goodreads reading challenge 2022 image

Mijn leesjaar 2021 en de leesdoelen voor 2022

Is er alweer een jaar voorbij? Het is Nieuwjaarsdag 2022 en terugkijkend op 2021 kan ik in ieder geval concluderen dat het heel rustig is gebleven op dit blog. Veel goede voornemens en veel zin om te schrijven had ik zeker maar tussen werk, opruimen/verbouwen in huis en proberen alles weer op de rit te krijgen voor mezelf (en de kinderen) bleef er te weinig tijd over om ouderwets uren te besteden aan het schrijven. Het is nou eenmaal niet iets dat ik even in een vrij uurtje tussendoor kan doen.

Lezen gaat gelukkig makkelijker tussen de bedrijven door en hoewel ik veel minder romans las dan in voorgaande jaren kon ik prima genieten van (vooral) manga, strips en comics. In 2021 las ik uiteindelijk 179 titels maar daar zaten niet veel titels tussen waar ik weken mee bezig was :)

Ik had me vorig jaar voorgenomen om de gehele reeks van Thorgal strips te lezen en daar heb ik enorm van genoten. Als tiener kon ik het niet waarderen toen ik Thorgal in het weekblad Kuifje tegenkwam en werd ik naar andere strips getrokken maar dit jaar lag dat heel anders. Ik las een paar boeken van Adrian Tchaikovsky (fantastisch) maar de man blijft sneller schrijven dan ik zijn boeken kan lezen dus ik heb er nog steeds vele te gaan. Ook de voorraad boeken van Michael Connolly, Claire North en Murakami slonk niet echt want ik las er weliswaar een paar maar ik kan met dit tempo nog jaaaaren vooruit. Het is echter geen straf om te weten dat er nog zo veel fijne boeken op me liggen te wachten.

Ik las de volledige serie manga van zowel Hunter x Hunter als Demon Slayer, drie of vier titels van Stephen King, ontdekte Lévi Weemoedt als schrijver, las de nieuwe delen van Pages & Co, Nevermoor en de ‘Nameless’ novelles van Dean Koontz. Ik las 4 titels van Peter Cawdron – die ook sneller schrijft dan ik kan lezen – en net toen ik dacht dat ik eindelijk bij was zag ik dat er weer een nieuwe titel van hem uit is. En dat de volgende in februari volgt.

Leesvoornemens

Nou ja, de nieuwe titels van Peter Cawdron blijven op mijn leeslijst staan, net als de voorraad boeken van Michael Connolly, Claire North en Murakami. Nieuwe titels van Becky Chambers, Martha Wells en Stephen King gaan meteen op mijn ereader en zonder twijfel zullen er nog veel meer bekende en onbekende schrijvers strijden om de kostbare tijd. Ik heb een abonnement op Marvel Unlimited genomen dus ook qua comics valt er veel te genieten.

Goodreads 2022

Sinds 2012 hou ik mijn gelezen boeken, plus alles wat ik nog wil lezen, bij via Goodreads. Voor mij is dat een goede stimulans om daadwerkelijk meer te gaan lezen. Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken die je ooit nog eens zou willen lezen. Het kan daar allemaal en ik volg de updates van vele tientallen boekenliefhebbers die me vaak leuke leestips opleveren. Die vervolgens in mijn immer uitdijende nogtelezenlijstje terecht komen en die ik komende maand maar eens met een wat realistische blik moet gaan snoeien.

Voor nu stort ik me op Sourdough van Robin Sloan – van de excellente Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore – en de complete serie van Enid Blyton’s The Famous Five die ik als kind zo’n beetje stukgelezen heb en waar ik nu heel benieuwd ben hoe die in het oorspronkelijke Engels lezen. Zo veel mooie boeken, zo weinig tijd :-)

Heb jij ook leesdoelen voor 2022 of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op, voeg me toe op Goodreads en daag jezelf uit met de Reading Challenge.

Wat wil jij lezen dit jaar?

#


Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Hey Raymond, beste wensen!
  Ik probeer elk jaar een paar klassiekers te lezen, naast the usual suspects. Nu maar eens de tanden zetten in Dostojevski.
  Zelf gebruik ik de Nederlandse Hebban-app, fijne app en leuke community. Ik ga Goodreads er eens naast proberen omdat jij zo enthousiast bent. Benieuwd!

  Reply

 2. Hoi Raymond, voor jou ook de beste wensen voor 2022. Zal nooit hetzelfde zijn als 2021 en ik hoop dat je je boekenlees doel haalt maar nog meer dat het vooral allemaal lukt met de kinderen. Knap van je!
  Ik haal jouw aantallen te lezen boeken absoluut niet, behalve in de vakantie en met boeken als die van Deon Meyer. Ook weer begonnen met strips. Dat begon met de nieuwste van Mortimer & Blake “De laatste zwaardvis”, die ik van Sinterklaas heb gekregen, waar de beste man al niet goed voor is. Verder weer begonnen met de verzameling Millennium strips en het vervolg daarop.
  Sterkte met alles en hartelijke groet,
  Peter

  Reply

 3. Bedankt voor het delen. Zelf heb ik ook nieuwe leesdoelen gesteld. Wordt er altijd wijzer van en brengt mij op veel nieuwe ideeën en inspiratie.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top