online bibliotheek van de Openbare Bibliotheek is een uitkomst. Ik ben al 70 haar lid. Ik zag dat tijdschriften nu ook beschikbaar komen. Kan ik eindelijk in Story lezen welke mij onbekende persoon ‘het’ met welke andere, mij ook onbekende persoon doet.
  Daarnaast heb ik een abonnement op Bookchoice en laat me vaak door hun keuze verrassen en zoek dan verder. Dan ook nog Kindle. Daar heb ik nog een aantal staan, waar ik nog niet aan toegekomen ben. Ik deel je enthusiasme voor SF niet, maar vind het leuk om erover geinformeerd te blijven. Mag ik iets suggereren? Een van mijn favourite schrijvers.: Christopher Isherwood. Bekend vanwege de bewerkingen tot ‘Cabaret’, maar een groot verteller.

  Reply

 3. Ha Raymond, wat fijn om te lezen (ha!) dat je het lezen weer oppakt. Zo’n enorme stapel vind ik behoorlijk indrukwekkend hoor. Mijn doel is gewoon genieten en voor de vorm heb ik het maar ingesteld op 52 boeken, een boek per week dus. En meer uit eigen kast lezen, dat is haast een structureel terugkerend doel ;-)

  Goed vooruitzicht heb je met Connelly. Ik heb afgelopen week juist zijn laatste gelezen: Een gewaarschuwd man ??

  Reply

 4. hallo, 2 ereaders gaat mij minder bevallen en ipv de oude Kobo te vervangen ben ik me aan het oriënteren op een Onyx note. Een Android eink device. Dan heb ik Kobo en Kindle op een apparaat.

  Reply

 5. Dank voor je uitvoerig bericht. Op de plank hier: Alban van der Straten en ‘Sapiens’ blijft er op om (dikwijls) te herlezen…

  Reply

 6. Mooi zo een uitdagend verhaal. Ik zou zeggen: Zet hem op Raymond!

  Ik heb wel een vraagje… Ik zou ook graag aansluiten bij Goodreads en vroeg me af of er niet een Calibre plugin bestaat, die een uitgelezen boek (ik lees op een Kobo) direct als zodanig in mijn Goodreads account als gelezen opneemt.

  Groeten,
  Paul

  Reply

  • Helaas … ik ken er geen. Het zou ook vereisen dat je de status van een boek in de Calibre bibliotheek als ‘gelezen’ kunt zetten en dat er een link gelegd kan worden met de titel op Goodreads die dan ook nog eens op je ‘Currently reading’ lijst moet staan om die vervolgens daar ook als ‘read’ te zetten. Als het al mogelijk is met een plugin dan vermoed ik dat het meer werk is om dat correct in te stellen dan dat het kost om het handmatig op de site van Goodreads te doen :-)

   Op een Kindle werkt het wel overigens maar dat komt omdat Amazon de eigenaar is van Goodreads en de boel onder water kan koppelen. Dat zet ik trouwens wel expres uit want ik doe het liever handmatig omdat ik ook een beoordeling mee wil kunnen geven.

   Reply

 7. Alle goeds voor 2021 Raymond, leuk weer je te kunnen lezen. Ik zelf ben een fan van Hebban, de Nederlandstalige Bookreads zeg maar …
  Ik profiteer er hier van om een vraag te stellen ( ik ben een absoluut digibeet):
  mijn boeken staan in reserve in Calibre op m’n PC, die ik dan naar m’n Kobo verscheep in functie van mijn leesambities, niet alles, want dat vind ik te vol. Vorig jaar is er ergens een update gebeurd, is dit nu door Calibre of Kobo, dat weet ik niet, feit is dat m’n oudere boeken in Calibre nu een foutmelding hebben bij overzetten: bestandsvorm zou niet herkend worden. Concreet betekent dit dat ik nu titels heb, zonder boekinhoud. Herken je dit probleem of is dit te vaag?
  Beste groeten, Marina
  PS: Als superfan las ik zowat alles van Michael Connelly ( het is met een E, ik maak die fout ook , daarom viel het me op ). Straffe auteur, ben ik mee eens ;-)

  Reply

 8. Hoi, leuk artikel! Een vraagje, lees jij comics op de kindle / kobo? Bevalt dat goed? Ik heb een kindle aura en ben geen fan van comics op dat scherm.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top