Privacyverklaring en cookie beleid

Deze pagina is een beschrijving van de manier waarop het Vakblog weblog informatie verzamelt over bezoekers en de wijze waarop deze informatie gebruikt wordt. Als je dit leest dan heb je ongetwijfeld iets over de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) gelezen en dan vraag je je af of Vakblog hier aan voldoet.

Allereerst, Vakblog is de hobby van Raymond Snijders en is daarmee een niet-commercieel blog. Ik verzamel en verwerk zelf niet actief persoonsgegevens en ik heb daar ook geen enkel belang bij. Echter, via bepaalde externe diensten en specifieke functionaliteiten van dit blog worden er wel indirect (persoons)gegevens verzameld en verwerkt:

  1. Bij het bezoeken van een willekeurige pagina op mijn blog wordt dit bezoek vastgelegd in een cookie en weten ook WordPress.com en Google Analytics iets meer over je;
  2. Vakblog beschikt over een contactformulier dat je kunt gebruiken om mij een mailtje te sturen;
  3. Je kunt automatisch nieuwe blogposts via de mail ontvangen door je te abonneren rechtsbovenaan op elke pagina;
  4. Zodra je een reactie achterlaat op een blogpost worden ook gegevens van je gevraagd. Daarnaast kunnen tweets (van jou) geïmporteerd worden als reactie op een blogpost als je de link van deze blogpost getwitterd hebt.

Bij het bezoeken van dit blog

Vakblog maakt gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door een browser op de computer of mobiel apparaat wordt opgeslagen. Een voorbeeld hiervan is een sessie-cookie dat door Vakblog gebruikt wordt om na te kunnen gaan welke pagina’s iemand bezoekt. In een sessie-cookie worden geen persoonsgegevens opgeslagen. De informatie in een sessie-cookie wordt verwijderd nadat je Vakblog verlaat.

WordPress.com statistieken
Vakblog is een zgn self-hosted WordPress weblog. Hierbij wordt er ook gebruik gemaakt van de WordPress.com Jetpack plugin om o.a. bij te houden hoeveel bezoeken er gebracht worden aan de pagina’s en posts van Vakblog. Hierbij worden de datum, tijd en de opgevraagde pagina/url, informatie als de gebruikte browser, de website die een bezoeker bij Vakblog gebracht heeft of zoektermen die gebruikt zijn geregistreerd. Dit gebeurt anoniem en kan niet via IP-adressen herleid worden naar individuele bezoekers. De privacyverklaring van WordPress kun je hier lezen.

Google Analytics
Omdat de statistieken van WordPress.com beperkt zijn qua rapportages, wordt via Vakblog een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als onderdeel van de Analytics dienst. Vakblog gebruikt deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Voor de verwerking van de verzamelde gegevens is een amendement gegevensverwerking getekend met Google waarop de Europese Databeschermingsrichtlijn van toepassing is. Het is Google niet toegestaan de verkregen Analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Je IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens. Met ingang van 25 mei 2018 geldt voor Google (Analytics) het volgende privacybeleid.

Indien je alle gegevensverwerking door Google Analytics wilt blokkeren, kan dat via een browserplugin ingesteld worden. Voor website-eigenaren betekent dit echter dat zij minder of geen zicht meer hebben in het bezoek op hun site. Hoewel ik iedereens keuze voor privacy respecteer zou ik toch willen vragen dit mee te laten wegen in je besluit. Ik schrijf de artikelen op Vakblog voor degenen die het willen lezen en het feit dat ik weet *dat het gelezen wordt* zorgt er voor dat er ook nieuwe artikelen blijven komen.

Toestemming voor het plaatsen van cookies
Voor zover nu duidelijk is in de Telecommunicatiewet en het wetsvoorstel van oktober 2014 mbt de wijziging van artikel 11.7a, de zogeheten Cookiewet, vallen alle cookies die door Vakblog gebruikt worden onder de uitzonderingen waarvoor geen toestemming vereist is.

In- en uitschakelen van cookies (van andere partijen) en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser. Ook zijn er tools als Ghostery om inzicht te krijgen in welke cookies er geplaatst worden inclusief de mogelijkheid deze blokkeren.

De sociale netwerk-knoppen onder iedere blogpost

  • Onder iedere blogpost staan een aantal ‘sociale netwerk’-pictogrammen (knoppen). Via deze pictogrammen (knoppen) kun je de betreffende blogpost – als je die interessant vindt – delen op de sociale netwerken Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+.
  • Ik heb geen directe toegang tot de informatie die deze diensten verzamelen. als je op één van deze vier pictogrammetjes klikt. Ook heb ik er geen invloed en of controle op. Lees daarom de privacyverklaringen van deze websites – die regelmatig kunnen wijzigen – om jezelf te informeren over wat zij met jouw (persoons)gegevens doen:

Het contactformulier op Vakblog

  • Maak je gebruik van het contactformulier op dit blog, dan ben je verplicht een werkend mailadres te vermelden en een vraag te stellen of een opmerking te plaatsen.
  • Je mailadres is nodig zodat ik kan reageren op je vraag of opmerking.
  • Het ‘contactformulier’ ontvang ik als e-mail via ProtonMail. Die zijn dol op privacy en beveiligen alle mailtjes en gegevens to the max die naar hun gestuurd worden.
  • Zodra jouw vraag of opmerking door mij is beantwoord, archiveer ik zowel jouw e-mail als mijn antwoord op jouw mail in een mapje in ProtonMail. Ik krijg regelmatig vervolgvragen als antwoorden op de mails die ik terugstuur en daarom gooi ik dit mapje slechts één keer per half jaar leeg.
  • Jouw mailadres staat dus maximaal 180 dagen in mijn tot de tanden beveiligde mailprogramma ProtonMail en wordt nooit doorgegeven of verkocht aan anderen.

Automatisch nieuwe blogposts via de mail ontvangen

  • Via de ‘Google’-dienst FeedBurner kun je – naast een abonnement op de RSS-feed van mijn weblog (waarvoor géén persoonlijke informatie door jou moet worden worden verstrekt) – deze RSS-feed ook gratis via e-mail ontvangen.
  • Je krijgt dan automatisch een e-mail met de nieuwste berichten die op mijn blog zijn verschenen. Om van deze mogelijk gebruik te maken, moet je alleen jouw mailadres invullen op een speciale formulier dat verschijnt als je op de betreffende optie rechtsbovenaan op Vakblog klikt.
  • Je mailadres wordt bewaard in Feedburner zolang jij een ‘abonnement’ hebt en dient alleen om jou automatisch een e-mail te sturen met de nieuwste blogposts. Je kunt jezelf altijd automatisch afmelden bij Feedburner wanneer jij dat wilt. Om jezelf af te melden moet je klikken op de ‘link’ onder in de e-mail met de nieuwste blogposts die je hebt ontvangen. Jouw gegevens worden dan automatisch van de verzendlijst van Feedburner verwijderd.

Reageren op een blogpost

  • Via het reactieformulier onder iedere blogpost kun je op de betreffende blogpost reageren. Het is niet nodig om een account aan te maken als je wilt reageren op blogposts op Vakblog. Wel is het noodzakelijk om een naam en een e-mailadres in te vullen. Optioneel kan een link naar een website aan een reactie worden toegevoegd. Niets verplicht je om een geldige naam of mailadres in te vullen want ze worden functioneel niet gebruikt.
  • Bij het invullen van de gegevens word je gevraagd of je deze gegevens in de browser wilt bewaren (in een cookie) zodat die bij een volgend bezoek weer gebruikt kan worden. Hier moet je actief toestemming voor geven.
  • Het ingevulde mailadres is nooit zichtbaar voor andere bezoekers, het is alleen zichtbaar in de beheerinterface van Vakblog. Het mailadres zal uitsluitend gebruikt worden indien de beheerder via e-mail in contact moet/wil komen met de reageerder. Mailadressen zullen niet worden gepubliceerd, verkocht of anderzijds verspreid worden.
  • Indien je een reactie plaatst bij een blogpost, wordt deze reactie, samen met je ingevulde naam, openbaar getoond bij het betreffende bericht en kan iedere bezoeker van Vakblog deze reactie lezen en hier op reageren.
  • Ik gebruik een Twitter->Comments plugin om tweets – waarin links van blogposts op Vakblog voorkomen – te importeren als reacties bij de desbetreffende blogposts. Hiervoor heb ik geen toestemming van je nodig omdat je de tweet zelf publiek gemaakt hebt maar ze vallen wel onder de privacyregels. Je kunt ze dus wel achteraf laten aanpassen of verwijderen mocht je dat willen.
  • Indien je achteraf een door jou geplaatste reactie – om wat voor reden dan ook – door mij wil te laten verwijderen, kun je mij dit melden via het ‘contactformulier‘ o.v.v. de titel en de datum van publicatie van het bericht waar je op reageerde (of rechtstreeks mailen naar reacties (at) pm.me. Je reactie wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.
  • Berichten en bijbehorende reacties op mijn weblog zijn voor de hele wereld leesbaar en kunnen worden opgenomen in zoekmachines (bijvoorbeeld Google e.d.), zodat deze ook nog te vinden zijn, nadat het origineel op mijn weblog is verwijderd. Ook kunnen andere websites/weblogs jouw reactie overnemen. Zowel over de opname van jouw reactie in zoekmachines als overname ervan op andere websites/weblogs heb ik geen controle.
  • Je reactie wordt niet direct geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd als er meerdere links in voorkomen of als er bepaalde woorden worden herkend. Dit om te voorkomen dat er ‘spam’-reacties worden geplaatst of reacties met allerlei ongewenste opmerkingen.
  • Zodra je een reactie bij enig bericht hebt geplaatst, ontvang ik een mailtje in een Gmail account. Dit e-mailbericht wordt – nadat ik het gelezen te heb – onmiddellijk door mij in de ‘prullenbak’ van Gmail gegooid. Gmail verwijdert dit e-mailtje definitief en automatisch na 30 dagen.
  • Indien een mailadres, link, of de inhoud van de reactie naar het oordeel van de beheerder SPAM bevat, dan zal deze verwijderd worden.
  • Je hebt het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van jouw gegevens, zoals je die zelf hebt opgegeven bij de reacties op blogposts. WordPress is in staat alle gegevens die op Vakblog verzameld zijn, gekoppeld aan je mailadres, te bundelen en die je toe te sturen op het mailadres in kwestie. Laat me weten van welk mailadres ik dit moet checken en je krijgt een zip-bestandje gemaild.
  • Ook kun je mij vragen – via het ‘contactformulier‘ – om jouw reactie te verwijderen, te anonimiseren of te corrigeren. Reacties zullen alleen dan verwijderd worden als dat de eventuele ontstane draad van reacties bij een bericht niet verstoort. Is dat wel zo, dan zal de reactie, op verzoek van de plaatser, anoniem gemaakt worden.

Enkele belangrijke opmerkingen m.b.t. de beveiliging

  • Vakblog heeft een beveiligde (https) verbinding. Dit betekent dat de gegevensoverdracht tussen jouw apparaat en mijn blog veilig is en dat deze gegevens niet onderschept kunnen worden door externe sites of apps.
  • Om op Vakblog blogposts te plaatsen en dit blog te kunnen gebruiken en te beheren heb ik een administratoraccount dat beveiligd is met extra maatregelen. Die ik hier verder niet uit de doeken doe want dat maakt het er niet veiliger op natuurlijk.
  • De (beveiligings)updates van Windows worden automatisch geïnstalleerd op alle computers die ik gebruik. Ook zorg ik er voor dat ik – gemiddeld binnen enkele uren – nieuwe versies van WordPress en de verschillende plugins installeer.

Contactgegevens

Klachten over de wijze waarop ik omga met je persoonlijke gegevens?

  • Heb je toch klachten over de manier waarop ik met je privacy en de door jou verstrekte persoonsgegevens om ga? Dan kun je een klacht indienen bij de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Tip ons‘.
Met dank aan André Manssen voor zijn privacyverklaring die hij vrijelijk deelt met andere bloggers en die ik bewerkt en grotendeels overgenomen heb. Ook mijn versie is vrij om te gebruiken door anderen.

#

Comments (5) Write a comment

  1. Pingback: Bloggen en de wet: Google Analytics privacyvriendelijk instellen voor je (WordPress) blog - Vakblog

  2. Pingback: Waar moet je nou nog op letten met de versoepelde cookiewet? - Vakblog

  3. Pingback: Nog een keer cookiewet en privacyverklaringen - Vakblog

  4. Pingback: Ik heb het even helemaal gehad met die cookiewet! - Vakblog

  5. Pingback: Beter grip op je blog met de Google Search Console - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top