Tweetweekoverzicht week 7 2018: Olympische spelen op Twitter en Facebook, donorwetinformatievoorziening, vanuit buitenland naar NL tv kijken en linken is toch geen auteursrechtinbreuk?

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Olympische spelen op Twitter en Facebook

Het IOC heeft geen enkel bezwaar tegen het censureren van social media als het tegen hun regeltjes is. Niet sportief en zeker niet conform de Auteurswet maar zowel Twitter als Facebook blijken er niet veel problemen mee te hebben om berichten van hun gebruikers te verwijderen, ook al heeft het IOC geen enkel (auteurs)recht op wat er geplaatst wordt. Voor commerciële belangen – en dan vooral de honderden miljoenen die met uitzendrechten worden verdiend – wijkt zowel gezond verstand als wetgeving.

Donorwetinformatievoorziening

Na drie weken discussies in de Eerste Kamer stemde afgelopen dinsdag de Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid voor de nieuwe donorwet. Het was en blijft een gevoelig onderwerp bij velen want de afgelopen weken ging het op social media ook behoorlijk los met meningen over het wetsvoorstel.

Even los van het feit dat iedereen vanzelfsprekend daar zijn of haar eigen mening over mag hebben heb ik me wel enorm verbaasd over het gebrek aan feiten wat meestal met die meningen gepaard ging. Flink geroeptoeter over hoe de overheid nu bepaalt wat er met je organen gebeurt, ‘dat het niet eens positief effect zou gaan hebben’ en natuurlijk veel emoties. Eigenlijk heb ik me vooral geërgerd, helemaal toen tegenstanders van het wetsvoorstel maar bleven dreigen om hun donorregistratie te beëindigen als een soort emotionele chantage.

Ik las de huidige wetgeving, las het wetsvoorstel en vond de wijziging van opt-in naar opt-out (want dat is letterlijk het enige verschil uiteindelijk) een oplossing die goed past bij het grote probleem van orgaandonatie. Ondanks dat ik 30 jaar geleden ooit een donorcodicil heb ingevuld bleek ik nog niet in het register te staan en dat heb ik de dag na goedkeuring van het wetsvoorstel alsnog gedaan met een volmondig ja. Informeer jezelf en maak een keuze gebaseerd op hoe jij daar zelf over denkt. Niet omdat anderen hun mening aan jou zitten op te dringen.

KPN en Ziggo stoppen met geoblocking

Een jaar geleden besloot de Europese Commissie een einde te maken aan bepaalde vormen van geoblocking – waarbij (het aanbod van) online diensten alleen in het land van herkomst te gebruiken zijn – en dit jaar gaat die nieuwe wetgeving in werking. Zowel KPN als Ziggo kondigden deze week aan dat kijkers voor 1 mei ook in het buitenland kunnen kijken naar de online tv diensten.

Linken is geen auteursrechtinbreuk. Of toch wel?

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse rechter de claim van Playboy tegen website Boing Boing niet ontvankelijk verklaard. De site schreef vorig jaar een kort bericht over een archief van (alle) Playmate foto’s die ooit in de Playboy verschenen zijn en linkte daar naar toe. De pagina en foto’s werd snel offline gehaald door Playboy maar ze claimden dat Boing Boing ook inbreuk had gemaakt door er naar toe te linken. De rechter maakte er korte metten mee echter omdat zowel fair use maar ook het recht op vrijheid van meningsuiting prevaleren boven de belangen van een rechthebbende.

Een andere rechter echter oordeelde afgelopen week dat het linken (embedden) van een tweet met daarin een foto wel degelijk een inbreuk kan zijn. Een fotograaf klaagde een aantal online media aan voor het plaatsen van een (nieuws)foto die door hem gemaakt was. De foto was door een andere persoon op Twitter gezet en de online media plaatsten de tweet – inclusief foto – vervolgens op hun eigen website.

Je hoeft de uitspraak (pdf) niet te lezen om te snappen dat er bij een embedded tweet-met-foto effectief geen verschil is tussen het zelf uploaden van de foto (een evidente inbreuk) en het plaatsen van een embedded tweet waardoor de foto ook in zijn geheel te zien is. De grens tussen linken naar foto’s elders – zoals bij Boing Boing – en het zelf plaatsen van een foto door een embedded tweet is daarentegen wel een hele duidelijke.

Punt blijft dat de fotograaf gewoon zijn foto had kunnen en moeten laten verwijderen door Twitter waarmee ook de embedded tweets niet meer werkten. Dat de rechter alleen kijkt naar de rechten van de fotograaf en de aansprakelijkheid van de online media vind ik onbegrijpelijk want op geen enkel punt wordt ingegaan op hoe (en door wie) de foto openbaar gemaakt is op Twitter. Terwijl daar de feitelijke inbreukmakende handeling plaatsvond.

Ik kan me ook niet voorstellen dat dit een nieuw precedent oplevert in de Amerikaanse wetgeving. Eerder dat dit een voorbeeld is van een slecht doordachte uitspraak waar hopelijk beroep tegen wordt aangetekend.

(of maak ik nu elke week inbreuk met mijn tweetweekoverzicht? :P)

En verder nog …

Ik blijf het bizar vinden dat rechthebbenden achter fanvertalingen aan zitten terwijl ze zelf niet eens de mangatitels (digitaal) verkopen in Europa. En het is niet alsof ze het probleem hiermee oplossen.

Studenten kunnen vanaf nu voor de helft van het geld een abonnement nemen op Apple Music. En ja, dat kon al lang bij Spotify.

YouTube Red is op dit moment alleen beschikbaar in Australië, Mexico, Korea, Nieuw-Zeeland en Amerika maar wordt uiteindelijk beschikbaar gemaakt in 100 landen. Wanneer en of Nederland daar ook bij zit is allemaal nog niet bekend. Maar zit er iemand te wachten op een betaalde versie van YouTube?

#

remarkable header

De reMarkable paper tablet in de praktijk

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch E-ink scherm en touchscreen dat een alternatief voor het papieren schrijfblok wil zijn. Het wordt ook als een grote ereader gepromoot maar is de reMarkable wel geschikt om ebooks mee te lezen? Voor de IP schreef ik een korte bespreking van de reMarkable als paper tablet en die breid ik nu uit door verder in te zoomen op de mogelijkheden van deze tablet als ereader.

De reMarkable als paper tablet

remarkable hoofdmenu

Wat is het?

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch e-ink scherm (zoals dat van ereaders) dat speciaal gemaakt is om op te schrijven zoals je dat ook op papier doet.

Wat doet het?

Het is de digitale versie van de papieren notitieblokken waar je altijd aantekeningen op maakt of op tekent. Je kunt digitale notitieboekjes aanmaken met oneindig veel met ruitjes, lijntjes of gewoon blanco ‘velletjes’. Daar schrijf (of teken) je met een meegeleverde pennetje op en dat werkt verrassend goed. Met het pennetje kun je ook navigeren in het menu van de tablet en o.a. kiezen tussen verschillende diktes van lijnen.

Behalve om op te schrijven kun je ook PDF’s lezen en er bijvoorbeeld aantekeningen bij maken. Al deze aantekeningen en notities kun je synchroniseren met behulp van de reMarkable software of apps met een computer, smartphone of iOS/Android tablet.

Wat doet het niet (of minder goed)?

De reMarkable kan ook als ereader dienen. Je kunt ebooks openen en lezen maar de mogelijkheden hiermee zijn zo slecht beperkt dat je deze tablet absoluut niet voor dit doel zou moeten aanschaffen. Verder staat de software van zowel de tablet maar ook voor het synchroniseren van notities en documenten nog te veel in de kinderschoenen. Het is omslachtig om documenten op de reMarkable te zetten en om gemaakte aantekeningen terug op je computer of telefoon te krijgen.

Wat heb je eraan als informatieprofessional)?

Zoals de makers van de reMarkable zelf al zeggen: “het is de tablet met de minste functionaliteiten”. Als je regelmatig artikelen of documenten in PDF formaat leest en van commentaar voorziet of altijd en overal makkelijk papierloos aantekeningen wilt kunnen maken, dan is de reMarkable een nuttig apparaat. Je wordt niet afgeleid door social media of je mail op deze tablet.

Is het apparaat het geld waard?

De reMarkable kost €629 en hoewel je voor dat geld absoluut geen iPad Pro met Apple Pencil kunt kopen zijn de functionaliteiten van de reMarkable te beperkt om deze prijs te verantwoorden. Als je bedenkt dat een A4 notitieblok plus ouderwetse pen samen zo’n 2 euro kosten dan moet je wel heel veel schrijven of tekenen om deze aankoop te rechtvaardigen.

De reMarkable als ereader

Als je de reMarkable als ereader wilt gaan gebruiken omdat je denkt dat dit het ideale apparaat is met een groot E-ink scherm: NEE. KOOP HEM NIET. De paper tablet lijkt weliswaar op een grote en dunne ereader maar zowel de functionaliteiten als de software van het apparaat zijn volledig gericht op het ‘papiergetrouw’ schrijven en het vervangen van je schrijfblok.

Nou ja volledig. De basisfuncties voor het lezen van ebooks zijn er wel degelijk. Zo kun je via de desktop software EPUB bestanden synchroniseren naar de reMarkable en worden die als apart document zichtbaar op het beginscherm van de tablet.

Je kunt dus geen ebooks (of PDF documenten) rechtstreeks op de reMarkable zetten en je moet verplicht de desktopsoftware gebruiken. En nee, de tablet wordt niet ondersteund door Calibre.

remarkable ebook out of the box
Maar de software van de reMarkable is absoluut niet geoptimaliseerd voor het (goed) weergaven van ebooks. Witruimtes tussen paragrafen, tekst die cursief of vet weergegeven moet worden of tekst die uberhaupt een andere layout heeft worden standaard niet getoond.

Wat dan wel weer fijn werkt is dat de linker- en rechterknop prima werken als bladerknoppen – en je kunt de tekst in een ebook prachtig voorzien van markeringen en je eigen opmerkingen erbij krabbelen – maar ja, voor het gemakkelijk lezen moet de tekst er wel wat beter uitzien.

remarkable ebookmenu
Als je boven in het scherm op de menu-opties tikt dan blijkt de reMarkable gelukkig nog wel enkele opties te hebben die specifiek voor ebooks bedoeld zijn. Je kunt kiezen uit zes verschillende lettergroottes en zes verschillende lettertypes en je kunt het uitlijnen van de tekst, de marges en de regelafstand aanpassen.

Daarmee kun je de tekst in een boek een stuk leesbaarder maken maar het lost de problemen met de weergave niet op. Dat zie je niet heel erg goed als je het alleen bekijkt op de reMarkable maar zodra je een pagina met wisselende tekstopmaak gaat vergelijken met een andere ereader of ereading-app, dan zie je meteen waar het de reMarkable aan schort.

layout problemen remarkable
Hierboven zie je een pagina aan het einde van het tweede hoofdstuk van The Punch Escrow van Tal M. Klein. Namen en de conversatie in het hoofd van de hoofdrolspeler worden cursief weergegeven in het boek en dat zie je hierboven dus niet. Datzelfde geldt voor de voetnoten die aan het einde van een hoofdstuk getoond worden en waarbij je nu bijna geen enkele overgang ziet tussen de hoofdtekst en de voetnoten.

De tekst in het rode kader behoort er namelijk zo uit te zien:

normale layout
En tja, dat leest toch een stuk beter …

Verder hoef je ook niet op zoek te gaan naar mogelijkheden om ebooks te beheren op de reMarkable en zijn er geen woordenboeken of andere functies die je van ‘gewone’ ereaders gewend bent.

Misschien dat de reMarkable ooit in de toekomst – middels een software update – beter geschikt zal zijn om er ebooks mee te lezen maar op het moment van schrijven is de ondersteuning feitelijk minimaal en kan ik je de reMarkable alleen maar afraden als ereader.

#

Welke ebookacties zijn er in februari 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

De nummer 1 van deze week is de nieuwe vertaalde roman van Isabel Allende, ‘De winter voorbij’. De kook- en zelfhulpboeken blijven het, zoals altijd, goed doen want daar staan er ook weer een aantal van in de top 10. Die zijn vaak ook niet digitaal beschikbaar en dat betekent dat er maar liefst vier titels in de top 10 te vinden zijn die geen ebookversie hebben.

Deze week (de lijst van week 7 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. De winter voorbij door Isabel Allende
 2. Het bucketlist boek voor koppels door Elise de Rijck (geen ebookversie)
 3. De acht bergen door Paolo Cognetti
 4. Vuur en woede door Michael Wolff
 5. 5 ingrediënten. Snel en simpel koken door Jamie Oliver (geen ebookversie)
 6. Ssst! De tijger slaapt door Britta Teckentrup (geen ebookversie)
 7. Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt door Haemin Sunim
 8. Oorsprong door Dan Brown
 9. Lichter door William Cortvriendt (geen ebookversie)
 10. Mindgym door Wouter de Jong

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (14 februari 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties februari2018
Hoe meer kleurtjes, hoe meer onderlinge verschillen en ook al zijn er deze maand slechts zes van de tien titels digitaal beschikbaar, er zijn (eindelijk) wel een paar voordelen te behalen door goed te vergelijken tussen de ebookwinkels.

Dat begint al meteen met de nieuwe nummer 1. De winter voorbij is zo nieuw dat Amazon de vertaling (nog?) niet heeft, al hebben ze de Engelse versie natuurlijk wel. Bij alle Nederlandse ebookwinkels vind je de ebookversie voor 11,99 terug maar bij Google Play Books is die meteen in de aanbieding. Je bespaart daar bijna 4 euro en dat is een hele goede deal.

Ben je vorige maand vergeten om De acht bergen te kopen? De aanbieding van toen is inmiddels voorbij en je betaalt nu weer het volle pond voor het boek. Misschien toch nog maar even wachten?

Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt is overal in prijs verlaagd naar het bijzondere bedrag van 7,79 euro. Zo bijzonder kennelijk dat Bruna het naar boven afrondt want daar betaal je 20 cent meer. Bruna rekent ook een hogere prijs voor Mindgym. Het kost op de meeste plekken 15 euro maar bij Bruna en Google Play Books reken je (bijna) 2 euro meer af.

Twee titels uit de top 10 zitten deze keer in het ebookabonnement van Kobo Plus (geen enkele in Bliyoo): Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt en Mindgym. Dat tientje heb je er deze maand dus wel uit als je graag bestsellers leest.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €73,91 voor de zes beschikbare digitale titels in plaats van €119,46 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 61,9% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 54,3%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar er komen steeds meer acties waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo [sinds enige weken lijkt de site echter niet te werken];
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Pagina 1 of 683123...153045...Laatste »
 • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top