header kobo libra 2

De Kobo Libra 2 in de praktijk

Twee jaar nadat de Kobo Libra H2O verscheen komt Kobo met de opvolger, de Kobo Libra 2. Dit is wederom een ereader met een 7 inch scherm, grip waardoor je hem zowel links- als rechtshandig kunt vasthouden en fysieke bladerknoppen. De grote vernieuwing deze keer is echter de ondersteuning voor bluetooth speakers en hoofdtelefoon met de mogelijkheid om luisterboeken te kunnen luisteren. Tenminste, als je een abonnement op Kobo Plus Lezen en Luisteren hebt. Is de Libra 2 de moeite van het upgraden waard?

Kobo heeft tegelijkertijd de Kobo Libra 2 en de Kobo Sage uitgebracht. De Sage is de opvolger van de Kobo Forma en de review kun je binnenkort hier ook vinden op Vakblog.

In de review voor de Kobo Elipsa schreef ik als conclusie: Wil je alleen maar lezen en niet per se de grootste ereader kopen die er is? Dan is de Kobo Forma of de Kobo Libra H2O een beter en minder duur alternatief. Kobo had kennelijk hetzelfde voor ogen want slechts enkele maanden na de release van de Elipsa komen ze nu met opvolgers van zowel de Forma als de Libra H2O. De Kobo Sage is het nieuwe premiummodel en breidt de mogelijkheden van de Forma uit met de ondersteuning van de Kobo Stylus waardoor je nu ook op een ‘gewone’ ereader aantekeningen kunt maken. De Libra 2 lijkt erg op de Libra H2O met ogenschijnlijk alleen een kleine redesign van de grip en bladerknoppen.

Toch is dat niet alles. De Libra 2 heeft (net als de Sage overigens) een aantal kleine maar waardevolle upgrades gekregen: het e-ink scherm is een tik beter qua contrast en weergave en de oude micro-usb connector is vervangen door een USB-C aansluiting waardoor je makkelijker/sneller kunt opladen en bestanden kunt overzetten.

Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl beschikken de beide nieuwe ereaders van Kobo nu over de mogelijkheid om luisterboeken te luisteren dankzij een ingebouwde mediaspeler en bluetooth ondersteuning voor speakers en hoofdtelefoons. Dat moeten wel de luisterboeken zijn uit het eigen Kobo Plus Lezen en Luisteren abonnement – je kunt geen eigen muziekbestanden of elders gekochte luisterboeken op de ereader zetten – maar het werkt goed en maakt het Kobo Plus abonnement zeer zeker aantrekkelijker voor de liefhebbers van luisterboeken.

Ik ga hieronder uitgebreider in op de hardware en software van de Kobo Libra 2 maar dat hoef je niet allemaal door te scrollen om mijn conclusies te lezen: Ongeacht of je wel of niet zit te wachten op de mogelijkheid om luisterboeken op je ereader te beluisteren, de Kobo Libra 2 is een uitstekende update van de Libra H2O. Deze ereader heeft een licht verbeterd design, beschikt over alle toeters en bellen van zijn voorganger zoals de ComfortLightPro schermverlichting, fysieke bladerknoppen en de water resistentheid maar heeft ook een (iets) beter scherm en een moderne(re) USB-C aansluiting. Tel daar nog bij op dat de interne opslagruimte verviervoudigd is naar 32 GB en de prijs van 189,99 euro slechts een tientje meer is dan die van de Libra H2O en dan kun je alleen maar concluderen dat de Kobo Libra 2 zeer de moeite waard is als je op zoek bent naar een nieuwe ereader.

De Kobo Libra 2 samengevat

Specificaties:

 • Een 7 inch scherm (Carta E-Ink 1200), 1264×1680 pixels en 300 pixels per inch. Met ondersteuning voor een donkere modus in de software waarmee je dus witte letters op een zwarte achtergrond kunt krijgen;
 • USB-C aansluiting (snellere datatransfer met je computer);
 • 32 GB interne opslag, genoeg voor duizenden ebooks en tientallen luisterboeken;
 • Een grip die je linkshandig of rechtshandig kan vastpakken – de tekst op het scherm draait mee – en waarin fysieke bladerknoppen verwerkt zijn;
 • Beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit.
 • Afmetingen: 144,6 x 161,6mm. De Libra 2 is 215 gram zwaar (23 gram zwaarder dan de Libra H2O);
 • 1Ghz MX6 processor en 512MB geheugen. Net als alle Kobo modellen van de afgelopen jaren;
 • ComfortLightPro (frontale schermverlichting met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht);
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte;
 • Te koop voor €189,99 (100 euro goedkoper dan de Sage).

Pluspunten:

 • Fysieke bladerknoppen. Iets subtieler dan de knoppen op de Libra H2O maar ze werken uitstekend;
 • Ondersteuning voor Kobo Audioboeken luisteren middels een Bluetooth verbinding met je eigen bluetooth hoofdtelefoon of speaker;
 • De Libra 2 is perfect met één hand vast te houden voor ontspannen lezen dankzij de grip en de bladerknoppen die nog steeds binnen bereik zijn;
 • Je kunt de Libra 2 met je linkerhand vasthouden, je rechterhand vasthouden of zelfs in landscape stand vastpakken waarbij de tekst op het scherm – en de functionaliteit van de bladerknoppen – naadloos meedraaien;
 • Introductie van de Kobo software (4.30) die diverse nieuwe functionaliteiten toevoegt die de leeservaring verbeteren, zoals de donkere modus en de grootletter modus om de letters in de menu’s te vergroten. Deze software is inmiddels ook beschikbaar voor alle andere Kobo modellen maar niet met de donkere modus;
 • Een snellere USB-C aansluiting betekent dat je eindelijk afscheid kunt nemen van je micro-usb kabels en gebruik kunt maken van de usb-c kabels die je ongetwijfeld al hebt liggen;
 • Prima nieuw e-ink carta 1200 scherm met uitstekende schermverlichting en waterbestendigheid, al is dit niet uniek voor de Libra 2;
 • Hoewel de prijs van €189,99 nog steeds fors is natuurlijk, ligt deze 100 euro onder die van de Sage terwijl de verschillen redelijk klein zijn.

Minpunten:

 • Het ontbreken van een 3,5mm aansluiting voor een bedrade hoofdtelefoon is verklaarbaar maar werpt wel een extra drempel(tje) op. Heeft iedereen tegenwoordig een bluetooth hoofdtelefoon/oordopjes?
 • Nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten voor epubs. Kom op Kobo, dit schrijf ik nu al 10 jaar bij de reviews van jullie ereaders, doe mij nou eens een plezier ;-)

Het uiterlijk en de hardware

Net als de Kobo Libra H2O en de Forma is de Kobo Libra 2 niet symmetrisch. De Libra 2 heeft aan 1 kant een dikke rand die als grip dient waarmee je gemakkelijk de ereader kunt vasthouden zonder dat je (per ongeluk) het scherm aanraakt. In die rand zijn ook de processor, USB-C aansluiting en bladerknoppen verwerkt.

Om te voorkomen dat je altijd verplicht je ereader op dezelfde manier moet moet vastpakken is er een gyroscoop ingebouwd waarmee de ereader ‘weet’ hoe de ereader vastgepakt is en vervolgens het beeld kan kantelen. Ongeacht of je de Libra 2 met je linkerhand of rechterhand vastpakt, het beeld draait mee zodat je ‘gewoon’ kunt gaan lezen. Dat trucje doet de Libra 2 ook met de bladerknoppen waardoor de onderste knop altijd degene is waarmee je vooruit bladert en de bovenste knop te gebruiken is om terug te bladeren.

Met een icoontje in het menu van de ereader (dat pas verschijnt als je een boek aan het lezen bent!) kun je het automatisch draaien uitzetten en vastzetten op Portret of Landschap stand. Daarnaast kun je bij de Leesinstellingen de functies van de beide bladerknoppen omkeren mocht je liever vooruit bladeren met de bovenste knop.

De Libra 2 heeft ook weer de aan/uit knop op de achterzijde zitten waarbij je weliswaar soms eventjes moet voelen waar die zit – afhankelijk van hoe je de ereader vast hebt – maar wat aanzienlijk prettiger werkt dan de een kleine knop in de grip zoals de Forma heeft.

De achterkant is ook voorzien van een patroon waardoor je voldoende grip hebt met je vingers en de ereader minder snel genegen is uit je handen te glijden. Dat zou zonde zijn, nietwaar?

Processor en schermverlichting

Qua processor (dat bepaalt hoe snel de ereader is) en schermverlichting is er letterlijk niets nieuws te melden. De processor blijft dezelfde 1Ghz MX6 single core processor die al jaren de Kobo modellen aanstuurt. Ook de schermverlichting, de ComfortLight Pro schermverlichting, is dezelfde als geïntroduceerd in de Kobo Aura ONE vijf jaar geleden.

Een aantal gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een betere lichtverspreiding en laten het scherm er witter uitzien. Behalve de witte LED lampjes zijn er ook ook nog eens een aantal LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting. Dit werkt uitstekend en is een absolute aanrader als je veel en vaak in bed leest bijvoorbeeld. Je kunt instellen dat ‘s avonds (vanaf een tijdstip van je keuze) automatisch het blauwlichtfilter aangaat maar er is geen sensor aanwezig die zelf kijkt of je voldoende licht hebt om bij te kunnen lezen.

Waterbestendig

De Kobo Libra 2 is waterbestendig is volgens de zogeheten IPX8 certificering. Dat is dezelfde mate van waterbestendigheid als de Aura H2O Edition Two, de Forma en de Libra H2O. Waar dit op neerkomt is dat de Kobo Libra 2 maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Let wel dat dit handig als je per ongeluk je ereader in het bad laat vallen of in een plasje water maar dat je geen fijne leeservaring hebt als je onder de douche of onder water een boek wilt gaan lezen. Het scherm reageert namelijk niet meer op input als het kletsnat is dus bladeren door een boek is er dan niet meer bij.

De software

De Kobo Libra 2 maakt gebruik van dezelfde software als de overige Kobo ereaders maar krijgt als eerste de allernieuwste 4.30 versie waarin een aantal nieuwe en veranderde functionaliteiten zijn toegevoegd.

Op het hoofdscherm worden bovenin nog steeds de vier laatstgelezen boeken getoond terwijl in het onderste deel het onderdeel ‘Mijn boeken’ vast getoond worden en er drie ‘blokken’ kunnen variëren, afhankelijk van of je verzamelingen aangemaakt hebt op de ereader (of in de Bol/Kobo app), het geïntegreerde Pocket gebruikt enz. Het zal je niet verrassen dat de Kobo Plus abonnementen ook gepromoot wordt op de voorpagina.

Als je de Libra 2 voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in (één van) die accounts hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Bol of Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

Het onderdeel ‘Mijn boeken’ is het hart van de software aangezien daar alle boeken getoond worden die je er rechtstreeks zelf op gezet hebt of die je bij Bol danwel Kobo gekocht hebt en naar de ereader gesynchroniseerd zijn.

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden alleen de laatste vijf gesynchroniseerd naar je ereader om ruimte te besparen. Je ziet wel alle gekochte titels staan maar die moeten eerst nog handmatig gedownload worden. Overigens kun je in je Kobo account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, verplaatsen naar het archiefdeel zodat ze ‘onzichtbaar’ worden voor je ereader. Lees hier hoe je dat doet. Heb je een Bol account, dan heb je geen archief helaas.

Mijn boeken is ingedeeld in tabbladen voor BoekenAuteursReeks en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken waarin je de lijst met boeken kunt filteren – op al eerder geopende boeken, ongelezen boeken, (bij Bol/Kobo) gekochte boeken, uit Dropox afkomstige documenten/boeken en (uit je account) gedownloade boeken. Heb je een Kobo Plus abonnement op het gebruikte account? Dan kun je ook hier op filteren en sorteren.

Het tabblad Auteurs geeft je een extra snelle ingang om bij de titels van je favoriete auteurs te komen. Het is een stuk sneller en gemakkelijker dan de hele lijst met boeken sorteren op auteur.

Reeks toont alle titels die binnen 1 serie op je ereader staan. Hoe goed dit werkt is wel afhankelijk van de metadata die door Bol en Kobo aan titels meegegeven is (of die je zelf bijvoorbeeld in Calibre hebt toegevoegd).

Het laatste tabblad is Verzamelingen waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden. Deze verzamelingen worden ook gesynchroniseerd als je met je account in de Bol/Kobo app inlogt en daar kun je ze ook beheren.

De leeservaring

De mogelijkheden om je hele leeservaring naar eigen smaak aan te passen zijn uitstekend bij Kobo. Je kunt natuurlijk het lettertype veranderen naar één van de 12 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Op de Libra 2 kun je ook lezen in de landschapstand. Dit werkt prima en is zelfs een aanrader als je je ereader bijvoorbeeld op schoot wilt leggen tijdens het lezen. Door de lettergrootte of regelafstand aan te passen is het een prima manier om ontspannen te lezen zonder dat je constant de ereader moet vasthouden.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu sowieso handige aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zelf bijzonder irritant en daar is de plek om het uit te zetten.

Bij diezelfde leesinstellingen kun je ook bepalen of en hoe je je leesvoortgang wilt zien. Je kunt de leesvoortgang in het hoofdstuk laten zien in de header (als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen) en de leesvoortgang in het totale boek in de footer (idem als overgebleven tijd, aantal pagina’s of percentage gelezen). Je kunt beide ook uitzetten en een leesvoortgangsbalk helemaal onderin het scherm laten zien als je dat prettiger vindt.

Nieuw voor de Libra 2 (en de Sage) dankzij het vernieuwde scherm is de optie bij de leesinstellingen om de Donkere Modus aan te zetten. Het zorgt er voor dat je nu witte letters op een (bijna) zwarte achtergrond krijgt, iets waar veel lezers op zitten te wachten gezien het grote aantal vragen dat ik er over kreeg de afgelopen jaren.

Handig voor het lezen in bed ‘s avonds zonder anderen wakker te houden met een (felle) schermverlichting.

Het is al jaren mogelijk om de donkere modus aan te zetten op een Kobo ereader maar het vereist een kleine ‘hack’ omdat Kobo het niet officieel ondersteunde. Met de nieuwe schermen op de Libra 2 en Sage is dit nu eindelijk een menu-optie geworden bij de Leesinstellingen maar deze optie ontbreekt – ook bij de nieuwste softwareversie – op de oudere Kobo modellen.

Het (navigatie)menu heeft ook een upgrade gekregen want als je nu omhoog veegt vanaf de onderkant van de pagina wordt het menu getoond en is er een nieuwe navigatiebalk bijgekomen om door het hele ebook te navigeren in plaats alleen door het hoofdstuk zoals dat voorheen was. Een zwarte stip toont waar je bent gebleven als je terug wilt naar de vertrekpagina en er verschijnt een preview van pagina’s als je via de navigatiebalk aan het bladeren bent. Op die manier kun je snel terug (of vooruit) bladeren om die ene pagina te vinden die je zoekt.

Onder de navigatiebalk, aan de rechterkant, vind je nu ook een icoontje waarmee je alle notities gemakkelijk kunt terugvinden die je in dat boek gemaakt hebt in één overzicht. Helaas kun je die nog steeds niet exporteren op een gemakkelijke manier maar daar is wel een mouw aan te passen gelukkig.

Over navigatie gesproken, bij de Beta functies (onder de Instellingen) vind je een optie om de lettergrootte van de tekst in de menu’s van de ereader aan te passen. Want het is natuurlijk leuk en handig om de letters van je boek groter te maken maar wel knap vervelend dat je vervolgens met behulp van piepkleine letters de menu’s in moet duiken.

De groteletterinstelling is ook beschikbaar op oudere modellen Kobo ereaders die bijgewerkt zijn met de recentste updates. Bij Geavanceerd kun je zelf bepalen hoe groot de letters in het menu weergegeven worden.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Je vindt elders op dit blog ook nog andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Ik gebruik het gratis Calibre om mijn ebooks te beheren en dat programma heeft vele plugins en tools die handig zijn in combinatie met Kobo ereaders. Om de Kobo Libra 2 optimaal te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 5.30 nodig die op 22 oktober is uitgekomen. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de ereader niet herkend wordt.

Libra H2O vs Libra 2

De Kobo Libra H2O (links) en de Kobo Libra 2 (rechts)

De verschillen tussen de Libra H2O en de Libra 2 zijn klein en vallen niet meteen op maar je merkt wel dat je een recentere ereader in je hand hebt bij de Libra 2. Het bladeren lijkt sneller te gaan (ondanks de identieke processor en softwareversie), ik ben nu al compleet gewend aan de USB-C aansluiting maar het verschil in de schermen van beide ereaders valt pas goed op als je ze naast elkaar legt. Met een identieke resolutie en hoeveelheid pixels-per-inch had ik niet veel verschil verwacht maar zelfs op de kleine foto hierboven is al goed te zien dat het contrast en de zwartkleur sterker is op de Libra 2. Het is absoluut geen reden om er een nieuwe ereader voor te gaan kopen maar het is wel een duidelijke verbetering weer ten opzichte van oudere modellen.

Luisteren naar je boeken

Wie wil er nou niet af en toe voorgelezen worden? Kobo heeft al vele jaren audioboeken in hun webwinkels wereldwijd staan die alleen maar via de Kobo app te luisteren waren maar nu komt de mogelijkheid om die audioboeken te kunnen beluisteren ook naar de nieuwste ereaders. Zowel de Libra 2 als de Sage hebben nu een Bluetooth functie bij de Instellingen staan waarmee (Bluetooth) speakers, oordopjes of hoofdtelefoon gekoppeld kunnen worden.

Dat werkt snel en eenvoudig gelukkig. Binnen 15 seconden was mijn hoofdtelefoon gekoppeld en kon ik luisteren naar één van de audioboeken die ik in mijn account had staan. En ja, dat is meteen ook de beperking want het werkt alleen maar Kobo Audioboeken die je ofwel gekocht moet hebben of die onderdeel uitmaken van het Kobo Plus (Lezen en) Luisteren abonnement. Dat is wel een schril contrast met hoe Kobo zelf hun ereaders aanprijst als ‘open’ ereaders aangezien de koppeling met hun webwinkel voor de ebooks inderdaad compleet optioneel is. Met audioboeken is die openheid er echter niet dus je eigen mp3 bestanden kun je niet afspelen op de ereader.

Ik reken het Kobo echter niet aan dat ze hiervoor gekozen hebben. Audible – de audioboekdienst waar ik een abonnement op heb – en Storytel hebben hun audioboeken ook opgesloten in hun eigen ecosysteem van apps en staan ook niet toe dat je je eigen audiobestanden afspeelt via hun app. Ja, ik weet dat Storytel ook een eigen ereader heeft uitgebracht met ondersteuning voor hun audioboeken maar ook die staat niet toe om eigen bestanden af te spelen.

Ik heb de Libra 2 volledig opgeladen en ben toen een lang audioboek gaan afspelen. Dat is absoluut geen representatieve test maar per uur kost het afspelen iets meer dan 10% aan accuduur. Na ruim 8 uur vond ik het hoog tijd om de Libra 2 weer op te laden en dat viel me eigenlijk best mee. Ik ben zelf gewend om Audible audioboeken via de app op de telefoon af te spelen maar ik moet toegeven dat het wel iets heeft om je lees (en luisterboek) ervaring op één en hetzelfde apparaat te hebben. Oh ja, als je een paar minuten *geen* audioboek meer luistert dan schakelt de ereader de Bluetooth uit om stroom te besparen. Handig!

Veilig mee onderweg

Ik raad altijd aan om een ereader in een stevige hoes te stoppen als je hem niet permanent op je nachtkastje hebt liggen. Een e-ink scherm kan best wel tegen een stootje maar ereaders zijn nou eenmaal niet zo heel erg stevig en als je hem dagelijks in een rugzak meeneemt dan is de extra bescherming absoluut geen luxe.

Met de bijzondere vormgeving van de Libra 2 heb je niet veel keuze in het budgetsegment van hoezen – ik heb er nog geen kunnen vinden zelfs – en dus zul je het moeten doen met de Sleep Covers van Kobo zelf in de kleuren klaproosrood, lavendel, leisteenblauw en zwart. Eerlijk is eerlijk, het zijn prima hoezen die behalve bescherming ook als standaard dienen om je Libra 2 op een tafel te plaatsen. Je vouwt de flap in de gewenste vorm om je ereader in portret of in landschapsstand neer te zetten. Eigenlijk is een dergelijke cover onmisbaar als je het mij vraagt maar je moet wel rekening houden met de extra 40 euro die ze kosten.

Conclusies

Is de Kobo Libra 2 de moeite waard? Krijg je waar voor je geld en zou je moeten overwegen om te upgraden?

De Kobo Libra 2 is zeer zeker de moeite waard, ook al is het een relatief kleine update van de Libra H2O. De Libra 2 heeft alle functionaliteiten van zijn voorganger zoals de ComfortLightPro schermverlichting, de fysieke bladerknoppen en de waterbestendigheid. Er komen een (iets) beter scherm en een moderne(re) USB-C aansluiting bij en de interne opslagruimte is verviervoudigd naar 32 GB. Wil je graag luisteren naar luisterboeken die je bij Kobo (Plus) al in je account hebt zitten? Dan is de Libra 2 definitief de ereader voor jou.

Lees je ‘alleen’ maar boeken op je ereader en heb je al een Libra H2O? Dan is het definitief niet de moeite van het upgraden waard want daarvoor zijn de verschillen te klein. Ben je echter op zoek naar een nieuwe ereader en wil je net iets meer dan het basis instapmodel van Kobo (de Nia)? Tja, dan is de Libra 2 duidelijk de beste keus om zo veel mogelijk ereader voor je geld te krijgen.

De Kobo Libra 2 is sinds 19 oktober 2021 te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 189,99 euro. De sleepcovers in vier kleuren zijn daar ook verkrijgbaar.
Met dank aan oona agency voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Dankjewel voor wederom een puik review. Fijn te weten dat iemand die je kunt vertrouwen de nieuwe spullen vast beproeft.

  Reply

 2. Raymond
  Zeer interessant
  Ik begrijp helaas niet wat er bedoeld wordt met :
  Je kan instellen na hoeveel pagina’s het scherm gerefresht wordt.
  Voor mij gaat elke page turn gepaard met een nieuw scherm.
  Bedankt alvast voor je uitleg
  Groet
  Frederik

  Reply

 3. Goed artikel.
  Zeer teleurstellend dat er geen mogelijkheid is om een normale koptelefoon met kabel aan te sluiten.. Waarom moet alles toch draadloos tegenwoordig. Ik kies er heel bewust voor om niet iets van draaloze straling in mijn oren te plaatsen. Vreemd dat de bluetooth koptelefoons inmiddels de standaard zijn geworden en dat mensen er helemaal over de risico’s na lijken te denken..

  Reply

 4. Hoi , bedankt voor deze blog. Ik heb een vraag , ik ben lid van de onlinebibliotheek en heb hiervoor een app op mijn ipad en iphone…maar hoe krijg ik de boeken nu op de
  Ereader? Ik had begrepen dat dit mogelijk was, maar lijkt nog niet zo eenvoudig…

  Reply

 5. Beste Raymond, kun je me helpen met het volgende probleem? Ik heb een Libra 2 gekocht, maar die wordt niet herkend door Calibre. Ik gebruik nog een oudere versie van Calibre, omdat de drm-plugin niet werkt in de hogere versie. Kan het daaraan liggen?

  Reply

 6. Is het normaal dat als de ereader uitgeschakeld wordt, dat het woord uitgeschakeld en het laatste boek geprojecteerd blijft op het scherm?

  Reply

  • Hi Sonny, ja, dit is normaal. De reader schakelt pas op donker na de door jou ingestelde bedtijd…?

   Reply

 7. Ik heb nog een aantal luisterboeken op mijn pc staan, maar krijg deze niet op mijn Kobo Libra2. Klopt dat?

  Reply

 8. Hi Raymond, ik heb sinds een maand de Libre 2, wat is dat heerlijk lezen na dat al jaren op mijn iPad te hebben gedaan (van ruim 900 gram). Ik heb wel gemerkt dat sommige van mijn epubs (uit eigen bestand) in de donkere modus niet werken; ik krijg dan een zwart scherm te zien en bij het doorbladeren af en toe één enorme witte letter. Die boeken gooide ik er meteen af en pas sinds gisteren merkte ik dat als ik de donkere modus uitschakel ik weer terug ben in het boek. Vreemd toch? Heb jij enig idee hoe ik dat in orde krijg want in bed lees ik graag in de donkere modus… Dank alvast voor je antwoord.

  Reply

 9. Hallo Raymond, bedankt voor dit nuttige artikel. Gebruik deze reader nu een aantal maanden maar kende de functie voor lettergrootte in menu’s aanpassen niet. Dank u wel daarvoor. Een ander probleem wat ik heel irritant vind is dat mijn originele kobo cover de ereader vaak uitschakelt als ik hem gewoon openvouw en de voorkant vastneem op de achterkant . Bent u toevallig bekend met dit probleem?

  Reply

 10. beste raymond

  heeft u misschien een idee voor het probleem met de sleepcover sluiten en niet in slaapstand gaan? het vinkje staat wel aangevinkt bij de instellingen.
  enig idee toevallig?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top