afbeelding van de Kobo Elipsa ereader

De Kobo Elipsa in de praktijk

Een jaar na de introductie van de (budget) Kobo Nia ereader komt Kobo niet met de opvolger van de Kobo Forma (of de Libra H2O) maar met compleet iets nieuws. De Kobo Elipsa is de grootste ereader die Kobo ooit gemaakt heeft met een scherm van 10,3 inch en heeft als belangrijkste vernieuwing dat het tevens als digitaal notitieblok fungeert. De Kobo Elipsa komt met een eigen Kobo Stylus waarmee je op het scherm notities kunt maken in ebooks en pdf’s, in de menu’s kunt navigeren en je eigen notitieblokken kunt volschrijven. Maar is de nieuwste toevoeging aan de range van Kobo ereaders het waard om 400 euro voor neer te tellen? Ook al is de hoes deze keer keurig inbegrepen in de prijs?

Als ik het goed geteld heb is de Kobo Elipsa het veertiende model ereader dat in bijna tien jaar tijd door Kobo op de markt is gebracht. Dat zijn niet allemaal even vernieuwende modellen geweest – er is maar zo veel dat je kunt innoveren aan een ereader – maar je moet het Kobo nageven dat ze bij de meeste modellen een duidelijke focus op een specifieke functie van een ereader leggen.

Of het nou de schermverlichting is met blauw licht filter, de ‘waterbestendigheid’ of de bij de Forma geïntroduceerde (en bij mij zo geliefde) fysieke bladerknoppen, bijna elk model heeft zijn eigen unieke kenmerk. Voor de Kobo Elipsa combineerde Kobo de vraag (?) voor een nog grotere ereader met de mogelijkheid om dat grotere scherm ook te kunnen gebruiken om op te schrijven. Een functionaliteit die niet nieuw is – de reMarkable (2) en de Onyx Boox Note Air zijn al langer op de markt – maar die nog niet eerder gedaan is door een partij die toch echt de focus heeft op het verkopen van ebooks en de bijbehorende leeservaring. Mijn eigen ervaring met de reMarkable is dat het een fijn apparaat is om op te tekenen en aantekeningen te maken maar dat het lezen van ebooks een aanzienlijk minder plezierige activiteit is.

Ik ga hieronder zeer uitgebreid in op zowel de lees- als schrijfervaring op de Kobo Elipsa – met speciale aandacht voor de mogelijkheden om gemaakte aantekeningen in documenten en notitieblokken te kunnen gebruiken buiten de Elipsa – maar geef mijn oordeel nu alvast als je je afvraagt of de Kobo Elipsa voor jou de aanschaf waard is.

De Elipsa is voor jou als je op zoek bent naar een grote ereader waar je dus veel tekst op kwijt kunt en minder hoeft te bladeren. Zonder hoes weegt de ereader minder dan 400 gram en hoewel een 10,3 inch ereader niet in alle gevallen handig is om op te lezen, is het zonder twijfel een verademing als je altijd al een ereader met een veel groter scherm had willen hebben. Het enige grote nadeel voor mij is het ontbreken van bladerknoppen die juist bij dit grotere scherm het eenhandig gebruik mogelijk had moeten maken. Nu moet je iedere keer weer op het scherm tikken en als je nu een Forma of een Libra hebt, dan ga je dat niet waarderen. Hoewel er een uitstekende schermverlichting op zit, heeft Kobo geen blauwlicht filter toegevoegd. Mocht je dit gewend zijn van eerdere Kobo ereaders, besef dat het bij de Elipsa ontbreekt.

Met betrekking tot de schrijffuncties van de Kobo Elipsa: schrijven op een e-ink scherm van een ereader heeft altijd een vertraging die een tablet of smartphonescherm niet kent. De digitale inkt komt een fractie van een seconde achter je pen aan. Het goede nieuws is dat dit na enig wennen wel prima werkt en je de Elipsa, zeker in combinatie met de meegeleverde hoes, heel goed als notitieblok kunt gebruiken. Je kunt de volgeschreven pagina’s exporteren naar Dropbox en datzelfde kan (automatisch) ook met pdf’s waar je aantekeningen of markeringen in gemaakt hebt. Voor aantekeningen en markeringen in ebooks geldt echter dat deze opgesloten blijven op de ereader en niet geëxporteerd kunnen worden. Je zult het ebook moeten bewaren op de ereader om de gemaakte aantekeningen en notities na te kunnen lezen.

Oftewel, de Kobo Elipsa is een uitstekende ereader maar heeft voor degenen die er alleen maar op willen lezen slechts de grootte als het unieke voordeel. De Elipsa is simpelweg de grootste ereader die je kunt kopen maar heeft geen fysieke bladerknoppen, is niet waterdicht en heeft niet de ComfortLightPro blauwlichtfilters die eerdere modellen wel hadden. Ben je iemand die graag streept, markeert en aantekeningen maakt in ebooks, (pdf)documenten of boodschappenlijstjes maken op je grote ereader wel ziet zitten? Dan is de Kobo Elipsa de moeite van het proberen waard denk ik. Wil je alleen maar lezen en niet per se de grootste ereader kopen die er is? Dan is de Kobo Forma of de Kobo Libra H2O een beter en minder duur alternatief.

De Kobo Elipsa samengevat

Specificaties:

 • Een 10,3 inch scherm (Carta E-Ink 1200 Touchscreen), 1404×1872 pixels en 227 pixels per inch. De grootte van het scherm is vergelijkbaar met een iPad
 • 32GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart. Dit is 4x zo veel als eerdere ereaders van Kobo en voldoende voor duizenden ebooks en documenten;
 • Een grip/brede rand die je linkshandig of rechtshandig kan vastpakken waarna de tekst op het scherm mee draait;
 • Afmetingen: 193 x 227.5 x 7.6 mm. De Kobo Elipsa is 383 gram zwaar (ter vergelijking, de Forma is 197 gram) zonder hoes. Inclusief hoes en stylus (die in de hoes geplaatst kan worden) weegt de Elipsa 752 gram.;
 • USB-C aansluiting voor het opladen;
 • Te koop voor €399,99

Pluspunten:

 • De Kobo Elipsa is groot! Met een 10,3 inch scherm is het de grootste ereader die je kunt kopen;
 • De Elipsa is ondanks zijn grote scherm nog steeds goed met één hand vast te houden voor ontspannen lezen mits je hem zonder hoes gebruikt;
 • Je kunt de Elipsa met je linkerhand vasthouden, je rechterhand vasthouden of zelfs in landscape stand vastpakken. De tekst op het scherm draait dan automatisch mee (dat is overigens uit te zetten als je dat niet wilt);
 • De Kobo Stylus wordt meegeleverd en daarmee schrijf je echt gemakkelijk op de Elipsa in ebooks, pdf’s en de nieuwe notitieblokkenfunctie;
 • Dropbox ondersteuning voor het synchroniseren van je eigen ebooks en documenten naar de ereader *en* het exporteren van je notitieblokken.

Minpunten:

 • Geen fysieke bladerknoppen. De Elipsa is ondanks zijn grootte nog steeds goed met 1 hand vast te houden maar je hebt altijd een tweede hand nodig om te bladeren door te tikken op het scherm;
 • Geen aparte ‘read only’ hoes verkrijgbaar of meegeleverd. De meegeleverde sleepcover hoes voldoet uitstekend als je wilt schrijven op de Elipsa maar maakt de ereader te zwaar als je er alleen op wilt lezen;
 • Geen ComfortLightPro schermverlichting met blauwfilter;
 • Markeringen en notities maken met de stylus werkt niet bij bibliotheek boeken (met DRM beveiligd) en zelf geconverteerde Kobo EPUB boeken;
 • Markeringen en notities in ebooks zijn niet te exporteren en blijven onlosmakelijk verbonden met het ebook op de Elipsa. Verwijder je het ebook, dan verwijder je effectief ook de markeringen en notities;
 • De prijs van €399,99 is pittig. Kobo brengt met de Elipsa zijn grootste maar ook de duurste ereader uit.

Het uiterlijk en de hardware

Het is niet verrassend dat de Kobo Elipsa lijkt op een notitieblok als die in de meegeleverde hoes zit.

Kobo Elipsa in de sleepcover hoes

Het is een sleepcover hoes – wat betekent dat de Elipsa automatisch in de slaapstand gaat als je de flap over het scherm doet – en die zo gevouwen kan worden dat die ook als een (kleine) standaard fungeert. In de hoes is boven het scherm ruimte om de stylus in op te bergen.

De Kobo stylus is ook het echte nieuwe aan deze ereader natuurlijk. Het is een stevige stylus die werkt op een AAAA batterij (dat is 4xA, ik wist eerlijk gezegd niet eens dat die bestonden) die eveneens meegeleverd wordt. Enigszins goed verstopt in het doosje overigens. De stylus is voorzien van twee knoppen die bij je vinger zitten als je hem vasthoudt. Eén knop is voor het selecteren van woorden (door ze aan te tikken met de knop ingedrukt) terwijl de andere knop geschreven tekst of lijntjes ‘uitgumt’. De stylus werkt ook perfect om mee te navigeren door de menu’s van de ereader trouwens. Als je eenmaal de stylus gewend bent voelt het raar om met je vingers door de menu’s te tikken.

Foto van de Kobo Elipsa ereader

De brede rand dient als grip waar je gemakkelijk je hand kwijt kunt als je je ereader wilt vasthouden, zonder dat je iedere keer moet oppassen dat je met je hand of vingers het scherm aanraakt met onbedoelde gevolgen.

Om te voorkomen dat je altijd verplicht je ereader met dezelfde hand moet vastpakken heeft Kobo ook een gyroscoop ingebouwd waarmee de ereader ‘weet’ hoe de ereader vastgepakt is en vervolgens het beeld kan kantelen. Ongeacht of je dus de Elipsa met je linkerhand of rechterhand vastpakt, het beeld draait mee zodat je ‘gewoon’ kunt gaan lezen.

Met een icoontje rechts boven in het menu van de ereader (dat pas verschijnt als je een boek aan het lezen bent!) kun je het automatisch draaien uitzetten en vastzetten op Portret of Landschap stand.

Behalve de aan/uitknop, die verzonken en nogal onzichtbaar verzonken is in de rand, beschikt de Elipsa over een USB C aansluiting waarmee dit de eerste ereader is van Kobo die over deze snellere aansluiting beschikt. Vanzelfsprekend is het kabeltje gewoon meegeleverd.

Forma vs Elipsa

Met 7,8 inch was de Kobo Forma in 2018 destijds de grootste ereader van Kobo maar het verschil met de 10,3 inch Elipsa is opvallend:

Foto van de Kobo Elipsa ereader naast de Kobo Forma
Zelfs met een grotere regelafstand past er flink meer tekst op het scherm van de Elipsa en leest het – mijns inziens – wat rustiger en fijner.

De software

De Kobo Elipsa maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders maar krijgt wel als eerste de nieuwe versie 4.28 waarin de nieuwe ‘Mijn Notitieblokken’ functionaliteit toegevoegd is en die vanzelfsprekend exclusief blijft voor de Elipsa. Op het hoofdscherm worden bovenin de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt, het geïntegreerde Pocket gebruikt enz.

Als je de Kobo Elipsa voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo/Bol account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

In de menubalk onderin vind je ‘Mijn Boeken’, ‘Mijn Notitieblokken’, ‘Ontdek’ en alle ereaderinstellingen in het deel ‘Meer’. Het onderdeel ‘Mijn Boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt, via Dropbox gesynchroniseerd hebt en de titels die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn.

Alleen de recentste vijf boeken worden gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je (alleen) in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteurs, Reeks en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken, uit Dropox afkomstige documenten/boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het gebruikte account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Reeks toont alle titels die binnen 1 serie op je ereader staan. Hoe goed dit werkt is wel afhankelijk van de metadata die door Bol en Kobo aan titels meegegeven is (of die je zelf bijvoorbeeld in Calibre hebt toegevoegd).

Het laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Lezen in de landschapstand kennen we al van de Kobo Forma en werkt ook prima op de Elipsa. Het is vooral een aanrader als je je ereader bijvoorbeeld op schoot wilt leggen tijdens het lezen. Een twee kolommen (pagina’s) weergave in de landschapstand zou een nuttige toevoeging kunnen zijn maar die is er vooralsnog niet.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu sowieso handige aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan.

Bij diezelfde leesinstellingen kun je ook bepalen of en hoe je je leesvoortgang wilt zien. Je kunt de leesvoortgang in het hoofdstuk laten zien in de header (als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen) en de leesvoortgang in het totale boek in de footer (idem als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen). Je kunt beide ook uitzetten en alleen een leesvoortgangsbalk helemaal onderin het scherm laten zien als je dat prettiger vindt.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden na al die jaren waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Elipsa te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 5.21 nodig. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Dropbox

Eén van de belangrijkste functionaliteiten van de Kobo Elipsa is de ondersteuning voor Dropbox. Die is niet nieuw voor de Elipsa (de Forma was tot nu toe de enige Kobo ereader die Dropbox integratie bood) maar is nu wel extra belangrijk geworden. Door je Kobo/Bol account op de ereader te koppelen met een Dropbox account wordt het mogelijk om ebooks, maar ook PDF documenten die je wilt voorzien van aantekeningen, te synchroniseren naar de Elipsa zonder dat je daarvoor de ereader aan een computer hoeft te koppelen. Voor PDF documenten werkt die koppeling ook andersom want zodra je een PDF gaat bewerken wordt de aangepaste versie meteen terug gesynchroniseerd met de Dropbox map. Mits je verbonden bent met wifi natuurlijk.

Een uitleg hoe je je ereader/account koppelt met Dropbox kun je hier vinden.

Schrijven op de Elipsa

Het zal duidelijk zijn dat de Elipsa bedoeld is om op te schrijven. Dat komt goed tot zijn recht in de nieuwe Mijn Notitieboeken optie in het menu maar kan ook gebruikt worden in ebooks en PDF documenten.

Foto van bewerkte ebooks en pdf documenten op de Kobo Elipsa ereader

Notities maken in ebooks kon altijd al op een Kobo ereader. Door een paar seconden te drukken op een woord krijg je de optie om het woord of zin te markeren danwel te voorzien van een notitie die je dan moet typen. Typen hoeft niet meer met de stylus want je kunt nu omcirkelen, krassen, markeren, doorstrepen, enz naar hartelust. Tenminste, in de meeste ebooks want het werkt niet als ze met Adobe DRM beveiligd zijn (zoals bijvoorbeeld ebooks van de bibliotheek) en het lukt me ook niet met mijn elders gekochte ebooks die ik met Kepubify had geconverteerd naar Kobo ebooks. Met de bij Bol/Kobo gekochte ebooks ging het wel goed, net als bij de reguliere EPUBs die ik via Dropbox op de Elipsa gezet had.

Het is wel goed om te beseffen dat alle slimme en briljante notities die je met de stylus in een ebook maakt alleen maar op de Elipsa zelf na te lezen zijn. Ze zijn niet te exporteren naar Dropbox omdat ze als een afbeeldingslaag ‘bovenop’ het ebook getoond worden en niet als combinatie geëxporteerd kunnen worden zonder meteen een onrechtmatige kopie van het ebook te maken. Vergelijk het met een heel dun stukje vloeipapier dat over alle pagina’s van een boek ligt. Je schrijft op dat vloeipapier maar een exportbestand zou behalve dat vloeipapier ook een kopie van de pagina’s moeten bevatten waar je geschreven hebt. Het enige alternatief zou zijn om screenshots/foto’s te maken van al die pagina’s en dat is precies wat ik zelf gedaan heb voor de titels waar ik in geschreven heb.

Met PDF documenten heb je dit probleem niet want dit zijn feitelijk al afbeeldingsbestanden. Het werkt nog steeds niet overigens als de PDF documenten beveiligd zijn maar in zelfgemaakte en onbeveiligde PDF documenten kun je alles schrijven wat je maar wil en de wijzigingen worden meteen geupload naar Dropbox zodra je het document sluit op de Elipsa.

Mijn Notitieboeken

In Mijn Notitieboeken heb je echter geen enkele last van restricties door beveiligde ebooks of potentiële auteursrechtinbreuken. Het nieuwe onderdeel in de onderste menubalk van de Elipsa bied je simpelweg toegang tot een schier oneindig aan te maken notitieblokken waar je net zo veel op kunt schrijven als je wilt.

menuscherm van de Mijn Notitieblokken optie op de Kobo Elipsa ereader.

Je krijgt allereerst de keuze voorgeschoteld om een Basis notitieblok aan te maken of een Uitgebreid notitieblok. Die laatste heeft aanzienlijk meer opmaakopties maar de belangrijkste is dat het je handschrift omzet naar tekst. Als je bijvoorbeeld aantekeningen maakt bij een vergadering dan is dat de enige/beste optie om deze om te laten zetten naar tekst in een Word document.

In een Basis notitieblok heb je dan ook maar weinig opties. Standaard krijg je ruitjespapier als achtergrond maar dat kun je veranderen naar gelinieerd, gestippeld of blanco. Je schrijft, tekent of doodelt wat je wil en heb je de optie om je creaties te exporteren naar de computer of naar je Dropbox account als PDF, JPG of PNG bestand.

In een Uitgebreid notitieblok begin je met een gelinieerd vel en kun je nog steeds schrijven wat je wil. In het menu rechtsboven heb je echter meer opties:

menu optie van de notitieblokken op de Kobo Elipsa ereader

Met Alles converteren past de Elipsa ook handschriftherkenning toe op geschreven tekst en dat werkte behoorlijk goed met mijn slordig handschrift. Eventuele fouten in die herkenning zijn niet te corrigeren overigens maar dat is sowieso handiger in een tekstverwerker te doen. Bij Exporteer: notitieblok kun je kiezen om het als Word bestand te exporteren naar je computer of Dropbox.

In beide soorten notitieblokken heb je dezelfde keuzes in soort, pen-dikte en pen-schaduw van de lijnen die je met je stylus maakt. Het is een kwestie van uitproberen om te kijken wat voor jou werkt.

menu optie van de notitieblokken op de Kobo Elipsa ereader

Conclusies

De Elipsa is met recht een vernieuwing in het land van ereaders. Niet omdat het iets revolutionairs doet – er bestaan al goede e-ink tablets waar je op kunt schrijven – maar omdat het een uitstekende (en grote!) ereader met alle gemakken van het digitaal lezen waar Kobo de afgelopen 10 jaar aan gewerkt heeft, combineert met een digitaal notitieblok.

De combinatie werkt goed maar er valt zeker het één en ander op aan te merken. Als je alleen op zoek bent naar een goede ereader dan kan het grote formaat een pluspunt zijn maar je loopt al snel tegen de minpunten aan. Het grote formaat betekent dat de ereader niet heel handig is om mee te nemen onderweg en de combinatie met de meegeleverde hoes en stylus betekent dat de Elipsa 3 keer zwaarder is dan de Forma of Libra in hun respectievelijke hoezen. Daarbij mis je de bladerknoppen, de waterbestendigheid en het blauwlichtfilter van de schermverlichting. Wil je simpelweg een zo groot mogelijke ereader? Dan is de Elipsa je enige keuze en zal het je wellicht weinig kunnen schelen wat er allemaal aan ontbreekt of wat je voor de overige ongebruikte functionaliteiten betaalt.

Zelf hoop ik dat een eventuele opvolger wel voorzien gaat worden van fysieke bladerknoppen en een aparte leeshoes voor als je die ereader voornamelijk gebruikt om op te lezen. Een Forma/Elipsa combinatie met zowel een leeshoes, schrijfhoes en stylus. Dat zou de vraagprijs van 399,99 euro wat mij betreft kunnen rechtvaardigen. Tot die tijd is het lastig om de Elipsa aan te bevelen terwijl de Forma mijns inziens de betere keuze voor de veeleisende veellezer is en de Libra H2O recentelijk twee tientjes in prijs gezakt is.

En toch ben ik enthousiast over het kunnen schrijven op een Kobo ereader. De stylus bevalt goed en aangezien ik zowel veel lijstjes/korte aantekeningen maak en altijd mijn ereader in de buurt heb liggen, zie ik het mezelf wel daarvoor gebruiken. Als ik PDF documenten zou willen/moeten voorzien van commentaar dan zou de Elipsa beter voor me kunnen werken dan mijn iPad maar los van de notitieblokken zie ik zelf geen reden om die functie te gebruiken, net als het met de stylus maken van notities in ebooks.

Uiteindelijk is de Elipsa wat mij betreft een ereader met een extra schrijffunctionaliteit. Het belangrijkste is dat de ereader moet overtuigen als zelfstandig apparaat ten opzichte van zijn voorgangers. Kobo komt goed in de buurt maar de Elipsa levert voor mij net iets te veel in ten opzichte van de drie jaar oude Forma. De Kobo Stylus en het grotere e-ink tabletformaat voegen absoluut iets nieuws toe maar het maakt mij vooral nieuwsgierig naar een eventuele opvolger. Gaat Kobo verder ontwikkelen op A4 digitale notitieblokken die ook goede ereaders zijn of op het verbeteren van ereaders met mogelijkheid om ze als een digitaal notitieblok te gebruiken? Ik ben namelijk wel geïnteresseerd in een 8 inch Forma 2 waar je ook met de stylus op kunt schrijven.

De Kobo Elipsa is nu te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 399,99 euro.
Met dank aan oona agency voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

 1. Bedankt voor deze review. Fijn om afbeeldingen van een gebruiker te zien en goed om de vergelijking met andere e-readers te lezen.
  Gezien de nadelen vind ik de prijs vrij hoog. En het verraste me dat er een batterij in de stylus zit. Als je op vakantie gaat, moet je dus niet alleen de accu van je e-reader checken, maar ook die van de stylus.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top