Ebooks en ereaders

Over DRM, Calibre, ebooks en ereaders gaat het regelmatig op Vakblog. Hieronder vind je een selectie van de artikelen die hierover te vinden zijn.

Ebooks

Ik lees sinds 2007 voornamelijk nog ebooks maar ook al zijn we inmiddels vele jaren verder, ebooks zijn nog steeds niet ingeburgerd. Er is meer ophef over het illegaal downloaden dan over de legale mogelijkheden ze (betaalbaar) te kopen of te lenen bij een bibliotheek. Genoeg om over te schrijven in elk geval.

Ereaders

Sinds mijn eerste ereader, de iLiad, ben ik gefascineerd door ereaders. Ook al zijn ze technisch misschien niet de meest aansprekende gadgets, het feit dat ik daar ebooks op kan lezen zorgt ervoor dat ik er over blijf schrijven.

DRM

Digital Rights Management is een verzamelnaam van technieken die moeten voorkomen dat je als koper van ebooks die ebooks ‘illegaal’ verspreidt. In de praktijk weerhoudt het vooral de legitieme koper om ebooks te lezen op de apparaten waar ze de ebooks op willen lezen en levert het vooral technische problemen op waar een illegale gebruiker geen last van heeft. Ik beschouw DRM als een principieel verkeerd iets en wil daar ook van af. Het heeft zijn eigen categorie hier op Vakblog.

Calibre

Calibre is gratis software waarmee je ebooks kunt beheren en organiseren. Het is mijns inziens het beste programma om je eigen bibliotheekcatalogus te bouwen van ebooks maar zoals met alle goede software zijn er heel veel opties die je waarschijnlijk nog niet allemaal gevonden hebt. Iedere keer als ik er weer eens eentje ontdek schrijf ik er over.

Laatst bijgewerkt op 2 juni 2018

#

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top