Welke ebookacties zijn er in maart 2021 (plus overzicht top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooks

In tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je af en toe Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels. Tot september 2019 keek ik elke maand naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, en waar die voor de laagste prijs te koop waren. Daarnaast waren er elke maand vele ebookacties met kortingen en die probeerde ik ook in kaart te brengen.

Na een pauze van anderhalf jaar op Vakblog ga ik weer maandelijks kijken naar ebookacties en of/waar/in welke mate ebooks voor verschillende of afwijkende prijzen worden aangeboden. Aangezien de Nederlandse ebookwinkels nog maar nauwelijks van elkaar afwijken qua prijzen is dit vermoedelijk de laatste keer dat ik van de top 10 bestsellers een overzicht maak want het levert geen echte verrassingen op (tenzij je bereid bent bij Google Play je ebooks te kopen). Oftewel, ik ga me beraden op een andere manier om maandelijks een beeld te krijgen van het prijsbeleid van ebooks.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst van deze week, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze week (de lijst van week 11 2021) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. De jongen, de mol, de vos en het paard door Charlie Mackesy
 2. Ik ga leven door Lale Gül
 3. KliFi door Adriaan van Dis
 4. De tuinen van Buitenzorg door Jan Brokken
 5. Een nieuw sociaal contract door Pieter Omtzigt
 6. De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 7. Dat wordt nooit wat! door Bert Visscher [geen ebookversie]
 8. Shuggie Bain door Douglas Stuart
 9. Uitwaaien door Daphne Deckers
 10. Later door Stephen King

De ebookwinkels

Ik kijk naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Bookspot, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (19 maart 2021). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties

Anderhalf jaar afwezigheid en het is er niet spannender op geworden op de ebookmarkt. Op wat vreemde gevalletjes na waarbij titels niet te vinden zijn (3 titels zijn niet terug te vinden bij Amazon en eentje bij Bol en Google Play) is het duidelijk dat geen Nederlandse ebookwinkel afwijkt qua prijs. Ook Amazon.nl hanteert dezelfde prijs en ik dacht al even dat er geen enkel koopje te halen viel deze maand. Totdat ik bij Google Play Books uit kwam en er voor maar liefst drie van de 10 titels een prima aanbieding bleek te zijn. De waanzinnige boomhut, Shuggie Bain en Uitwaaien zijn daar respectievelijk 3, 4 en 4 euro goedkoper dan bij de andere ebookwinkels. Dat is een fikse korting!

Heb je een een abonnement op Kobo Plus? Dan kun je honderdduizenden boeken lezen maar geen eentje uit deze top 10. Net als via de Online Bibliotheek overigens. Luister je liever naar boeken? KliFi en Shuggie Bain zitten wel in het Kobo Plus Luisteren abonnement.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €102,39 voor de negen beschikbare digitale titels in plaats van €187,45 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus, vooral dankzij het grote voordeel bij Google Play Books, 54,6% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks. Zonder de acties bij Google Play zou dat boven de 60% komen overigens.

Ebookacties

Uitgevers zijn, zoals je hierboven kunt zien, voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit helaas. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij (vaak iets oudere) titels voor aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt. Als het er niet bij vermeld staat dan geldt de actie de gehele maand.

Permanente ebookacties

Elke ebookwinkel heeft zijn eigen deals die regelmatig vernieuwen – vaker dan dat ik ze probeer samen te vatten in dit overzicht – en het is dus een goed idee om zo af en toe even te kijken of er wat voor jou bij zit. Oftewel, dit zijn de pagina’s voor de echte koopjesjagers.

 • [doorlopend] Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn je deze keer weer 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels
 • [doorlopend] Bol heeft de ebookdeals zo goed verstopt dat ik ze niet kan vinden
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bookspot heeft een eigen aanbiedingenpagina waar je altijd de koopjes voor ebooks kunt vinden;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft een speciale pagina waar *alle* ebookacties op te vinden zijn;
 • [doorlopend] Bruna heeft een aanbiedingenpagina met koopjes voor alles wat ze aanbieden. En dus ook ebooks;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Beetje laat maar niet minder gemeend: dankjewel!

  Ik heb al een paar jaar een abonnement op BookChoice, veel voor weinig geld!, en daar zitten vaak erg nieuwe boeken tussen (luister en e-books). Heel blij mee.

  Enne.. ik download meer en meer m’n e-books bij de online bibliotheek: https://www.onlinebibliotheek.nl. Die hebben steeds sneller de nieuwste boeken (e-books en luisterboeken). Kennlijk komt dat nu echt op gang en zijn er goede afspraken met uitgevers gemaakt of in de maak. Ik heb er mijn Kobo Plus-abonnement voor opgezegd, want het aanbod nieuwe boeken vind ik daar enorm tegenvallen, zeker gezien het maandbedrag dat je betaalt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top