Victorine van Schaickprijs

Om innovatie in het informatievak te stimuleren looft het Victorine van Schaickfonds KNVI  jaarlijks de Victorine van Schaick Prijs uit.

Je maakt kans op deze prijs als je recent een bijdrage hebt geleverd aan de innovatie van ons vak in de ruimste zin van het woord. Dat kan een artikel, presentatie, website, blog of andere publicatie zijn, maar ook een bijzonder en vernieuwend initiatief. Je bent er in geslaagd aan het vak van informatieprofessional nieuwe vorm, betekenis of inhoud te geven. En dan gaat het niet alleen om academische maar juist ook om tastbare, misschien wel alledaagse resultaten. Een studie naar de rol van de informatieprofessional in 2040, het effect van informatiestromen op 3D-printen, het ontwikkelen van een app voor optimale kennisuitwisseling binnen een organisatie, een advies over de inzet van een enterprise search tool om open data toegankelijk te maken, ontwikkelingen rondom  big data, bibliotheken of sociale media, een studie naar onderwijs en bibliotheken, innovatieve toegang tot specifieke doelgroepen zoals kinderen, blinden of ouderen, etc.

Victorine van Schaickprijs KNVI 2013.
Deze wordt dit jaar toegekend aan Raymond Snijders voor zijn vakblog Werken met Informatie. Al sinds 2006 verschijnt er bijna dagelijks een gedegen, kritische en altijd deskundige blog over wat hem opvalt binnen ons vakgebied. Dat kan gaan over nieuwe gadgets of apps, maar ook over het auteursrecht of het uitblijven van vernieuwing op bepaalde terreinen. Raymond is binnen het veld iemand geworden op wie velen vertrouwen voor advies en dat heeft hij bereikt door zijn volharding en deskundigheid. Hij heeft de prijs dan ook meer dan verdiend. En Raymond is Raymond niet als hij daarover geen mooie blog als dankwoord aan zijn lezers heeft geschreven:https://rsnijders.info/vakblog/2013/11/14/victorine-van-schaickprijs-2013/ . En hier kunt u het juryrapport lezen.

Verder in het nieuws:

Zo, dat zal maar over je gezegd worden. Niet alleen ben ik heel trots dat ik mag aansluiten in een lange rij met winnaars van de Victorine van Schaickprijs, maar dat het ook nog voor de eerste keer een blog is – mijn blog! – die de prijs in de wacht mocht slepen vind ik misschien nog wel het allerleukste.

Over de Victorine van Schaickfonds penning die bij de prijs hoort is maar weinig bekend dus ik vond het zaak er wat meer achtergrond bij te zoeken.

penning_vz

Voorzijde van de Victorine van Schaick Fonds penning. Afbeelding van een vogel (feniks?) als symbool van de geest

penning_az

Keerzijde van de Victorine van Schaick Fonds penning. Boom, geïnspireerd door de regels van de Perzische dichter Saadi (ca. 1250): ‘Ook de bladeren van de boom worden tot bladen van het heilig boek als de ogen van het hart geopend zijn’. Ontwerp: Antoinette Gispen (geb. 1921). Brons, gegoten, 80 mm.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top