Vakblog gaat stoppen

Het zal niemand ontgaan zijn dat de afgelopen drie jaar er nauwelijks tot geen nieuwe blogposts meer zijn geweest. De zin om te schrijven is er, de ideeën voor nieuwe onderwerpen zijn er en er zijn veel oude blogposts en handleidingen op dit blog die bijna schreeuwen om een update. Er is genoeg op te pakken.

Echter, ik moet ook de feiten onder ogen zien. Daar waar ik tot 2019 elke dag meerdere uren kon en wilde steken in het voorwerk of schrijven van de blogposts, is die tijd er simpelweg niet meer. Een alleenstaande ouder zijn met de zorg voor twee kinderen, het draaiende houden van alle dagelijkse dingetjes in huize Snijders en ook nog mijn fulltime baan ernaast zijn uitdagingen genoeg. Meer dan genoeg zelfs. Hoe graag ik het ook zou willen, de tijd en rust vinden om urenlang bezig te zijn met 1 blogpost? Dat gaat niet meer gebeuren.

Misschien dat dit de komende jaren wel weer gaat komen maar na lang wikken en wegen heb ik besloten dat ik dat niet meer hier ga doen op Vakblog. Ik begon met dit blog in 2006 maar kreeg de smaak pas echt te pakken na 2012 en heb dat tot de zomer van 2019 met ontzettend veel plezier gedaan. Maar net zoals ik afscheid genomen heb van hoe mijn leven er tot die zomer uitzag, ga ik dat nu ook doen met met dit blog. Bijna net zo ‘radicaal’ als ik afscheid genomen heb van de meeste andere spullen die ik de afgelopen decennia verzameld had.

De verdwijntruc die geen truc is

Vakblog gaat niet alleen stoppen, het gaat ook verdwijnen. De afgelopen, pak hem beet, 10 jaar ging er naast het schrijven ook steeds meer tijd naar het technisch beheer en onderhoud van de site. Niet meer (goed) werkende plugins, problemen met scripts die het altijd deden maar dan toch weer niet, aanvallen en hacks waardoor ik gedoe kreeg met mijn hosting enz enz. En die hosting was al niet goedkoop dankzij de grote bezoekersaantallen die vooral Google naar me bracht. Vakblog in de lucht houden voor honderden euro’s per jaar is prima als je dagelijks met je blog bezig bent. Niet als je hoopt in de toekomst weer eens per maand misschien iets te kunnen publiceren.

Die honderden (als het er geen duizenden waren) mailtjes die ik de afgelopen jaren kreeg van wazige lui die mee wilden liften op de prima vindbaarheid van Vakblog in Google middels ‘guest posts’ en andere sneaky advertentiedingetjes, daar wil ik ook wel afscheid van nemen.

Dus ga ik niet Vakblog verhuizen naar een goedkopere webhost om het daar een zachte dood te laten sterven en elk jaar herinnerd te worden aan hoe verouderd de artikelen nu allemaal zijn. Met periodieke mailtjes die informeren naar de mogelijkheden om samen te werken, meldingen van WordPress over updates en falende plugins en waarschuwingen van Google dat ik nu toch echt moet overstappen naar de nieuwe versie van Google Analytics. Nee bedankt.

Wat gaat er gebeuren?

Ik ga de komende maanden mijn eigen blogposts archiveren op een manier dat ik ze zelf wel kan blijven gebruiken zoals ik dat altijd al deed, namelijk als mijn eigen naslagwerk. Alle blogposts (vanaf 2008 toen ik overstapte naar WordPress) zijn al gearchiveerd in de Wayback Machine en verdwijnen dus niet helemaal. Als ik mijn eigen backups gemaakt heb dan zal ik bij mijn webhost zowel de hosting als de domeinnaam per direct stopzetten. Dat zal ergens in december of januari zijn en er zullen zeer waarschijnlijk wel een flesje sterke drank en wat traantjes aan te pas komen ;-)

En dan zal Vakblog weg zijn.

Bedankt!

Ik ben begonnen met Vakblog om voor mezelf dingen op te schrijven die ik interessant vond. Als een buitenboordgeheugen en naslagwerk. En dat is het al die jaren ook voor me geworden en gebleven. Maar er is zo veel meer bijgekomen toen ik (ook) begon te schrijven om het te kunnen delen met anderen. Ik leerde – vind ik tenminste – beter schrijven omdat ik het niet alleen voor mezelf opschreef maar ook een lezer in mijn achterhoofd hield die niet al jaren geïnteresseerd was in die onderwerpen.

De interactie die hierdoor ontstond, dat ga ik meer missen dan het schrijven zelf. De letterlijk duizenden tweets, comments maar ook de enorme berg mailtjes van mensen die via Google de afgelopen 10 jaar op mijn blog kwamen en niet schroomden om me om hulp te vragen. Waar ik soms een klein beetje van baalde maar wat zonder uitzondering altijd eindigde in een heel blij gevoel als ik iemand wel verder kon helpen.

Dus dank aan iedereen die ooit een blogpost van me las, een reactie achterliet, een vraag in de mail gooide of met me in gesprek/discussie ging naar aanleiding van iets dat ik geschreven had. En een speciale dankjewel aan iedereen die (zelfs nu nog) via mail of RSS geabonneerd was op dit blog en elke blogpost voorbij zag komen. Weten dat je gelezen wordt is een fantastisch gevoel. Ik heb een geweldige tijd gehad en dat is vooral dankzij jullie.

Raymond Snijders, november 2022

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (58) Write a comment

 1. Beste Raymond

  Ik snap je overwegingen en ik heb altijd van je deskundige (soms te) verhalen, onderzoeken enz graag gelezen. Je ging er helemaal voor.
  Succes met alles wat je nog gaat ondernemen.

  Jan

  Reply

 2. Raymond, ik begrijp je heel goed, maar ik ga wel de posts missen over jouw bezoeken aan de boekenmarkt in Deventer en andere verhalen van je. Bedankt voor alle jaren die ik hier heb mogen vertoeven.

  Reply

 3. Dank Raymond voor je werk de afgelopen jaren. Ik las het met plezier en inderdaad als ik op een bepaald googelde gebeurde het regelmatig dat ik toch weer bij je terecht kwam. Geniet van je besluiten en wie weet tot ooit!

  Reply

 4. Dank je, Raymond, voor al de gedeelde kennis en de aardige manier waarop je ons te hulp schoot. Heel goed inleefbaar dat je nu je tijd wil besteden aan andere, belangrijkere dingen. Het ga je goed en succes met alles!
  Groetjes, Jonna

  Reply

 5. Geachte heer Snijders, beste Raymond,
  Een heel begrijpelijke en gezonde keuze. Bedankt voor de vele uren leesplezier en de vele zeer nuttige tips. Succes met al hetgeen je nog gaat ondernemen in jouw verdere leven. Let goed op jezelf (en de kids).

  Peter

  Reply

 6. Bedankt voor alle posts die je hebt geplaatst. Met name die om witte letters op een zwart scherm te kunnen zien. Ik wens je veel succes voor de toekomst en tevens een goede gezondheid mor jou en de mensen die je dierbaar zijn.

  Reply

 7. Begrijpelijk. Toen ik pas Calibre had heb ik veel gehad aan jouw posten.
  Wens je alle goeds toe.

  Reply

 8. Raymond, jammer maar begrijpelijk. Door de jaren heen je blogs regelmatig geraadpleegd, Jouw enthousiasme voor bloggen en #blogpraat hebben bij mij het vuurtje zeker aangewakkerd. Dank daarvoor!

  Reply

 9. Bedankt en het ga je goed. Ik kreeg de mail en even kreeg ik hoop :D Nee joh. Ik heb genoten van je blogs de voorbije jaren en er veel van geleerd toen ik mijn eerste e-readers kocht. Veel sterkte en succes en plezier in je leven.

  Reply

 10. Beste Raymond, jammer maar begrijpelijk en bedankt voor alle leerzame posts in het verleden! ik heb er regelmatig gebruik van gemaakt en ook veel van geleerd. Het was echt super dat je ook altijd antwoordde.
  Betekent dit dan ook dat de oude posts online niet meer te raadplegen zijn? ik deelde vaker reviews van Kobo ereaders van jou en bv ook het andersom witte letters op zwarte achtergrond van Kobo. Maar ook zijn er veel meer andere handige posts mbt Kobo ereaders en Calibre die ik nog wel eens raadpleegde en het is best zonde als zulke zinvolle info dan ook meteen allemaal verdwijnt.
  Nogmaals bedankt en sterkte met alles. ik snap dat het definitief afsluiten hiervan emotioneel is, je bent hier tenslotte lang zeer actief in geweest.
  Met vriendelijke groet, Anita Langeveld

  Reply

  • @Anita Het betekent helaas inderdaad dat alle blogposts verdwijnen en niet meer beschikbaar zijn. Mocht je er nog een paar willen bewaren dan is de makkelijkste optie om ze uit te printen als pdf. In (o.a.) Chrome kun je op de pagina van de blogpost drukken op Control-P en dan bij de bestemming kiezen voor ‘Opslaan als pdf’.

   De browser neemt dan de naam van de blogpost over als bestandsnaam en slaat deze dan keurig op als pdf bestand op je computer of laptop zodat je die later altijd nog erbij kunt pakken als dit blog verdwenen is.

   Reply

 11. Jammer Raymond!
  Maar geheel begrijpelijk, dus: op naar de volgende fase.
  Veel aan je blogs gehad, vaak ook als naslagwerk. Dank daarvoor.
  groet,
  Ron

  Reply

 12. Jammer. ik ben één van degenen die je blog gebruikten als naslagwerk dus ik zal het wel missen. Maar het is te begrijpen, er zijn andere dingen in het leven

  Reply

 13. bedankt voor al jouw werk, Ik heb je blogs altijd met veel interesse gelezen.
  Zorg goed voor jezelf en voor je kinderen.
  Het ga je goed

  Reply

 14. Wow, Raymond! Wat een beslissing!
  Ik proost op deze mooie tijd en dat er een nieuwe inspirerende tijd voor terug mag keren.

  Reply

 15. Dank je wel Raymond, voor de reviews en Calibre hints en tips. Ik heb er veel aan gehad!! Succes en ik blijf je volgen!

  Reply

 16. Dank je wel voor je jarenlange inzet, Raymond. Ik heb veel nuttige en interessante informatie op je Vakblog gevonden, o.a. tips en trucs m.b.t. Calibre, maar ook over e-readers (bijvoorbeeld je reviews van nieuwe types en modellen en FW-upgrade aankondigingen).
  Veel succes met alles wat je binnenkort gaat ondernemen! Ik hoop dat dat je net zo veel voldoening gaat schenken en dat je een betere balans zult kunnen vinden m.b.t. de tijd die je kinderen van je vragen. Het ga je goed!

  Reply

 17. Hallo Raymond,
  Ik ga dit erg missen, en zeker het Vakblog, waar ik veel tips vanaf heb gehaald!
  Ik ga je reviews van nieuwe ereaders missen!
  Kortom ik ga alles missen.
  Ik wens je heel veel rust en succes met je kinderen.
  Ik begrijp je beslissing maar ga hier ook maar een fles drank op legen, en ik ben geen drinker.
  Wens je alle goeds!

  Reply

 18. Jammer Raymond dat je er mee stopt. Ik heb veel van je geleerd, vooral met Calibre en de duidelijke uitleg als er weer eens een nieuwe ereader op de markt kwam. Toch kan ik wel begrijpen dat je er mee stopt. Bedankt in ieder geval en ik wens je nog vele goede en gezonde jaren toe.

  Reply

 19. Jazeker miste ik je de afgelopen jaren! Ik keek nog wel eens wat je had geschreven over het gebruik van foto’s en vindplekken. Ik zal de pagina’s opzoeken en uitprinten.
  Heel begrijpelijk wat je allemaal zegt als reden om te stoppen.
  Wens je alle goeds,
  Ineke

  Reply

 20. Hartelijk Bedankt voor dit bericht en je vele nuttige blogs.
  Alle begrip en respect voor de keuzes die je maakt en moet maken door de verdrietige gebeurtenissen. Het ga je goed.

  Reply

 21. Beste Raymond, jouw vakblog is van hoge kwaliteit. Met als rode draad: jouw stijl van kennis delen was logisch en boeiend. Taaie technische keuzes vertaalde jij aantrekkelijk en duidelijk. Wil jou dan ook hartelijk dank voor jouw positieve energie in deze. Het allerbeste en al het goeds voor jou voor nu en de toekomst!

  Reply

 22. Dit blog was niet alleen jouw buitenboordgeheugen maar voor een lange periode ook die van alle auteursrechteninformatiepunten in het land. Een hele diepe buiging voor al het werk dat je gestoken hebt in al die nuttige informatieve berichten! En persoonlijk heb ik ook erg genoten van je blogs waarbij je een kijkje gaf in alle bibliotheken en boekhandels die je bezocht hebt. Dank je wel Raymond!

  Reply

 23. Bedankt Raymond! ik begrijp je beslissing volledig, maar ik ga je artikels en recensies zo hard missen. Dank zij jou haal ik zoveel meer uit mijn e-readers en uit vele programma’s. en dank zij jou heb ik het onovertroffen Calibre leren kennen, waarvoor dank.
  Het ga je goed, Raymond.

  Reply

 24. Hartelijk dank voor de interessante blog, jammer omdat er geen kwalitatief vervangbaar alternatief is. Maar niettemin begrip voor het besluit en succes met je andere bezigheden.

  Reply

 25. Jeetje Raymond, en nu ga hiermee -in elk geval tijdelijk- stoppen. Zoveel herkenbaar in wat je schrijft. Buitenboord geheugen, inspiratie door collega’s, archief voor jezelf.
  Ik overweeg om mijn blog, -we zijn volgens mij zo’n beetje in dezelfde tijd begonnen met bloggen- dat ik al jaren geleden offline heb gezet om privé-redenen, weer online te zetten en te gaan vullen met content. En ook daarvoor krijg ik nu weer input via jou. In elk geval kies je nu voor jezelf, dat is altijd goed. Veel groeten,

  Reply

 26. Beste Raymond ,
  dat is een enorm besluit en lijkt me niet makkelijk. Jouw afwegingen kan ik me goed voorstellen en als ik het lees, vraag ik me af hoe je het hebt klaar gespeeld al die jaren.
  Ik vond het fijn de blogs te lezen die aan mijn vak van auteursrechten raakten.
  het ga je goed en veel moois gewenst voor de toekomst.

  hartelijke groeten Berendina

  Reply

 27. Wauw Raymond, ik ben ontroerd van je bericht. Ik snap dat het een lastige beslissing is. Ook heel jammer om hier afscheid van te nemen, maar niets dan lof wat je al die jaren voor ons hier hebt gedaan. Bedankt en heel veel sterkte verder. En terugkomen mag altijd. Ik blijf je nog volgen op Twitter, zolang Musk een beetje rustig blijft.

  Reply

 28. Bedankt Raymond voor je jarenlange tips adviezen, tests, reviews enz. enz. Ik zal ze missen.

  Reply

 29. Wat enorm jammer (voor mij en de andere lezers dan) dat je stopt! Ik mis je regelmatige fantastische Vakblog berichten al een hele tijd, maar heb alle begrip en respect voor de afwegingen die je hebt gemaakt.
  Ik realiseer me nu pas dat ik jarenlang uitgebreid van je kennis en kunde gebruik hebt gemaakt zonder ooit iets terug te doen… Ik zou daarom nu heel graag een financiële bijdrage willen overmaken. Heb je daar een mogelijkheid voor?

  Reply

  • Ik waardeer ontzettend dat je dat wilt doen maar voor mij is het delen van kennis serieus zijn eigen beloning en ik heb dat plezier – en dat gevoel van waardering – altijd vast weten te houden door geen mogelijkheid te geven voor een financiële bijdrage. En daar houd ik nu ook aan vast. Maar mochten onze paden zich ooit kruisen in de toekomst, dan drink ik heel graag een cappuccino (of twee) op jouw kosten ;-)

   Reply

   • Akkoord. Die dubbele cappuccino hou je van me te goed!
    Voorlopig hou ik mijn blijk van waardering dan maar op een ‘Enorm bedankt’!

    Reply

 30. Veel sterkte met alles en ik was een van de personen die je hebt geholpen met je adviezen over Calibre, en ik (en mijn familie) heb daar ontzettend veel plezier van gehad. Dus hartelijk dank daarvoor.
  Vriendelijke groet,
  Barbara

  Reply

 31. Volkomen begrijpelijk (ik zou al eerder zijn gestopt), maar erg triest en jammer, dat we je zeer lezens- en lerenswaardige blogs, nu definitief, moeten gaan missen. Zoals zovele malen dat je afscheid van iets of iemand hebt moeten nemen, gaan ook deze keer de goede herinneringen ongetwijfeld overheersen. Ik kijk dan ook met zeer veel vreugde op “jouw” periode terug.
  Dank, dank en nogmaals dank!

  Reply

 32. Beste Raymond,
  Dankjewel voor alle kennis die je op dit blog gedeeld hebt. Heel jammer, maar wel zeer begrijpelijk, dat je nu de keuze maakt om hiermee te stoppen. Ik wens je alle goeds toe.
  Manja

  Reply

 33. Raymond! Bedankt voor alle inspiratie. Ik keek altijd op tegen je kundigheid en hoe je zo genuanceerd over zoveel onderwerpen wist te schrijven. Ik weet hoeveel werk dat is. En ik kan me je overwegingen heel goed voorstellen. Toch vermoed ik dat we elkaar nog wel een keer fysiek of digitaal tegen komen. Nogmaals dank voor alles wat je deelde. En alle goeds voor de tijd die komt.

  Reply

 34. Bedankt voor de zeer nuttige informatie over ereaders en ebooks, ik heb er bijzonder veel aan gehad. Volgens mij is er niemand in Nederland die zich meer in ebooks heeft verdiept dan jij. En dat je zoveel moeite hebt gedaan om ons allemaal van die informatie te voorzien. Ik heb het ook erg gewaardeerd dat je vragen altijd goed en snel beantwoordde.
  Echt heel erg jammer dat je stopt. Natuurlijk ook heel begrijpelijk. Veel succes met wat je gaat doen.

  Reply

 35. Beste Raymond,
  Hartelijk, heel hartelijk dank voor alle uren en liefde die je aan ons, de lezers, geschonken hebt. Ik ben altijd erg onder de indruk geweest van je kennis en nuttige tips.

  Ja, tijden veranderen. Ik herken dat zeker, dat websites veel tijd en energie nodig hebben. Je hebt het toch ontzettend lang gedaan ook! Langer dan de meeste websites die ik zie.
  Ik ga het missen, die fantastische vraagbaak online. Snel een offline kopie maken dan maar. Want dat je hier alles in het Nederlands uitlegt, is toch formidabel.

  Chapeau! Groetjes van Kirsten

  Reply

 36. Goedendag Meneer Snijders,

  Natuurlijk zag ik de laatste jaren minder Vakblogs maar de reden was duidelijk en ik was allang blij met af en toe weer iets om van je te lezen.

  Veel gehad aan je Vakblogs, goeie informatie, leuke verrhalen,
  prima tips en trucs.

  Heb nooit wat opgeslagen want kon altijd wel weer terug zoeken in Vakblogs.
  Nu je het laat verdwijnen zou ik graag permissie willen om een aantal van je Blogs op te slaan op mijn One Drive om dan nog eens te kunnen (her)lezen.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet en een goed en gezond leven gewenst.

  Wolter Birza
  (medewerker HanzeMediatheek Groningen)

  Reply

  • @Wolter Opslaan/hergebruiken van mijn blogposts mag/mocht altijd al, zelfs al zou je dat niet voor eigen gebruik doen – wat volgens de Auteurswet sowieso toegestaan is zonder mijn toestemming – want ik heb in de rechterkolom een Creative Commons licentie staan waarmee je die toestemming al hebt.

   Bedankt voor het lezen al die jaren!

   Reply

 37. Raymond,
  Dank voor je inzet voor dit leerzame blog. Echt geweldig.
  Fijn dat je het toegankelijk hebt gemaakt op Archive.org.
  Het ga je goed,
  Brigitte

  Reply

 38. Dag Raymond, dank voor al de info die je deelde. Je hebt me echt geholpen. Hou je haaks!
  Paul

  Reply

 39. Dank voor al je uiterst nuttige, bruikbare, vakbekwame en interessante blogs van al die jaren!

  Reply

 40. Jammer Raymond, maar volkomen begrijpelijk. Bedankt dat je me hebt ingewijd in het e-reader gebeuren. Het ga je goed!

  Reply

 41. Weer een nieuwe fase, wat mooi is voor jou maar jammer voor ons. Ik wens je heel veel geluk en hoop dat je nog wel een beetje online bereikbaar blijft ergens.

  Reply

 42. Beste Ronald,
  Een begrijpelijke stap, maar oh wat jammer voor mij als trouwe lezer!
  Ik las altijd alles, maar heb vooral veel gehad aan je tips en trucs voor e-readers.
  Ik ben slechtziend en heb inmiddels 3 kindles en 1 Kobo Forma. Hopelijk blijven je artikelen ergens beschikbaar, want omdat ze zo makkelijk en overzichtelijk bereikbaar waren heb ik ze niet opgeslagen. Vooral het omzetten naar wit op zwart voor de Kobo (en weer terugzetten!!!), de uitgebreide artikelen over Calibre en het omzetten van epub naar kindle formaat! Blijven je artikelen ergens beschikbaar?
  In ieder geval bedankt voor je jarenlange werk en veel geluk in je (werk)leven.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top